Prezidentas, kaip numato įstatymai, pavedė S. Skvernelio Vyriausybei laikinai eiti pareigas.

Pagal Konstituciją, Vyriausybė grąžina įgaliojimus naujai išrinktam Respublikos Prezidentui pradėjus eiti pareigas.

Respublikos Prezidentas ne vėliau kaip per 15 dienų turi Seimui teikti Ministro Pirmininko kandidatūrą. Seimui patvirtinus Ministrą Pirmininką, Respublikos Prezidentas paskiria Ministrą Pirmininką ir paveda jam sudaryti Vyriausybę. Vyriausybės sudėtį dekretu taip pat tvirtina Respublikos Prezidentas.

Tikisi sklandaus proceso

Abi pusės – tiek prezidentas, tiek laikinasis premjeras po procedūros apsiribojo trumpais komentarais.

„Dabar tikiuosi, kad mūsų laukia sklandus Vyriausybės formavimo procesas. Su visi tuo aš jus ir sveikinu, ir linkiu sėkmės“, – pasakė G. Nausėda, ir į žurnalistų klausimus po šios dalies neatsakinėjo.

Premjeras į klausimus atsakė. S. Skvernelis teigė, kad kol kas nejaučiąs didelio skirtumo tarp to, kai ėjo premjero pareigas, ir dabar – kai tapo laikinuoju premjeru.

„Tai yra konstitucinė procedūra. Dabar yra laikina Vyriausybė“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras tikisi konstruktyvių darbinių santykių su prezidentu.

„Tikiuosi, kad jie tokie ir bus“, – sakė S. Skvernelis.

Premjeras neatsakė į klausimą, kada paaiškės būsimo Ministro Kabineto narių pavardės.

„Dabar jau yra viskas nebe mano rankose. Laukiame dekreto, kai bus dekretas, tada bus ir tolesnės procedūros“, – sakė S. Skvernelis.

Jis spėjo, kad jo kandidatūrą prezidentas teiks Seimui liepos 18 dieną.

Jis pažadėjo, kad darys viską, kas nuo jo priklauso, kad Ministrų Kabineto formavimas būtų sklandus.

Premjeras nesileido į kalbas, kiek ministrų gali keistis.

„Nespėliokime šiandien, visko dar gali būti“, – sakė S. Skvernelis.

Sudaryta nauja valdančioji koalicija

Seime susidarius naujai valdančiajai koalicijai keisis dalis ministrų. Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga deleguos savo atstovus į susisiekimo ir vidaus reikalų ministrus.

Socialdarbiečiams teko atsakomybė už užsienio reikalų ir žemės ūkio ministrų pozicijas. Jie neslepia, kad neketina keisti užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus.

Tvarka ir teisingumas deleguos asmenį į krašto apsaugos ministro poziciją. Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis kol kas neatsako, ar tos srities ministru neliks Raimundas Karoblis, kuris atitinka jo įvardijamas užuominas, kad į ministrus bus siūlomas asmuo, kuriuos yra buvęs ministru ir ambasadoriumi.

Premjeras Saulius Skvernelis yra užsiminęs, kad keisis ir dalis ministrų tose ministerijose, už kurias atsakomybė liko „valstiečiams“, tačiau neįvardijo, kuriose būtent ministerijose laukti pokyčių.