Tai bendru sutarimu nutarė trečiadienį posėdžiavusi Seimo narės Ritos Tamašunienės vadovaujama Seimo Etikos ir procedūrų komisija.

Kaip elgtis tokiais atvejais, etikos sargų teiravosi Seimo narys Arvydas Anušauskas, kuris, beje, nepasinaudojo šios programėlės paslaugomis.

Buvusi Seimo narė Aušra Maldeikienė turėjo vieną susitikimą, už kurį, etikos sargų duomenimis, viešajai įstaigai „Sidabrinė linija“ buvo paaukota 150 eurų.

Seimo komisija pažymi, kad Seimo nariai gauna atlygį už darbą, taip pat ir už susitikimus su rinkėjais iš valstybės biudžeto.

„Skelbiant mokamus susitikimus bei juos organizuojant net ir tuo atveju, jei gautos lėšos tiesiogiai skiriamos paramai/labdarai, Seimo nario mandatas naudojamas ne pagal paskirtį“, - etikos sargų sprendimą Eltai komentavo R. Tamašunienė.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija rekomendavo tautos išrinktiesiems rengti susitikimus su rinkėjais taip, kaip numatyta Seimo Statute.

Pagal Seimo Statutą, kaip pastebi ELTA, Seimo narys turi nuolat susitikinėti su rinkėjais ir juos informuoti apie savo veiklą. Jis turi teisę kviesti susitikimuose dalyvauti valstybės ir savivaldybių institucijų bei įstaigų ir savivaldybių pareigūnus, taip pat savivaldybių tarybų narius.

Seimo narys nagrinėja gautus rinkėjų pasiūlymus, pareiškimus bei skundus ir, jeigu reikia, juos siunčia svarstyti valstybės institucijoms.

Rinkėjų skundai, priskirti Seimo kontrolieriaus kompetencijai, gali būti perduoti Seimo kontrolieriui ištirti.

Seimo nario kreipimąsi, taip pat jo persiųstus rinkėjų pasiūlymus, pareiškimus ir skundus visi pareigūnai bei įmonių, įstaigų ir organizacijų vadovai, kuriems jie adresuoti, privalo išnagrinėti ir atsakyti Seimo nariui ne vėliau kaip per 20 dienų nuo gavimo dienos.

Skelbiama, kad „HumansApp“ padeda žmonėms iš skirtingų socialinių ratų susitikti gyvai ir apsikeisti žiniomis, už kurias yra atitinkamai atlyginama. Čia galima tiesiog nusipirkti asmeninį pokalbį su pasirinktu žmogumi arba pačiam tapti tokiu ir gauti atlygį už savo ilgus metus kauptų žinių pasidalijimą.

Papildyta „Hu-mansApp“ ir Anušausko komentarais

Po straipsnio publikavimo su DELFI susisiekę „Hu-mansApp“ atstovai pateikė savo ir A. Anušausko komentarus.

„Lietuvos ekonomikos, kartu ir gerovė priklausys nuo to, kiek būsim atviri inovacijoms. Šios rekomendacijos parodo, kad dar laukia ilgas kelias ug-dant tiek politikų, tiek visuomenės sąmoningumą žinių ekonomikos klausimais. Tai labai trumparegiškas sprendimas, nes kol esame tokie uždari ir konservatyvūs, kaimyninė Estija, bei Šiaurės Šalys mus lenkia ir sparčiai vysto technologinę infrastruktūrą“, – pranešime spaudai cituojama „Hu-mansApp“ rinkodaros vadovė Alisa Bulybenko.

Atstovai išplatino ir A. Anušausko komentarą: „Su tokiais apribojimais, mums lieka tik galvas plikai nusiskusti ir tapti budistais vienuoliais, nes priklausome Seimo narių vienuolynui, kur viskas yra ribojama. Tokie ribojimai yra neadekvatūs. Tokia veikla tikrai netrukdo pagrindiniam mūsų, kaip Seimo narių, darbui ir nedaro jam įtakos. Reikėtų pastebėti, kad veikla draudžiama siekiant užtikrinti laisvą Seimo nario mandatą ir kad jo sprendimams nebūtų daroma įtaka. „HumansApp“ atveju, aš to tikrai nematau. Sakyčiau, kad tai – ne XXIa. sprendimas“.