Kaip paaiškėjo antradienį, vardinius kvietimus gavo komunikacijos specialistas Saugirdas Vaitulionis ir didžėjus, prodiuseris Jonas Nainys. Apie tai jie patys pasigyrė socialiniuose tinkluose.

Tačiau kvietimo į priėmimą negavo nė vienas Seimo narys ar signataras, tik turintys papildomų nuopelnų. Lietuvos Nepriklausomybės Akto signatarų klubo prezidentė Birutė Valionytė patikino, kad tai – mažų mažiausiai neetiška.

DELFI primena, kad aptariamame priėmime dalyvaus tūkstantis kviestinių svečių su antrosiomis pusėmis.

Signatarė: liūdna valstybei

„Aš tikrai nieko nesulaukiau. Apklausos nedarėme, tačiau, kiek signatarai skambina, jie visi nėra pakviesti. Aš žinau, kad net europarlamentarė Laima Andrikienė tikrai nėra pakviesta“, – DELFI sakė B. Valionytė.

Paklausta, ką apie tai mano, pašnekovė patikino vis dar turintį viltį, nors apie tai kalba jau dvidešimt metų, kad situacija pasikeis.

„Liūdna yra valstybei, kuri nesuvokia ir neformuoja savo valstybės etiketo. Tik tiek. Tai yra pamatas, šaknys, susivokimas ir visa pradžia. Ką reiškia prezidentui nepakviesti Seimo narių, kaip supratau, ir jie nėra pakviesti, kai jis prisiekia jiems Seime? Kas yra prezidentas? Tautos rinktas atstovas. Jis prisiekia ne „myliu“ ar „nemyliu“, o tautos išrinktiems atstovams. Aš tik apgailestauju, kad pas mus su etiketu liūdna“ , – tikino B. Valionytė.

Ji prisiminė, kad signatarus į iškilmes tikrai kvietė Algirdas Brazauskas, Rolandas Paksas, jei neklysta, ir Valdas Adamkus.

Birutė Valionytė

V. Landsbergis dar nežino, ar kvietimo sulaukė

Paklaustas, ar gavo kvietimą į inauguracijos vakarą, konservatorių patriarchas Vytautas Landsbergis patikino, kad nėra dėl to tikras.

„Aš esu ne Vilniuje, grįšiu šį vakarą ir apžiūrėsiu paštą. Jei kvietimas būtų, be abejo eičiau, bet nėra, ko čia spekuliuoti“, – nukirto jis.

Trečiadienio rytą Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas ir frakcijos Seime seniūnas Gabrielius Landsbergis DELFI sakė kvietimo į aptariamą renginį nesulaukęs. Vis dėlto vėliau jis buvo pristatytas.

Kalbant apie konservatorių frakciją, DELFI žiniomis, į inauguracijos renginį kviečiama buvusi Seimo pirmininkė ir buvusi ministrė Irena Degutienė.

„Ne, kvietimo negavau“, – DELFI sakė buvusi kandidatė į prezidentus Ingrida Šimonytė.

Tiesa, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) pirmininko Ramūno Karbauskio atstovai DELFI perdavė, kad jis kvietimo sulaukė.

Gabrielius Landsbergis, Vytautas Landsbergis

Juokavo, kad kalti prasti reitingai

Frakcijos „Tvarka ir teisingumas (Suvereni Lietuva)“ seniūnas Vytautas Kamblevičius DELFI sakė, kad, jo žiniomis, kvietimo į inauguracijos vakarą negavo nė vienas jo atstovaujamos frakcijos narys. Priekaištų dėl to jis esą neturi.

„Geriau prezidentui, matyt, jis žino, ką kviesti. Kiekvienas mes turime savo žmonių ratą. Prezidentas turi savo nuomonę ir daro taip, kaip jam atrodo geriausiai“, – situaciją komentavo jis.

Anot V. Kamblevičiaus, G. Nausėda greičiausiai bando elgtis „naujoviškai“ ir nori greta savęs matyti ne Seimo narius.

„Kadangi Seimo reitingai prasti, galvoja, gal jų nereikia kviesti“, – juokėsi pašnekovas.

Vytautas Kamblevičius, Remigijus Žemaitaitis

Mano, kad elgiasi neteisingai: taip gali būti įžeistos ambicijos

Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos seniūno pavaduotojas Algirdas Butkevičius DELFI sakė žinantis, kad šįvakar turėtų sulaukti kvietimo į inauguracijos vakarą. Tiesa, patikslino jo sulaukiantis kaip buvęs premjeras. A. Butkevičius turi ir du valstybinius apdovanojimus.

„Aš manau, kad nėra teisinga nekviesti Seimo narių, jei vertintume, kaip elgiamasi kitose šalyse. Vis tiek prezidentas turės bendradarbiauti su politinėmis partijomis, o taip gali būti įžeistos ir politikų ambicijos. Manau, būtų buvę teisingiau, jei politikai būtų buvę pakviesti“, – nuomone dalijosi politikas.

A. Butkevičiaus žiniomis, kvietimą į inauguracijos vakarą gavo ir Gediminas Kirkilas.

Algirdas Butkevičius, Gediminas Kirkilas

Aiškina, kad dar geriau, nes jau turi planų

Kvietimo į inauguracijos vakarą taip pat nesulaukė nei Lietuvos socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Julius Sabatauskas, nei jo frakcijos kolegos.

„Kiek suprantu, politikų prezidentas nekviečia. Tai jo pasirinkimo teisė. Dalia Grybauskaitė nekvietė visiškai nieko, G. Nausėda paskelbė, kad šią tradiciją atgaivins, na, o pasirinkimo teisę, ką kviesti... Man atrodo, V. Adamkus kvietė visus Seimo narius, Vyriausybės narius, bet kartu būdavo ir kultūros, žiniasklaidos, įvairiausių sluoksnių atstovų. Aišku, tai būdavo trumpas vakaras prezidento kiemelyje, nieko ypatingo, bet dabar – na, ką padarysi.

Kai kuriems Seimo nariams tai užkliuvo, bet man dar geriau, kad šį penktadienį nereikės niekur eiti, nes jau turiu planų“ , – sakė jis.

Julius Sabatauskas

Sako, kad prioritetas – kultūrininkams ir šviesuoliams, bet bus ir „influencerių“

Išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda trečiadienį vykusios spaudos konferencijos metu sakė, kad sudarant svečių sąrašą prioritetas skirtas kultūrininkams ir šviesuoliams.

„Akcentas – kultūrininkų, šviesuolių buvimas šiame renginyje. Kiekybiškai skaičiuojant jų yra akivaizdžiai daugiausia. Plačiąja prasme, net ir „influenceriai“, kurie rašo apie labai svarbius visuomenei dalykus, taip pat bus ten. Neslėpsiu, dalis jų buvo susiję su mūsų rinkimų kampanija, nebus didelė gėda jiems šiuo būdu pasakyti ačiū jiems už pagalbą.

Bet kuriuo atveju, akcentas nesikeis – tai bus kultūrininkų ir šviesuolių renginys, kuriame taip pat bus ir kitų svarbių visuomenei sričių atstovų: verslininkai, politikai, žinoma, mūsų šaliai nusipelnę, apdovanoti asmenys. Jei kažkas neras savo pavardės kvietimų sąraše, tai tikrai nėra nieko asmeniško. Tai reiškia tik tiek – ši erdvė, kurią matome pro langus, yra tokia, kokia yra. Mielai matyčiau čia 20 tūkst. žmonių, tačiau tiek čia sutilpti negali“, – kalbėjo G. Nausėda.

Klausimas – ir dėl ambasadorių

Anot išrinktojo prezidento, ambasadorius pamatysime rytinėje inauguracijos renginių dalyje, kuomet jis priims priesaiką, laikydamas ranką ant Konstitucijos, Seime esančioje Kovo 11-osios salėje.

„Ten dalyvaus visi ambasadoriai. Ir, turbūt skirtingai nuo ankstesnių inauguracijų, dalyvaus ne tik užsienio šalių ambasadoriai Lietuvoje, bet ir mūsų ambasadoriai užsienyje. Tai yra svarbi naujovė, į kurią norėčiau atkreipti dėmesį. Vakarinėje dalyje, tikrai dabar neatsakysiu, ar visi ambasadoriai dalyvaus“ , – nutęsė G. Nausėda.

Gitanas Nausėda

Suvardijo kvotas

Išrinktojo prezidento atstovas Aistis Zabarauskas DELFI sakė, kad, sudarant svečių sąrašą, atsižvelgta į kelis ribojančius veiksnius – pirma, rengiamas tik vienas priėmimas, o ne keli, antra, Prezidentūros kiemelis nėra didelis.

„Tarp kviečiamųjų yra įvairių visuomenės grupių atstovų: menininkai, mokslininkai, sportininkai, žurnalistai, politologai, apžvalgininkai, gydytojai, pareigūnai, karininkai, teisininkai, dvasininkai, politiniai kaliniai ir žuvusių už laisvę artimieji, jaunimo ir labdaros , verslo organizacijų atstovai, visuomenininkai, politikai, rektoriai, Seimo, Vyriausybei pavaldžių institucijų vadovai, rinkimų kampanijos pagalbininkai ir koordinatoriai“, – kalbėjo pašnekovas.

Anot A. Zabarausko, daugiausiai kviečiama menininkų – 280. Daugiau nei 100 jų yra Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai.

Į vakarinį priėmimą kviečiama ir apie 120 mokslininkų (iš jų 58 apdovanoti mokslo premijomis), 50 sportininkų, apie 100 žurnalistų, politologų ir apžvalgininkų (iš jų – 21 apdovanotas valstybės), apie 50 gydytojų, 81 pareigūnas ir karininkas, 15 teisininkų.

Inauguracijos iškilmėse dalyvaus ir beveik 80 visuomenininkų, panašus skaičius politinių kalinių ir žuvusių už laisvę artimųjų, 60 Seimui ir Vyriausybei pavaldžių institucijų vadovų ir vos apie 30 politikų.

Aistis Zabarauskas

Tikisi, kad per penkerius metus bendraus su visomis visuomenės grupėmis

Paklaustas, ar tiesa, kad į šventinį priėmimą nekviečiamas nė vienas Seimo narys ir signataras, A. Zabarauskas tikino, kad su jais prezidentas susitiks Seimo posėdyje.

„Tarp politikų, kuriuos kviečiame, yra ir Seimo narių, ir signatarų, ir buvusių premjerų. Mes negalime paimti sąrašo ir pasikviesti visų, mes galime pakviesti atstovus. Visiškai suprantame, kad gali būti nusivylusių, įsižeidusių žmonių, tačiau kviečiame emocijas „padėti į šalį“, nepriimti asmeniškai to, kad negalima visų sukviesti.

Atsiprašome, apgailestaujame dėl to, bet šis renginys – simbolinis. Jis rodo, kad Prezidentūra bus atvira bendradarbiavimui įvairiais formatais. Įvairiais. Ir tai yra pradžia, o ne atsisveikinimo renginys. Per ateinančius penkerius metus mes tikrai rasime būtų, kaip susitikti ir bendrauti su visomis visuomenės grupėmis“, – užtikrino G. Nausėdos atstovas.

Anot jo, tokie asmenys kaip J. Nainys ir S. Vaitulionis padėjo rinkimų kampanijos metu, tad kvietimas į priėmimą – padėka jiems.

„Mes labai stengiamės. Mums daug kas sakė, kad neįmanoma ir kampanijos padaryti pigiau, bet mūsų rezultatai rodo, kad mes sugebėjome išsiversti su dvigubai mažesnėmis lėšomis nei konkurentai. Su pinigais elgtis mokame, stengiamės tai daryti ir organizuodami inauguraciją“, – sakė A. Zabarauskas, paklaustas, ar numatytas 60 tūkst. eurų biudžetas inauguracijos renginiams yra pakankamas.