„Prisimename ją, bent jau iš pradžių, ganėtinai sumedėjusią ir kietą, o dabar atėjo tas jausmas, kad darbas padarytas, galima atsipalaiduoti ir tas kniksas tikrai labai ryškus akcentas“, – kalbėjo Mykolo Romerio universiteto docentas dr. V. Valentinavičius.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) direktorius prof. dr. Ramūnas Vilpišauskas teigė, kad atskiro įspūdžio nė viena dalis nesudarė. Jo teigimu, tai protokolinė kalbų sakymo ir eisenų diena. „Bet bendrai, man atrodo svarbiausia, kad Lietuvos visuomenei tai būtų šventė“, – kalbėjo R. Vilpišauskas. Beje, jis pridūrė, kad pasaulyje ne tiek jau daug šalių, kur valdžios perdavimas vyktų taip skandžiai.

Įžvalgos apie Nausėdos kalbas

Prezidentas G. Nausėda inauguracijos dieną sakė dvi kalbas: vieną po priesaikos Seime, kitą – perėmus Prezidentūrą. Pastaroji, Simono Daukanto aikštėje, R. Vilpišauskui pasirodė sentimentali ir skirta plačiai visuomenei.

Virgis Valentinavičius
Man pats ryškiausias įspūdis yra iš tikrųjų Dalios Grybauskaitės švarkelis ir kniksas. <...> Reikėjo dešimt metų, kad žmogus atsipalaiduotų.

„Visa tai – gražūs žodžiai, gražiai skamba, bet, aišku, klausimas, kokie bus veiksmai. Bet šiandien, kaip sakiau, kalbų diena“, – pabrėžė R. Vilpišauskas. Kalbą Seime jis vertina kaip rinkiminės kampanijos pažadų atkartojimą: „Tai labai ambicingi dalykai, tai, kaip jis supranta gerovės valstybę, tie penki rodikliai“. Profesorius teigė, kad išsikeltų tikslų įgyvendinimas bus didelis iššūkis tiek pačiam prezidentui, tiek jo komandai.

Virgis Valentinavičius

V. Valentinavičius taip pat pritarė, kad Seime pasakytoje kalboje buvo priminti kertiniai programiniai dalykai. „Jei tokie tikslai, tai dabar realiai reikėtų socialinės apsaugos ministru skirti profesorių Romą Lazutką, o finansų ministru – Algirdą Sysą. Ir iš karto klausimas, ar po tuo pasirašys Ramūnas Karbauskis, Gediminas Kirkilas ir net Saulius Skvernelis“, – svarstė V. Valentinavičius.

Beje, V. Valentinavičius pažymėjo, kad kalbėjo pasigedo kovos su korupcija temos, kuri buvo viena stipriausių D. Grybauskaitės pozicijų. „Klausimas, ar čia mes jau laimėjome kovą su korupcija, ar tai pergalė, ar tai pralaimėjimas, ar tai neterminuotų paliaubų skelbimas“, – svarstė V. Valentinavičius.

„Tai gali būti noras tiesiog skirtis nuo prezidentės Dalios Grybauskaitės“, – pridūrė R. Vilpišauskas. Jo teigimu, darbą pradėjusi D. Grybauskaitė taip pat norėjo išsiskirti ir būti kitokia nei jos pirmtakas Valdas Adamkus.

V. Valentinavičius pastebėjo, kad dėl perdėto jausmingumo savo antroje kalboje G. Nausėda tapo panašesnis į Rolandą Paksą nei į V. Adamkų, nors būtent su pastaruoju rinkiminės kampanijos metu buvo tapatinamas.

Nausėdos ir Grybauskaitės skirtumai

Prieš dešimtmetį į Prezidentūrą D. Grybauskaitė žengė nusiteikusi ryžtingai ir reikliai. O koks atėjo G. Nausėda?

„Dalia Grybauskaitė palinkėjo jam būti reikliam, – pastebėjo V. Valentinavičius. – Raktus perdavė „grybauskaitiškai“, tvirtai, tai manau, kad Dalios Grybauskaitės palinkėjimas būtų iš tikrųjų laikytis tvirtai ir artimiausios savaitės, derybos dėl Vyriausybės parodys, kiek bus reiklus.“

Ramūnas Vilpišauskas

V. Valentinavičius tvirtino, kad G. Nausėda jau panaudojo „grybauskaitišką“ žodį: „Neleisiu eksperimentuoti su ministrais“. Jo teigimu, mes dar nežinome G. Nausėdos ryžtingumo ir tvirtumo.

„Politinės veiklos prasme viskas prasideda nuo nulio“, – teigė R. Vilpišauskas, pridurdamas, kad tai normalu, nes G. Nausėda neturi politinės patirties. Jos, profesoriaus tvirtinimu, nelabai turi ir jo komanda, kuri suburta daugiausia iš kitų sričių, o ne politikos, profesionalų.

Užsienio vizitai ir laukiami pokyčiai

Pirmasis G. Nausėdos vizitas numatytas į Lenkiją. Kalbama, kad kiti vizitai gali būti į Latviją ir Vokietiją. Kokie iššūkiai laukia ir ko tikėtis iš pirmųjų vizitų?

„Nemanau, kad bus kažkokie konkretūs sprendimai priimti, nes per mažai laiko suderinti tokius darbinius reikalus“, – teigė R. Vilpišauskas ir pridūrė, kad tikėtina, jog sulauksime tik gražių lozungų apie būtiną tamprų bendravimą.

Ramūnas Vilpišauskas
Politinės veiklos prasme viskas prasideda nuo nulio.

R. Vilpišauskas teigia, kad vizitas į Lenkiją tėra tik noras parodyti, kad Lenkija Lietuvai yra svarbi.

O kokių pokyčių laukti ir kada jų tikėtis? R. Vilpišausko teigimu, įprasta suteikti šimtą dienų. „Man atrodo, kad vienas išbandymas – sutarti dėl ministrų, dėl Vyriausybės sudėties. O dar rimtesnis išbandymas – kitų metų biudžeto sudarymas“, – kalbėjo R. Vilpišauskas. Jo teigimu, šie klausimai ir žmonėms rūpi labiau nei užsienio vizitai.

„Tikiuosi, kad mokymasis vyks greitai. Ramūnas Karbauskis yra labai geras mokytojas, problemos, kurias jis kels, vers naująjį prezidentą mokytis labai ir labai greitai, – laidoje kalbėjo V. Valentinavičius. – Nausėda gali būti labai greitai priverstas atvesti šitą valdančiąją daugumą į doros ir proto kelią. Anksčiau, nei jis galbūt tikisi.“

Nausėdos inauguracijos akimirkos: