„Tai politinio užsakymo tęstinumas, kuriame dalyvauja kai kurie prokurorai ir kai kurie teisėjai. Teisėjai vyko buvusios Prezidentūros nurodymą konkrečiai, pažeisdami ne tik įstatymus, bet ir sveiką protą, sąžinę ir moralę, pripiešdami Druskininkams kurortines zonas, juostas ir taip toliau, ko niekada nėra buvę“, – BNS sakė Ričardas Malinauskas.

Jis pabrėžė, kad kurortinių zonų mieste atsiradimą lėmė prokurorės Deimantės Nikitinienės „suklastoti ir interpretuoti dokumentai“.

„Iš keturių kurortų vienintelėje Palangoje yra kurortinės juostos ir zonos, ten visa savivaldybės teritorija yra antra juosta ir statyti galima. Tai Druskininkų atžvilgiu sukuriama antra juosta pačių prokurorų ir teismai tą toleruoja ir patvirtina. Tai tęsiasi jau antrame teisme“, – piktinosi meras.

Jis sakė ketinantis asmeniškai teikti ieškinį Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) Strasbūre, taip pat kreiptis į naująjį prezidentą Gitaną Nausėdą.

„Suprantu, kad teisingumo save dar teisine vadinančioje Lietuvoje nėra, todėl manau, kad tik Strasbūro teismas galės padėti galutinį tašką. Kreipsimės ir į prezidentą naująjį, galbūt jo žodžiai kalbant apie dvigubų standartų valstybę ir teisinę valstybę bus tvirti ir bus atkreiptas dėmesys kas vyksta Lietuvoje, kokiu lygiu yra susidorojama pagal politinius užsakymus“, – tvirtino R. Malinauskas.

Peticiją EŽTT jau yra pateikęs Vijūnėlės „dvaro“ savininkas verslininkas Žilvinas Povilonis. Jis kartu su Zina Poviloniene bei Druskininkų savivaldybės administracija prašė Aukščiausiojo Teismo sustabdyti bylos nagrinėjimą, kol EŽTT išnagrinės peticiją, tačiau LAT šio prašymo netenkino.

LAT taip pat netenkino pastato Druskininkų centre savininkų prašymo pakeisti Vilniaus apygardos teismo sprendimo vykdymo tvarką: vietoj statinio griovimo ir valčių nuomos punkto atstatymo leisti rekonstruoti esamą statinį. LAT teigimu, sprendžiant dėl sprendimo vykdymo tvarkos pakeitimo, negali būtų keičiama paties sprendimo esmė.

„Egzistuoja vienintelis neteisėtos statybos padarinių pašalinimo būdas – nugriauti neteisėtai pastatytą statinį“, – nurodė LAT.

Anot R. Malinausko, kaip ir kada bus įgyvendinamas įpareigojimas nugriauti Vijūnėlės „dvarą“, reikėtų klausti jo savininkų.

„Dėl griovimo ar negriovimo aš tikrai nieko negaliu pasakyti. Ne aš sprendžiu, nežinau, kokie terminai ten bus ir kiti dalykai“, – BNS sakė Druskininkų meras.

Tai jau antrasis LAT sprendimas dėl vadinamojo Vijūnėlės dvaro. LAT dar 2017 metų birželio 22-ąją paskelbė sprendimą, kad Vijūnėlės pastatas turi būti nugriautas. Teismas konstatavo, kad pastačius gyvenamosios paskirties pastatą kurorto apsaugos zonos antrojoje juostoje buvo pažeisti Lietuvos įstatymai.

Tačiau pastatas nėra nugriautas iki šiol.

Ž. Poviloniui, R. Malinauskui ir jo patarėjui Aivarui Kadziauskui įtarimai yra pareikšti teisėjų korupcijos byloje. Joje nagrinėjamas ir epizodas, kad Vijūnėlės „dvaro“ byloje galėjo būti mokami kyšiai.

Pastatas Druskininkų centre, vietos gyventojų pramintas Vijūnėlės dvaru, kurortinėje zonoje pradėtas statyti 2013 metais. Statybai reikalingus leidimus davė Druskininkų savivaldybė ir vietos žemėtvarkininkai. Iš pradžių šis turtas priklausė alytiškiui, vienos saugos įmonės apsaugininkui Romui Baranauskui, vėliau – kauniečiams sutuoktiniams Ž. ir Z. Poviloniams.