Žurnalistai nusprendė pasivaikščioti po šią lietuvių taip pamėgtą gatvę ir pasižiūrėti, ką naujo, smagaus ir netikėto siūlo Palangos verslininkai Basanavičiaus gatvėje klaidžiojantiems poilsiautojams. Pramogų ir įdomybių čia išties netrūksta.

Sparčiai populiarėja nauja pramoga

Pramogų medžioklė prasidėjo gana netikėtai. Tie, kurie mano, kad Palangoje negalima išvysti iš senovės atkeliavusių „atrakcionų“, tikrai klysta. Šiuo metu labai populiari pramoga Palangoje – važinėjimasis senoviška karieta. Vadeliotoja Kristina papasakojo, kokias kurorto gatves pravažiuoja karieta. Mergina tikina, kad ši pramoga patinka ne tik tiems, kurie poilsiauja pajūryje, bet ir tiems, kurie švenčia vestuves arba krikštynas.

„Iš tiesų daug žmonių nori išbandyti šią pramogą, žinoma, viskas priklauso nuo oro. Jeigu geras oras, tikrai žmonių labai daug. Važiuojame apie 20 minučių kelis kilometrus. Važiuojame Vytauto gatve, paskui Kęstučio gatve, Birutės alėja, paskui kertame Basanavičiaus gatvę. Pastebėjau, kad žmonėms labiausiai patinka, kai kertame būtent Basanavičiaus gatvę. Tada sukame į Nėries gatvę ir grįžtame atgal. Ši pramoga labai patinka vestuvininkams, dažnai kelionę užsisako ir per krikštynas. Šventėms – puiki pramoga“, – pasakoja Kristina.

Paklausta apie tai, ar pasivažinėjimai karieta patinka tik lietuviams, vadeliotoja tikina, kad viskas priklauso nuo dienos. Gana dažnai iš senovės atkeliavusia atrakcija domisi ir atvykėliai iš kitų šalių, pavyzdžiui, Romos.

„Ši pramoga patinka ne tik lietuviams, bet ir užsieniečiams. Viskas priklauso nuo dienos. Kartais labai daug sulaukiame žmonių iš Italijos, Bulgarijos“, – atsakė Kristina.

Paklausta, ar lietus turi įtakos jos darbui, mergina nė nedvejodama atsakė, kad tikrai taip.

„Dažniausiai lietingomis dienomis net nevažiuojame, nenorime, kad žirgas sušaltų ir sušlaptų. Jeigu lietinga diena, darbo nėra“, – pripažįsta mergina.

Už gintaro vėrinį – 100 eurų

Kiek kitokiomis nuotaikomis gyvena papuošalų pardavėjai. Priėjus prie vieno iš gintariniais vėriniais prekiaujančio pardavėjo, paaiškėjo, kad per visą dieną nupirktas tik vienas vėrinys. Jo kaina – gana įspūdinga.

Paklaustas, kokie klientai dažniausiai perka gintarinius papuošalus, jis tikino, kad dažniausiai pirkėjai – ne tik lietuviai.

„Visokie klientai. Daugiausia perka lietuviai ir rusai“, – sako vyras.

„Šiandien nupirko vieną vėrinį“, – rodydamas į gintarinį komplektą atsako pardavėjas. Jis tikina, kad vienas vėrinys kainuoja maždaug 100 eurų.

Vyras pasakoja, kad Baltijos jūroje rasti gintaro gana sunku.

„Iš Baltijos jūros turime labai mažai gintarų, daugiausia iš Kaliningrado“, – sako pardavėjas. „Galima rasti ir Baltijos jūroje, bet jie labai smulkūs būna, tačiau reikia tam specialių priemonių. Gintaro reikia ieškoti po audros ar praūžus uraganiniam vėjui. Priklauso ir nuo to, koks vėjas“, – apie gintaro paieškas pasakojo prekeivis.

Lietuviai pamato kainas ir išeina

Žaislus pardavinėjanti mergina taip pat papasakojo apie prekeivių įpročius.

„Poilsiautojai yra labai įvairūs. Gaila, bet dažniausiai vaikai išeina apsiverkę, nes tėvai retai kada jiems nuperką kokį žaislą. Lietuviai yra tikrai taupūs, neišlaidauja net per atostogas. Užsieniečiai tikrai negaili pinigų, o lietuviai pamato kainas ir išeina. Vidutinė žaislo kaina yra keturi eurai. Nepaisant to, žmonių srautas yra didelis, pirkėjų užtenka. Šiais metais populiariausi žaislai – „šlykštukai“, – pasakoja pardavėja.

Kita žurnalistus suviliojusi atrakcija – plaukiojimas baseine ant gulbių formų valtelių.

Tikra sensacija tapusios bulvytės

Viena populiariausių šių metų Palangos atrakcijų – 30 centimetrų bulvytės, kurių paragauti nori dešimtys išalkusių poilsiautojų. Galima sakyti, kad šios gardžios bulvytės yra tikras vasaros hitas, kurį privalo paragauti kiekvienas bent kartą šią vasarą nuvykęs į Palangą.

Verslininkas, atvežęs šias bulvytes į Lietuvą, tikino, kad labiausiai lietuvius viliojantys dalykas – kainos ir kokybės santykis. Anot jo, bulvyčių porcija yra didelė, o kaina tikrai visiems prieinama.

„Bulvytėmis pradėjome prekiauti prieš mėnesį, vasaros pradžioje. Jos atsirado iš Honkongo ir pradėjo labai populiarėti. Kaina yra adekvati už tokią didelę porciją. Žmonėms patinka, jie grįžta. Jos ypač patinka vaikams, nors ir suaugusieji jas labai mėgsta. Visi įsivaiduoja, kad bulvytės „free“ yra tiesiog bulvės, nes bulvytes pirmiausia reikia sutrinti į masę, o tik tada galima išgauti formą. Bulvės nuskutamos, išgarinamas vanduo ir tada tampa bulvių mase. Tai tikros bulvės“, – pasakojas verslininkas.

Poilsiautojų netrūksta

Savo kelionę Basanavičiaus gatve žurnalistai Kristina ir Arnas pratęsė šalia restorano, kur anksčiau stovėjo legendinis „Vakarų salūnas“. Dabar jo vietoje jau kita kavinė.

„Per sezoną į šią vietą pareigūnai atvažiuodavo, ko gero, daug daugiau nei šimtą kartų. Nuo šios vasaros šios vietos nebėra. Vietoje jos skraido rožiniai flamingai“, – šalia buvusios legendinės vietos kalbėjo žurnalistė.

Nors oras šią savaitę nėra pats geriausias, visgi Basanavičiaus gatvėje poilsiautojų tikrai netrūksta. Dvi garbaus amžiaus damos tikino, kad atvyko iš Jonavos, o Palanga joms labai patinka.

„Atvažiuojame čia kiekvienais metais. Mums tikra netrukdo nei didelis triukšmas ar jaunimo linksmybės. Praėjusiais metais taip pat patiko, tik nepatinka, kai tiek daug žmonių važinėja su dviračiais, bent jau praėjusiais metais, o šią vasarą mėgstame pasivaikščioti prie jūros. Kainos nesikandžioja, nors valgėme valgykloje“, – ramiomis atostogomis džiaugėsi moterys.