G. Nausėda teigė, kad pagrindiniai komandos žmonės jau yra rasti ir su jais susitarta. „Šie žmonės yra pasirengę dirbti valstybei. Tai yra labai svarbi žinia, nes tai profesionalūs žmonės, kurie turbūt galėtų dirbdami alternatyvų darbą finansine to žodžio prasme uždirbti daugiau, tačiau jie yra pasirengę atiduoti savo jėgas Lietuvai, prisidėti savo žiniomis prie to, kad gerovės valstybė Lietuvoje būtų įgyvendinama greičiau“, – prieš įvardydamas pareigas kalbėjo išrinktasis prezidentas.

Prezidento kanceliarijos vadove skiriama Algė Budrytė, anksčiau vadovavusi G. Nausėdos rinkiminiam štabui. Prezidento kabineto vadovė bus Ieva Ulčickaitė. Užsienio politikos grupei vadovaus Asta Skaisgirytė-Liauškienė.

Naujai aplinkos ir infrastruktūros grupei vadovaus Jaroslavas Neverovičius. Teisės grupės vadove bus Jūratė Šovienė, o ekonominės ir socialinės grupės vadovu taps Simonas Krėpšta.

Vidaus politikos grupei vadovaus Povilas Mačiulis. Komunikacijos grupei vadovaus Aistis Zabarauskas.

Nacionalinio saugumo grupės vadovas bus paskelbtas liepos pabaigoje. Vis dar renkamasi, kas vadovaus švietimo grupei.

Išrinktasis prezidentas G. Nausėda dar birželį neatmetė galimybės, kad būsimoje jo komandoje dirbs politologas Linas Kojala ir dabartinis kariuomenės vadas Vytautas Jonas Žukas, tačiau galutinai to netvirtino. Kiek vėliau G. Nausėda pranešė, kad L. Kojala atsisakė būti jo patarėju.

„Man reikia ne pritarėjų, man tikrai reikia patarėjų, kurie suprastų savo vaidmenį ir suprastų to vaidmens atsakomybę“, – kitą rytą po prezidentinių rinkimų DELFI paklaustas apie tai, pagal kokius kriterijus burs savo komandą, kalbėjo G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad pirmiausia ir svarbiausia kandidatų savybė – profesionalumas. „Pirmiausia – profesionalumas ir geras savo srities išmanymas, kuris yra absoliučiai kertinė savybė. Padorumas – kas be ko. Manau, kad man reikalingi žmonės, kurie nesistengtų pritarti manajai nuomonei, ypač tais atvejais, kai ji nėra iki galo susiformavusi, kad jie padėtų man ją susiformuoti. O jei aš turiu kažkokią išankstinę nuomonę, galėtų ir kritiškai ją įvertinti, apšaudyti ir tada galėtume priimti optimalų sprendimą, optimalų variantą“, – interviu DELFI gegužę kalbėjo G. Nausėda.

Kalbėjo ir apie politinę padėtį

Pristatęs komandą G. Nausėda priminė, kad vakar buvo susitikęs su S. Skverneliu.

Tiesa, jis įvardijo ir kritikos. „Tamsesnioji reikalo pusė, kad deklaracijoje matau palyginti nedaug šaltinių, kurių pagrindu būtų galima šus ambicingus tikslus paminėti“, – kalbėjo G. Nausėda.

„Suvienodinant statusą tiek darbo pajamų, tiek iš kitokių šaltinių gautų pajamų. Gal pritrūko politinės valios, noro įrašyti tai juodu ant balto“, – tęsė išrinktasis prezidentas.

Jis įvardijo, kad dar nėra konkrečių ministrų pavardžių: „Negalėčiau teigti, kad šiandien yra apsisprendimai dėl konkrečių ministrų pavardžių“. G. Nausėda pridūrė, kad norintiems tapti ministrais dar nereiktų skubėti, tačiau pabrėžė, kad kertinėms ministerijoms vadovaus tie patys ministrai.

„Neleisiu improvizuoti ar eksperimentuoti“, – apie tolesnius politinius planus kalbėjo G. Nausėda.

Jis pridūrė, kad gerbs Seimo sprendimą dėl Seimo pirmininko.

O ar būtų keičiami susisiekimo ir žemės ūkio ministrai? G. Nausėda teigė, kad tokios išvados šiandien neriektų daryti.

G. Nausėda kalbėjo ir apie LVŽS. „Lyderiai, jei jie ryškėja ir atsiranda nauji. Galimas dalykas, ši partija gali patirti gana rimtų iššūkių artimiausioje aplinkoje, bet šiandien matau nuoširdų norą sulipdyti valdančiąją koaliciją“, – teigė G. Nausėda. Jo teigimu, dauguma yra trapi, tačiau mato tame teigiamų dalykų – trapi dauguma turės glaudžiau bendrauti su opozicija.

G. Nausėda taip pat teigė, kad po rinkiminės kampanijos likusią skolą padengs iš savo asmeninių lėšų. Skolos sudaro beveik 40 tūkst. eurų.

Inauguracijos priėmime bus ir influenceriai, ir kultūros atstovai

G. Nausėda įvardijo, kad priėmime inauguracijos dienos vakarą dalyvaus ir svarbūs kultūros pasaulio atstovai, ir influenceriai.

Rytinėje dalyje, kaip minėjo G. Nausėda, dalyvaus ir ambasadoriai. Tiesa, ne tik čia dirbantys kitų šalių ambasadoriai, bet ir Lietuvos ambasadoriai, dirbantys svetur. Tai, anot G. Nausėdos, naujovė.

Vakariniame priėmime dalyvaus ir kultūrininkai, ir influenceriai. „Akcentas – kultūrininkų ir šviesuolių buvimas renginyje, kiekybiškai skaičiuojant jų yra daugiausia, – teigė G. Nausėda. – Influenceriai bus tenai, neslėpsiu, dalis jų buvo susiję su mūsų rinkimine kampanija.“

Jis vardijo, kad šventėje dalyvaus verslininkai, politikai, mūsų šaliai nusipelnę asmenys, apdovanotieji asmenys.

„Šita erdvė, kurią matome per langus, yra tokia, kokia ji yra. Mielai čia matyčiau dvidešimt tūkstančių žmonių“, – kalbėjo G. Nausėda.

Išrinktojo prezidento inauguracija bus surengta penktadienį, liepos 12-ąją.