Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis ir daugiau nei pusė parlamentarų buvo parengę Konstitucijos pataisas, kad Seimo narys, teisėjas, ministras, premjeras galėtų būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn be parlamento ar prezidento sutikimo, jeigu jie įtariami padarę apysunkį ar sunkesnį nusikaltimą.

Už tokį pasiūlymą balsavo 35 Seimo nariai, prieš buvo 16 parlamenatarų, dar 40 politikų susilaikė.

Projektą pristatęs konservatorius Mykolas Majauskas ragino parlamentarus atsisakyti, anot jo, perteklinės privilegijos.

„Aš manau, kad mes turime žengti žingsnį arčiau visuomenės, didinti pasitikėjimą ir nebijoti teisingumo bei teismų“, – sakė Seimo narys.

„Kviečiu pritarti ir pradėti šią, mano supratimu, labai prasmingą diskusiją“, – teigė jis.

Šiuo metu visais atvejais norint panaikinti neliečiamybę reikia gauti parlamento, o tarp Seimo sesijų – prezidento sutikimą minėtus asmenis patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Pataisos iniciatoriai sakė, kad dabartinė sistema sukuria prielaidas balsavimą dėl neliečiamybės išnaudoti kaip derybų objektą, siekiant savo pusėn patraukti teisėsaugos įtariamus parlamentarus.

Šis projektas buvo parengtas po to, kai birželio 25 dieną parlamentarai neleido baudžiamojon atsakomybėn patraukti Seimo nario Petro Gražulio vadinamojoje „Judex“ byloje. Teisėsauga norėjo jam pateikti įtarimus dėl piktnaudžiavimo.

Parlamentaras buvo vienas sukritikavusiųjų siūlytą Konstitucijos pataisą.

„Jeigu mes būtume demokratinė, o ne konservatorių valstybė, tai aš manau, kad to imuniteto nereikėtų ir nebūtų keliamos politinės bylos“, – sakė P. Gražulis.

Jam antrino „socialdarbietis“ Artūras Skardžius.

„Iš kur jūs padarėte tokią išvadą, kad tauta pasitiki teisėsauga ar galbūt „tulpių paštu“ padiktuotais teismų sprendimais, prokuratūra? Jūs turbūt nebuvote komisijoje, kada atėję garbūs ilgamečiai prokurorai liudija apie darytą spaudimą teisėsaugai“, – kalbėjo parlamentaras.

„Jūs turbūt gyvenate visai kitoje dimensijoje, kad taip drįstate teigti“, – pridūrė jis.

M. Majauskas politikui atkirto: „Jūsų pavyzdys tikrai labai įkvepia ir man tikrai yra kelrodė žvaigždė, kad turime kuo greičiau siaurinti imunitetą, kad tokie žmonės kaip jūs negalėtų išvengti teisingumo“.

Tarp Konstitucijos pataisų projekto autorių buvo konservatorių, liberalų, „valstiečių“, „socialdarbiečių“ frakcijų, Mišrios Seimo narių grupės atstovai.