2019 m. liepos 4-8 dienomis Liuksemburge vyko kasmetinė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos sesija. Jos metu Rusijos delegacijos atstovas ir Dūmos narys N. Ryžakas savo oficialiame pasisakyme pripažino ir pateisino Lietuvos ir kitų Baltijos valstybių gyventojų masinius trėmimus, kuriuos pokario laikotarpiu vykdė Sovietų Sąjunga. Savo pasisakyme jis teigė: „Taip, iš tikrųjų pripažįstame tą istorinį faktą, kad buvome priversti deportuoti dalį visuomenės. Tačiau tik dalį, o ne tokį skaičių, apie kokį yra kalbama. Todėl, kad kai kurie rėmė fašistų režimą ir menkino savo tautą, ir tai yra faktas.“

R. Miliūtė atkreipia dėmesį, kad Dūmos narys apkaltino Baltijos šalių gyventojus bendradarbiavimu su nacistinė Vokietija ir pripažino, kad siekiant tam užkirsti kelią Lietuvos, Latvijos ir Estijos gyventojai buvo deportuojami. Savo pasisakymu N. Ryžakas iš esmės pateisino žiaurius karo ir pokario nusikaltimus žmoniškumui.

„Panašūs pasisakymai kursto neapykantą ir smurtą prieš tas žmonių grupes, kurios buvo naikinamos vykdant genocidą, nusikaltimus žmoniškumui ir karo nusikaltimus; tokiu būdu mėginama ginti šių sunkiausių tarptautinių nusikaltimų aukų orumą.

Dezinformacijos, neapykantos kurstymo ir žmogiškojo orumo pažeidimo prevencija ir baudimas už tokias veikas yra teisėtas ir pagrįstas saviraiškos laisvės ribojimo pagrindas, pripažintas ir tarptautinėje, ir Europos, ir Lietuvos nacionalinėje teisėje“, – teigia L. Kasčiūnas.

„Vertindami N. Ryžako pasisakymus kaip kurstančius nesantaiką, skleidžiančius dezinformaciją ir keliančius grėsmę Lietuvos saugumui bei viešajai tvarkai ir vadovaudamiesi Lietuvos Respublikos įstatymo dėl užsieniečių teisinės padėties nuostatomis, siūlome įtraukti N. Ryžaką į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvą, sąrašą“, – pabrėžė V. Bakas.