Tarybos išvakarėse partijos lyderis R. Karbauskis apkaltino Saulių Skvernelį nekorektiškumu dėl Vyriausybės kanceliarijos užsakytos apklausos, kurioje aiškintasi, kokią įtaką „valstiečių“ frakcija Seime daro premjero reitingams.

„Partijos pirmininkas dėl tų atliktų apklausų mano, kad kai kurie joje esantys klausimai yra nekorektiški ir užsakydamas tokią apklausą S. Skvernelis galimai supainiojo interesus“, – BNS penktadienį sakė „valstiečių“ lyderio atstovė Dalia Vencevičienė.

Apklausa parodė, kad S. Skvernelio vertinimą visuomenėje neigiamai veikia R. Karbauskio veikla. Apie tai, kas vyksta tarp dviejų pagrindinės valdančiosios partijos lyderių, „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ diskutavo Mykolo Romerio universtitete dėstanti politologė Rima Urbonaitė, Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius Lauras Bielinis ir žurnalistas Andrius Tapinas.

Esminis lūžis galėjo įvykti dar prieš rinkimus

„Vysta tai, ką mes galime matyti nuo 2016 m. Kitaip tariant, šitas tandemas veikia tol, kol jie abu yra vienas kitam naudingi ir mes visą laiką sakėme – kai tik kažkur susikirs keliai, interesai arba kai vienas iš jų pamatys, kad pradeda kenkti kitam, tada tie keliai gali išsiskirti“, – apie tarp R. Karbauskio ir S. Skvernelio vis didėjančią įtampą kalbėjo R. Urbonaitė.

Politologės teigimu, nors S. Skvernelis ir apsisprendė likti vadovauti Vyriausybei, yra keli „bet“. R. Urbonaitė atkreipė dėmesį, kad net ir tada, kai koalicija jau buvo suformuota, premjeras neskubėjo paskelbti savo sprendimo dėl likimo poste.

„Matyt, Saulius Skvernelis po Prezidento rinkimų vis dėlto jautė apmaudą. Reikia prisiminti, kokia buvo genezė. Juk pirmiausiai R. Karbauskis išėjo su pareiškimu – jeigu nelaimime rinkimų, visi einame iš valdžios. R. Karbauskis S. Skverneliui nepaliko manevro laisvės. Ir panašu, kiek aš suprantu, kad tas žingsnis net nebuvo aptartas su paties Skvernelio štabu ir su pačiu Skverneliu“, – dėmesį atkreipė politologė.

Rima Urbonaitė

R. Urbonaitės manymu, taip R. Karbauskis premjerą įvarė į kampą, nes S. Skvernelis suprato, kad jeigu likus tiek mažai laiko iki rinkimų eis prieš R. Karbauskį, gali prarasti „valstiečių“ balsus. Tai, jos manymu, ir buvo esminė R. Karbauskio klaida.

Politologės teigimu, pasirinkimo – likti ar ne Vyriausybės vadovu – S. Skvernelis taip pat nelabai turėjo. Esą, jeigu jis planavo toliau likti politikoje, kelias buvo vienintelis – posto neatsisakyti.

„Dabar jo pasitraukimas būtų buvęs gana kontroversiškas. Čia dar yra vienas galimas įdomesnis scenarijus. Jeigu vis dėlto tas konfliktas „valstiečių“ frakcijoje toliau eskaluojamas ir šiandien įvyksta kažkokie lūžiniai momentai, tai dar gali būti visko. Klausimas – ar čia pabaiga. Ar vėl bus graži taika, mes nežinome. Gali rytoj paaiškėti, kad ta taika čia net nekvepia“, – svarstė R. Urbonaitė.

Anot jos, iš kitos pusės, situacijos įkaitu tapo ir pats R. Karbauskis. „O kuo jis pakeis S. Skvernelį?“ – retoriškai klausė politologė.

L. Bielinis: Pranckietis gali tapti Skvernelio sąjungininku

Savo ruožtu L. Bielinis atkreipė dėmesį, kad S. Skvernelis nėra partijos narys. „Jis katinas, kuris vaikšto vienas ir jis nemėgsta būti paskutiniu. Mes matome, kad jam iš tikrųjų reikia geros pozicijos. Šiuo atveju, jis likdamas premjeru ir nebūdamas partijos nariu yra labai šaunioje pozicijoje“, – pastebėjo profesorius.

Pasak L. Bielinio, S. Skvernelis sukuria alternatyvą R. Karbauskiui ir net nieko nesakydamas tampa „valstiečių“ lyderio opozicija.

„Čia mes išties matome intrigą, su kuria galima lengvai žaisti, manipuliuoti ir tuo Skvernelis, ko gero, pasinaudos. Šiandien mes pamatysime rezultatą dėl kitų klausimų, dėl Seimo pirmininko ir iš to vėl seks santykis tarp Skvernelio ir Karbauskio“, – įsitikinęs L. Bielinis.

Lauras Bielinis

VDU profesorius teigė, kad yra keli scenarijai, kaip baigsis Viktoro Pranckiečio klausimas: jis gali būti atstatydintas, gali būti įžeistas, bet neatstatydintas, gali būti sumenkinta jo pozicija, jo veikla partijoje. Politologo ir socialinių mokslų daktaro teigimu, jeigu „valstiečiai“ visgi nuspręstų V. Pranckietį iškrapštyti iš Seimo pirmininko kėdės, jis taptų savotišku Skvernelio sąjungininku.

Pranckiečio likimas gali ir nepaaiškėti

Tačiau žurnalistas A. Tapinas abejojo, ar šiandien „valstiečių“ taryboje bus padėtas taškas sprendžiant Pranckiečio likimą.

„Nežinau, ar mes šiandien matysime atomazgą, nes patys „valstiečių“ frakcijos nariai, kiek man teko su jais bendrauti, pakankamai pasimetę, nes ir tas (R. Karbauskis – DELFI) viršininkas, ir tas (V. Pranckietis – DELFI) neblogas atrodo. Dauguma jų nenori labai tvirtai atsistoti nei į vieną, nei į kitą stovyklą, kaip, pavyzdžiui, Vytautas Bakas atsistojo“, – „Žinių radijo“ laidoje kalbėjo A. Tapinas.

Jo teigimu, ši situacija rizikinga ir pačiam V. Pranckiečiui, nes jo užsispyrimas tam tikru metu esą gali pradėti atrodyti keistai. „Ir jo paties stovykla, man atrodo, tą jaučia. Gal jiems net ir būtų naudinga, kad jis būtų grubiai patrauktas, įžeistas, nuskriaustas, nes jo reitingų šuolis yra įspūdingas“, – įžvalgomis dalinosi žurnalistas.

Andrius Tapinas

Tuo tarpu politologė R. Urbonaitė spėjo, kad partijos taryba gali priimti R. Karbauskiui palankesnį sprendimą.

„Bet vėlgi, tai, kad taryba šiandien priims tokį sprendimą, tai dar ne faktas, kad rytoj V. Pranckietis išeis ir sakys – viskas, klausau partijos ir išeinu“, – svarstė R. Urbonaitė. Taip pasielgti V. Pranckietis, anot politologės, gali vien dėlto, kad supranta, jog būtent kova su R. Karbauskiu augina jo reitingus.

R. Urbonaitė neatmetė galimybės, kad V. Pranckietis gali siekti, kad dėl jo būtų balsuojama Seime, nes tai esą gali atnešti jam „saldžią pergalę“.

Visą pokalbį klausykite čia: