Apklausoje buvo klausiama, kaip respondentai vertina ministro pirmininko S. Skvernelio darbą, kitu klausimu buvo bandoma išsiaiškinti, ar šiam vertinimui, teigiamam ar neigiamam, įtakos turi „valstiečių“ frakcijos ar R. Karbauskio veikla ir kokia ta įtaka – teigiama ar neigiama.

R. Karbauskis tokius klausimus vadino neetiškais.

Po publikacijos premjero patarėjas S. Malinauskas „Facebook“ tinkle rašė: „Dabar konkrečiai apie nuskambėjusį „Vilmorus“ tyrimą. Taip, jis užsakytas LR Vyriausybės kanceliarijos, nes jame tirtas pasitikėjimas būtent premjeru ir Vyriausybe. Sąmoningai ignoruoti vieną iš veiksnių būtų klaidinga, todėl pirmą kartą tiriant buvo įtraukti klausimai, kokį poveikį premjero vertinimui daro jį delegavusi politinė jėga ir jos vadovas“.

Prieš publikuojant straipsnį jis DELFI teigė, kad nenori jos komentuoti, tačiau po publikacijos nusprendė pasielgti kitaip. „Nors buvau apsisprendęs apklausos nekomentuoti, bet vis tik tai padarysiu. Koks apklausų tikslas? Pirmiausia, matyti realią situaciją. Jei pasitikėjimas premjeru, Vyriausybe ar atskirais ministrais krenta, apklausos gali padėti rasti priežastis, – teigė S. Malinauskas. – Dažniausia tai nepopuliarios reformos, kažkokie konkretūs sprendimai, klaidos, kurias galima taisyti. Kartu tai gali būti ir kitos priežastys. Jas išsiaiškinti nėra paprasta, tam yra atskiros metodologijos tokias apklausas sudarant, tam yra sociologų konsultacijos ir t.t.“

Jis taip pat pridūrė, kad „bet kurią apklausą reikia matyti visą, norint ją suprasti. Bet koks iš konteksto paimtas klausimas gali klaidinti“.

Apklausą komentuodamas R. Karbauskis ją vadino neetiška, tačiau S. Malinauskas pažymėjo, kad tai tiesiog klausimai, padedantys matyti tikrąjį vaizdą. „Tyrime nėra „etiškų“ ar „neetiškų“ klausimų. Jame tie klausimai, kurie padeda matyti tikrąjį vaizdą. Klausimas – „Kaip vertinate Vyriausybę?“ yra svarbus, bet nepakankamas, jei tiksliai nežinai, kas lemia tokį vertinimą“, – teigė S. Malinauskas.

Apklausos rezultatai: „valstiečiai“ Skvernelio vertinimui daro neigiamą įtaką

„Vilmorus“ vykdytoje apklausoje į klausimą „Prašome pasakyti, kaip vertinate Ministro Pirmininko Sauliaus Skvernelio darbą?“ variantą „gerai/ greičiau gerai“ pasirinko 44 proc. respondentai, 29 proc. teigė, kad premjero darbą vertina blogai arba greičiau blogai, o 26 proc. buvo sunku pasakyti.

Iš karto po šio klausimo buvo klausiama, „Ar šiam jūsų vertinimui turi įtakos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos bei jos lyderio R. Karbauskio veikla?“ 44 proc. repondentų nurodė, kad turi įtakos, 27 proc, kad neturi, o 29 proc. buvo sunku pasakyti.

Taip pat buvo prašoma įvertinti ir daromą įtaką: greičiau teigiamą, greičiau neigiamą, sunku pasakyti. 63 proc. nurodė, kad „valstiečių“ frakcijos bei R. Karbauskio veikla daro greičiau blogą įtaką S. Skvernelio darbo vertinimui. Tik 28 proc. nurodė, kad daroma įtaka yra greičiau teigiama, o apsispręsti sunku buvo tik 9 proc. respondentų.

LVŽS lyderis R. Karbauskis DELFI teigė, kad apskritai pirmą kartą girdi apie tokią apklausą. „Mes darėme rinkimines apklausas: savaitę prieš rinkimus, dvi savaites prieš rinkimus, sausio mėnesį. Niekada kitokių apklausų nedarėme“, – tvirtino R. Karbauskis ir tvirtino, kad birželį, po rinkimų, jokių apklausų „valstiečiai“ neužsakinėjo.

„Kaip mes tokį klausimą duotume viešoje erdvėje? Tai absurdas. Tai juokingas klausimas, pirmą kartą tokius girdžiu. Kas gali tokį klausimą uždavinėti? Koks atsakymas? Tai yra bet kokiu atveju ir teigiamas, ir neigiamas tame pačiame atsakyme, – piktinosi R. Karbauskis. – Čia nekorektiški klausimai paprasčiausiai. Nekorektiški.“

R. Karbauskis tvirtino, kad pats šiek tiek domisi sociologija, todėl, jo teigimu, tokių klausimų net negalima kelti.