Prasidėjo nauja epocha

Protokolo ekspertas Arminas Lydeka pabrėžė, kad įspūdžiai po oficialiosios inauguracijos yra labai geri, o dabar prasidėjo tam tikra naujoji epocha.

„Vienareikšmiškai įspūdžiai geri, inauguracija vyksta kartą per penkerius metus, lyg prasidėjo nauja epocha. Išgirsti viską, ką jis sakė, buvo įdomu. Kiekvienas prezidento žingsnis yra simbolis, tam tikra simbolių visuma“, – sakė protokolo ekspertas Arminas Lydeka.

„Mes išsirinkome valstybės vadovą. Tai aukščiausio rango Lietuvoje asmuo, norime, kad jis nebūtų cirko atstovas, norime, kad būtų rimtas ir solidus politikas, kurį visi gerbiame. Kartu jis ir karinių pajėgų vadas, jis turi mums būti pavyzdys, kaip solidaus, gerai dirbančio žmogaus“, – DELFI laidoje kalbėjo A.Lydeka.

Kristina Pocytė, Arūnas Matelis, Arminas Lydeka

Įvertino Grybauskaitės stilių

A.Lydeka taip pat trumpai įvertino Dalios Grybauskaitės poziciją per jos prezidentavimo laikotarpį.

„Kai prezidente buvo Dalia Grybauskaitė, ji demonstravo pakankamai aiškią ir tvirtą poziciją – pasakiau, padaviau, įteikiau, paspaudžiau ranką. Tai yra tiesiog asmenybės sudedamoji dalis. Manau, kad nenatūraliai atrodytų, jeigu perduodama pareigas ji pradėtų elgtis išskirtinai kitaip. Tai atrodytų keistai ir nenatūraliai“, – sakė A.Lydeka.

Jis taip pat įvertino ir buvusios prezidentės stilių.

„Prezidentė Dalia Grybauskaitė visada stengėsi rengtis laikydamasi griežtų protokolinių normų. Ji pasirinkdavo spalvas iš nedaugelio galimybių, nepaisant to, kad puikiai suprantame, kad moterims yra daugiau pasirinkimo variantų.

Galbūt taip yra paprasčiau. Penktadienį, kaip paskutinę dieną, ji leido sau laisvesnį modelį, bet tai tikrai nebuvo „už protokolo ribų“. Spalvos ir raštai – viskas apibrėžta“, – tikino protokolo ekspertas.

Protokolas išdykauti neleidžia

Paklaustas apie tai, kaip vertina G.Nausėdos stilių, A.Lydeka tikino, kad šios dienos protokolas labai paišdykauti, deja, neleidžia.

„Diapozonas, kiek pats prezidentas gali nulemti savo aprangą tokią svarbią dieną, nėra platus. Kostiumas, kaip puošni dalykinė apranga, tokiam renginiui yra tiesiog privalomas, o spalva turi būti būtinai tamsi, nors nebūtinai juoda. Pasirinkimas nebuvo didelis. Marškinių pasirinkimas – taip pat gana nedidelis, nes jie būtinai turi būti tik balti. Net ir labai norint prezidentui paišdykauti ir būti šoumenui, deja, jis neturi tokios galimybės“, – laidoje sakė ekspertas.

Gitanas Nausėda su šeima

Vertindamas G.Nausėdos kalbą, protokolo ekspertas sakė, jog ji galėtų būti trumpesnė ir labiau šventiškai pakylėta.

„Tai gera kalba, tačiau galbūt nereikėjo tiek jos prisotinti programinių nuostatų ir būsimųjų savo veiklų. Pats renginys yra labiau šventinis, galbūt kalba turėjo būti šiek tiek trumpensė ir šventiškai pakylėta, gal tada ji būtų labiau suprantama visiems žmonėms“, – sakė A.Lydeka.

Turtinga pirmųjų ponių istorija

Kalbėdamas apie pirmąsias ponias, protokolo ekspertas pabrėžė, kad turėjome gana turiningą laikotarpį, kurio neturėjo daugelis šalių. Jis kcentavo tai, kad būtent G.Nausėdos žmona jau dabar rodo, kad ji bus aktyvi socialinėje erdvėje.

„Jos laukia sunkus darbas, nes kalbame apie tam tikras pareigas. Nors istoriškai žvelgiant nepriklausomos, modernios istorijos laikas dar nėra toks ilgas, tačiau kalbant apie pirmąsias ponias, jis yra turtingas, turiu omenyje, šis istorinis laikotarpis. Pavyzdžiui, Algirdo Brazausko žmona, kaip žinia, labai sunkiai sirgo, todėl negalėjo visų pareigų įvykdyti ir iš jos tas pareigas perėmė dukra. Žvelgiant iš protokolo pusės, tai tikrai neprieštaravo taisyklėms, tačiau tarptautinėje erdvėje tai buvo gana retas atvejis, o mes jį turėjome.

Prezidento Gintano Nausėdos apsilankymas prie J.Basanavičiaus paminklo

Tai buvo šalia mūsų, po to buvo laikotarpis, kai pirmąja ponia buvo Alma Adamkienė. Ji labai aktyviai ėmėsi savo veiklos ir visas pareigas vykdė labai atsakingai, tačiau drįsiu sau pasakyti, kad galbūt dėl nedidelio komplekso ir netobulo lietuvių kalbos mokėjimo ji vengdavo viešų pasisakymų, viešų kalbų. Jos garbinga veikla buvo gana uždara, nelabai matoma plačiajai visuomenei. Turėjome laiką, kai sutuoktinio visai nebuvo. Kaip žinia, Dalia Grybauskaitė visai nesukūrė šeimos“, – DELFI laidoje kalbėjo A.Lydeka.

Pritrūko akcentų kalboje

Inauguraciją įvertinęs žurnalistas G.Drukteinis pasigedo daugiau akcentų naujojo prezidento kalboje. Jo teigimu, visa tai galima užfiksuoti rankų judesiais, pabrėžiant kai kuriuos žodžius.

„Šiuolaikiniam XXI-ojo amžiaus žmogui stebint kažkokį renginį visada norisi kažkokių šou elementų, scenografijos, kažkokio veiksmo ar judesių, kurie liktų įamžinti. Žinoma, Gitanas Nausėda yra susijaudinęs, negalima gal reikalauti kažkokių šypsenų ar daugiau emocijų. Nors sakant kalbą yra daug akcentų, kuriuos galima užfiksuoti rankų judesiais, sakant kažkokius žodžius, pasižiūrint į žmones, kad visi suprastų, kad dabar atėjo nauji laikai, nauja epocha“, – sakė G.Drukteinis.

Anot jo, pono G.Nausėdos ir jo žmonos aprangoje inauguracijos dieną nebuvo nieko radikalaus.

„Visai gražu, kad mūsų pirmoji ponia pasidabino papuošalu. (...) Man atrodo, kad Nausėdą esame įpratę matyti jau kokius 25 metus ir kiekvieno iš mūsų akis jau yra įpratusi, kad Nausėda yra kostiumuotas vyras, visada solidus, visada su kaklaraiščiu. Manau, nieko radikalaus jo šiandienos aprangoje nebuvo. Jis liko ištikimas savo stiliui: solidus, patikimas, dorybingas šeimos žmogus. Aš net bandau atsiminti, ar kas nors yra matęs poną Nausėdą vilkint žydrus ar melsvus marškinius. Manau, kad ne. Jis visada vilki baltus marškinius“. – sakė G.Drukteinis.

Giedrius Drukteinis

Reaguodamas į tai, ką apie prezidento inauguracijos kalbą pasakė A.Lydeka, G.Drukteinis tikino, kad kalbose mes pernelyg dažnai ieškome problemų, o turėtume bent šiek tiek labiau pasidžiaugti.

„Daugelio rašytojų problema rašant politikų kalbas – ką akcentuoti, kokių simbolių prisodrinti. Galbūt eiti tais pačiais keliais ir minėti okupaciją, kalbėti apie kaltę dėl mūsų dabartinių bėdų, akcentuoti tragedijas. Man rodos, tai yra didelė Lietuvos retorikos liga, mes vis bandome rasti problemas ir sakyti, kad neva jas nugalėsime ir padarysime. Mes turime renginį su savo valstybiniais simboliais, su savo kalba, savo paveldu ir tradicijomis. Pasidžiaukime tuo, o ne minėkime tik tai, kas buvo tolimoje praeityje. To sunkumo mūsų gyvenimuose jau ir taip per akis“, – sakė G.Drukteinis.

Protokolo ekspertas taip pat liko patenkintas G.Nausėdos dukrų aktyvumu.

„Prisimindamas G.Nausėdos dukras, jeigu taip galima būtų išsireikšti „pirmuosius vaikus“, tai jie gana aktyviai integruojami į šalies gyvenimą, jie demonstruoja gražų elgesį. Tai yra pagirtinas ir sveikintinas dalykas“, – sakė G.Drukteinis.

Tapo naujuoju prezidentu

DELFI primena, kad penktadienį, prieš priesaikos ceremoniją, išrinktasis prezidentas aplankė tautos patriarcho Jono Basanavičiaus paminklą.

G. Nausėda prezidento pareigas pradėjo eiti po to, kai Seime iškilmingai prisiekė būti ištikimas Lietuvos Respublikai ir Konstitucijai, sąžiningai eiti savo pareigas ir būti visiems lygiai teisingas.

Popiet S. Daukanto aikštėje buvo rengiama prezidento rūmų perdavimo ceremonija, kur G. Nausėda pasakė kalbą.

Daukanto aikštėje vyko šventinis koncertas, kur dalyvavo dešimt atlikėjų iš visų dešimčių Lietuvos apskričių

G. Nausėda prezidento poste pakeis dvi kadencijas šaliai nuo 2009 metų vadovavusią Dalią Grybauskaitę.

Kaip nepriklausomas kandidatas G. Nausėda prezidento rinkimų antrajame ture gegužės 26 dieną surinko 66 proc. balsų.

Per Nausėdos inauguraciją – sustiprintos pajėgos

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos valdybos viršininkas Dainius Daukantas tvirtina, kad išrinktojo Prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos ceremoniją saugojo gausus būrys pareigūnų. Taip siekiama užtikrinti maksimalų ceremonijos dalyvių bei sostinės gyventojų ir svečių saugumą.

Konkrečių pareigūnų pajėgų skaičių įvardinti negalėjęs D. Daukantas teigia, jog jų yra daugiau nei įprastą dieną nes sostinėje vyksta visai šaliai svarbūs renginiai.

„Pajėgų yra tiek, kiek, mūsų nuomone, reikia, kad užtikrintume viešąją tvarką ir gražius renginius. Be abejo, jų yra šiek tiek daugiau nei paprastą dieną, kadangi vyksta renginiai“, - Eltai sakė D. Daukantas.