„Parašai yra surinkti, tiesiog dabar tai nėra aktualus klausimas“, - sakė R. Karbauskis ketvirtadienį prieš Seimo posėdį.

Pasak LVŽS pirmininko, dabar svarbiausias klausimas – Vyriausybės formavimas.

R. Karbauskis taip pat nepaaiškino, kokiu pagrindu bus siūloma atstatydinti Seimo pirmininku.

„Aš dabar formuluočių neatsimenu“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas nepuoselėjo vilčių dar kokiais nors būdais pabandyti pakeisti V. Pranckiečio nuomonę.

„Kiek suprantu, jam nelabai svarbu, ką sakė partija, ką sakysiu aš. Žmogus nutarė saugoti savo poziciją, neįžiūrint į koalicijos, frakcijos, partijos sprendimus. Jis toliau tęsia šnekėjimą, kad kažkas bando su juo susidoroti, arba jam atkeršyti. Tai yra netiesa, ir manau, kad visuomenė tą labai aiškiai supranta. Tai yra tiesiog noras išsaugoti savo poziciją, nežiūrint į nieką“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas yra anksčiau sakęs, kad Seimo pirmininko postas jiems kainuotų dvi ministrų pozicijas. Antradienį jis paaiškino, kad taip sakydamas rėmėsi ankstesnių derybų dėl koalicijų sudarymo praktika.

„Esu girdėjęs, kad ankstesnėse derybose ankstesnėse koalicijose partijos skaičiuodavosi Seimo pirmininko poziciją kaip dvi ministrų pozicijas. Dabar mes taip neskaičiavome. Mes iš karto pasakėme, kad šitos pozicijos mes nekeistume į nei vieną ministeriją“, – sakė R. Karbauskis.

LVŽS pirmininkas nesileido į kalbas, kada galėtų būti suformuota Vyriausybė.

„Negaliu pasakyti, nes tai labai stipriai priklausys nuo Prezidentūros, nuo laiko, kada bus suderintos kandidatūros“, – sakė R. Karbauskis.

Jis taip pat nesileido į platesnes kalbas, apie tai, kaip partijos tarybos nariai vertino Sauliaus Skvernelio elgesį.

„Mes balsavome praėjusį tarybos posėdį dėl pasitikėjimo premjeru. Vakar tas klausimas nebuvo svarstomas. Aš nenoriu komentuoti plačiau“, – sakė R. Karbauskis.

Kirkilas: mes prie tokių dalykų nepratę

Socialdarbiečiai paliko šitą klausimą spręsti patiems „valstiečiams“. Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas Gediminas Kirkilas sakė, kad jo frakcijos nariai nesirengia pasirašinėti dokumento dėl nepasitikėjimo Seimo pirmininku inicijavimo.

„Valstiečiai“ renka savo frakcijos parašus. O kodėl mes turime pasirašinėti? Tas veiksmas nieko neduoda. Balsavimas yra veiksmas“, – sakė G. Kirkilas.

Socialdarbiečių pirmininkas sakė, kad jį dabartinė situacija stebina.

„Man labai keista, kad reikia tokius klausimus spręsti demokratiškame jau septintą kadenciją einančiame Seime. O kas būtų, pavyzdžiui, jei, Ministras Pirmininkas negrąžintų įgaliojimų. Čia yra praktiškai tas pats. Čia Jūs Seimo pirmininko klauskite, kodėl jis taip elgiasi? Mes už tai taip keistai ir reaguojame, nes mes nepripratę, kad tokie aukšti pareigūnai nesilaikytų demokratijos taisyklių“, – sakė G. Kirkilas.

Pasak jo, vienašališkai negali būti keičiamas joks koalicijos sutartyje numatytas punktas, tačiau, pasak jo, dabartinėmis sąlygomis „koalicinė sutartis tikrai nesubyrės“.

„Mūsų frakcijos pozicija yra, kad, pirmiausia, reikia patvirtinti Vyriausybę. Visa kita yra antraeiliai klausimai“, – sakė G. Kirkilas.

Jis patikino, kad nekėlė sąlygų, kad alternatyva Seimo pirmininko pozicijai būtų dviejų ministrų postai.

„Mes tokiame turguje nedalyvaujame“, – sakė G. Kirkilas.

Jis sakė, kad ketvirtadienį jo frakcija palaikys S. Skvernelio kandidatūrą į premjerus.

Skvernelis nepasirašė

Premjeras S. Skvernelis teigė, kad jis nepasirašė dėl nepasitikėjimo V. Pranckiečiu inicijavimo. Esą pasirašyti jo net neprašė.

„Man nesiūlė pasirašyti, tai aš nepasirašiau“, – sakė S. Skvernelis.

Jis nevertino V. Pranckiečio sprendimo.

„Tai yra Seimo pirmininko sprendimas, ir dabar tas klausimas turės būti sprendžiamas Seime. (…) Nemanau, kad reikėtų tai skubinti, ir keisti Seimo pirmininką“, – sakė S. Skvernelis.

Jis teigė, kad nepalaikytų iniciatyvos atstatydinti V. Pranckietį, greičiausiai net nedalyvautų balsavime.

DELFI primena, kad per pirmadienį vykusį Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos tarybos posėdį partija uždaru balsavimu išreiškė pasitikėjimą R. Karbauskiu. 65 balsavo už, 11- prieš, 3- susilaikė. Vienas biuletenis buvo sugadintas.

Partija taip pat pritarė koalicinės sutarties vykdymui. Pagal koalicinę sutartį buvo numatyta, kad Seimo pirmininko pozicija numatyta socialdarbiečiams. Už tai balsavo 68 tarybos nariai, prieš – 1, susilaikė 7.

Pranckietis sakė, kad šis sprendimas nieko nekeičia, ir jis pats neketina trauktis iš savo užimamų Seimo pirmininko pareigų.