„Iš tikrųjų pirmalaikių rinkimų idėja, kada visiškai aiškiai suformuota valdančioji dauguma, formuojasi valdžia, Vyriausybė, aišku, kad politinis stabilumas yra išsaugotas valstybėje, tai galima teigti, kad tai tokia truputį keista idėja. Kodėl liberalai gali norėti išankstinių rinkimų? Vienas iš paaiškinimų galėtų būti tai, kad steigiasi kita liberalų partija ir tiesiog tos konkurencijos bijo, nes laikas tiksi kitos partijos naudai. Gal šitas motyvas? Bet šiandien kitų argumentų nelabai ir rasčiau“,- trečiadienį Eltai sakė R. Karbauskis.

Į klausimą, ar Seimas balsuojant atmestų tokią iniciatyvą, jis atsakė: „Manau, kad taip, nes nemanau, kad kas nors iš opozicijos tai palaikytų“.

Siūlantis paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Eugenijus Gentvilas sako, kad ši iniciatyva yra perspėjimas ir tam tikras pagąsdinimas valdančiųjų. „Mes traktuojame, kad tas mūsų pasakymas yra perspėjimas valdantiesiems: jeigu darysite nesąmones, tai mes aktyvuosime tą nutarimą, siūlysime už jį balsuoti“,- Eltai trečiadienį sakė E. Gentvilas.

Jis leido suprasti, kad nesitiki teigiamo Seimo sprendimo dėl pirmalaikių rinkimų, nes tai valdančiųjų rankose. “Kol patys valdantieji nesubręs, šito dalyko kol kas nesitikiu“,- sakė E. Gentvilas.
Jo teigimu, nutarimo projektą dėl pirmalaikių Seimo rinkimų bus siūloma įtraukti į kitos savaitės Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.

ELTA primena, kad Seimo opozicijos lyderė liberalė Viktorija Čmilytė-Nielsen ir Seimo Liberalų sąjūdžio frakcijos narys E. Gentvilas šių metų spalio 9 dieną siūlo paskelbti pirmalaikius Seimo rinkimus.

Kaip numato Seimo rinkimų įstatymas, pirmalaikiai Seimo rinkimai gali būti rengiami Seimo nutarimu, priimtu ne mažiau kaip 3/5 visų Seimo narių balsų dauguma.