A. Paleckis, kuris antradienį teismo posėdyje nedalyvavo, suimtas nuo praėjusių metų spalio.

Teisėsauga praėjusių metų gruodį paskelbė atliekanti tyrimą dėl galimo šnipinėjimo Rusijai, kur įtarimai pateikti neįvardijamam „visam tinklui asmenų“, tarp jų – buvusiam Socialistinio liaudies fronto lyderiui A. Paleckiui. Pasak jo advokato, ginamasis nepripažįsta kaltės.

„Jis neturi, ką pripažinti. Ten pasišnekėjimai yra apie politines pažiūras, nėra jokių konkrečių kaltinimų“, – BNS teigė A. Paleckio gynėjas A. Petrulis.

Prokurorai yra skelbę, jog Rusijos žvalgybos organizacijai įtariamų šnipinėjusių asmenų veikla taikėsi į jautrias visuomenei temas, tarp jų – bylą dėl 1991 metų sausio 13-osios įvykių.

DELFI primena, jog šioje byloje įtarimai taip pat pareikšti Vilniaus verslininkui Deimantui Bertauskui, tačiau jam skirtos švelnesnės kardomosios priemonės. Įtariamieji galėjo kontaktuoti su kitoje byloje nuteistu Rusijos Federalinio saugumo biuro (FSB) pareigūnu Nikolajumi Filipčenka, jis esą perduodavo savo tiesioginio viršininko nurodymus rinkti informaciją.

2017 metais nuteistas FSB pareigūnas N. Filipčenka siekė užverbuoti Vadovybės apsaugos departamento pareigūnus įtaisyti pasiklausymo įrangą tuometinės prezidentės Dalios Grybauskaitės kabinete ir rezidencijoje.

2008 metais įsteigtas Socialistinis liaudies frontas bei jo buvęs vadovas A. Paleckis ne kartą minėti viešose Lietuvos žvalgybos ataskaitose dėl grėsmių nacionaliniam saugumui. 2012 metais A. Paleckis buvo nuteistas už tai, kad neigė ir šiurkščiai menkino SSRS agresijos prieš Lietuvos Respubliką faktą.

Žvalgyba yra vadinusi Socialistinį liaudies frontą Rusijai palankia politine partija, rašiusi apie partijos atstovų dalyvavimą prieš JAV ir NATO nukreiptose prorusiškose propagandinėse akcijose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (297)