Tam griežtai nepritaria Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė, kuri tikina, kad Palangos veidas keičiasi.

„Ne tik babytės poilsiauja Lietuvoje“, – laidoje „DELFI diena“ atsakė R.Kmitienė.

Toks kurortas – vienintelis Lietuvoje

Daugelis lietuvių vis dar vadovaujasi gana gaju įsitikinimu, kad Palangoje visos pramogos jau yra išbandytos, o apniukusią dieną net nebūtų ką veikti. Palangoje ne vieną vasarą praleidusi moteris įsitikinusi, kad metas pažinti Palangą iš naujo – šis miestas keičiasi.

Palanga yra vienintelis kurortas, kuriame mūsų svečiai gali rasti tai, ko jie nori. Galime pradėti nuo klasikinės muzikos, koncertų salių, renginiai, kurie vyksta įvairiosiose viešose vietose. Taip pat restoranai, Basanavičiaus gatvė, kur yra labai daug pramogų. Basanavičiaus gatvėje tikrai ne tik babytės, galima pamatyti daug jaunų šeimų, kurios išeina pasivaikščioti su vaikais, daug porų. Labai norėčiau, kad jūs pasinaudotumėte mano pasiūlymu ir mes pavaikščiotume po kitokią Palangą“, – DELFI žurnalistams pasakojo R.Kmitienė.

Nors daugeliui šis kurortas labiausiai siejasi su kone kultine tapusia Basanavičiaus gatve, nuveitki čia yra ką ir ne šioje gatvėje, į kurią plūste plūsta minios lietuvių.

Galima rasti pramogų ir už Basanavičiaus gatvės

Paklausta, ką Palangoje galima pamatyti, neįžengiant į Basanavičiaus gatvę, moteris tkino, kad žmonės gali rasti ir ekstremalių pramogų. Anot jos, žmonės jau ir patys pradeda ieškoti kitokios Palangos.

„Jau antrus metus pastebime, kad poilsiautojai pradeda ieškoti tos kitos Palangos. Man tikrai kelia nuostabą, kad jūs vis dar randate tą „močiučių Palangą“. Palangos turisto veidas tikrai keičiasi. Miesto svečio veidas tikrai jaunėja, atvyksta išskirtinių poreikių, pramogų, renginių reikalaujantys svečiai. Žinoma, tos pramogos įvairios: sveikatinimas, gražinimasis, žmonės nori ekstremalių pramogų, sporto, aktyvaus laisvalaikio. Palangos verslininkams iškelta didžiulė užduotis. Mes visi stengiamės patenkinti ir pasiūlyti įvairių pramogų, atrakcijų vien tam, kad Palangoje šurmuliuotų didžiuliai srautai žmonių“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Daugiausia turistų iš Rusijos

Paklausta, ar netrūksta žmonėms informacijos, apie mieste vykstančius renginius, direktorė akcentavo, kad visą informaciją rasti nesunku, jeigu tik užtenka noro pažinti ir pamatyti tai, o anksčiau nėra pažinęs.

„Apie vykstančius renginius galima rasti mūsų tinklalapyje. Aišku, kiekviena kavinė ir restoranas yra suinteresuoti skleisti tą informaciją“, – kalbėjo pašnekovė.

Moteris tikina, kad žmonės domisi įvairia informacija, o patys turistai atvyksta iš įvairių šalių.

„Labai priklauso nuo to, kokie ateina žmonės. Žinoma, aš labiau galiu remtis kitos savaitės turistų srautais, nes ši vasara dar tik įspusėjo. Pagal pasiskirstymą galime sakyti, kad daugiausia Palangoje yra lietuvių, bet gana panašus santykis ir iš užsienio atvykstančių poilsiautojų. Daugiausia į Palangą atvyksta iš Rusijos ir Baltarusijos, taip pat daug žmonių atvyksta iš Latvijos, Vokietijos“, – pasakoja R.Kmitienė. „Mes sugebame pritraukti užsienio turistų, tačiau jie ieško skirtingų dalykų“, – neabejoja direktorė.

Domisi visu Klaipėdos regionu

Anot jos, užsienio turistams įdomu ne tik pamatyti Palangą, bet visą Klaipėdos regioną.

„Užsienio turistai nori pažinti ne tik pačią Palangą, bet jiems reikia informacijos apie lankomus objektus, restoranus, jie nori aktyvių pramogų. Mes siūlome bendrą informaciją, kurią galėtume supažindinti žmones. Žmonės nori aplankyti ne tik Palangą, bet taip pat ir visą Klaipėdos regioną.Tuo ir skiriasi užsienio turistas nuo vietinio lietuvio. Daugelis atvažiuoja ir stengiasi gerai praleisti laiką pačioje Palangoje“, – kalbėjo R.Kmitienė.

Direktorės teigimu, iš Rusijos ar Baltarusijos atvykę turistai mėgsta šiame kurorte apsistoti daugiau nei savaitę, o kartais net ir mėnesį.

Užsienio turistus galima suskirstyti pagal tam tikrus segmentus. Kalbant ne apie rusakalbius turistus, jie būna dvi ar tris dienas. Jeigu jie būna savaitę, jie jau nori pažinti visą Klaipėdos regioną. Užsienio turistai mieliau būna ne prie jūros, o naudojasi viešbučių SPA paslaugomis. Jie labai džiaugiasi gaivia mūsų vasara, jie vaikšto po pušynus, nori važinėti dviračiais, kuo daugiau pasižiūrėti ir pažinti Lietuvą. Rusakalbiai mūsų svečiai atvyksta nuo savaitės iki dviejų, kartais apsistoja net mėnesiui. Jų poreikiai kitokie. Truputį atvėsus orui užplūsta žmonės, kurie klausia, ką veikti Palangoje. Mes vykdome nemokamas ekskursijas po Palangą su gidu, kur galima pamatyti su kitokia“, – tikino moteris.

Šaltuoju metu laiku – pasakiški vaizdai

Nors daugelis į Palangą keliauja tik vasarą, šis miestas nepraranda turistų ir šaltuoju metų laiku. Tiesa, tuomet žmonės ieško jau kitokių veiklų nei vasarą. Daugelis pripažįsta, kad vaizdas prie jūros šaltuoju metu laiku – tiesiog magiškas.

„Žiemos sezono metu pasikeičia svečio, turisto veidas. Tada daugiau atvyksta tie, kurie nori mėgautis grožio procedūromis, sveikatinimu. Taip pat atvažiuoja ir užsienio turistai. Jiems labai įdomu pamatyti smėlio kopas šaltuoju laiku, kai vyrauja didžiuliai vėjai, gamta truputį šėlsta. Tuo metu pasivaikščioti pajūriu tiesig nuostabu“, – privalumus dėsto direktorė.

Gali būti, kad ateityje Palanga dar labiau keisis.

„Mes turime ambicingų planų ir siekių. Verslas taip pat nesustos, mes nuolat galvojame, ką daryti, kad čia visada būtų ką veikti, organizuojame įvairius edukacinius renginius“, – tikina moteris.