„2016 m. kartu su kitais komandos nariais atėjau į LVŽS. Mūsų bendra komandos idėja buvo pokyčių vėliava, stipri antikorupcinė darbotvarkė, skaidrus valstybės valdymas, tarnystė žmonėms. Tas idėjas apibendrinome „penkiomis darnomis“, ir didžiulį dėmesį skyrėme skaidrumui politikoje“, – kalbėjo V. Bakas.

Politikas pripažino, kad kurį laiką pavyko to laikytis, tačiau, pasak jo, paskui „kažkas atsitiko“.

„Man sako: „Vytautai, tu pasikeitei“. Kažkas nutiko, kad staiga partija pakeitė kryptį 180 laipsnių kampu, ir sudaro koaliciją su teisiamomis partijomis. Tai pirmas žingsnis, kuris sukėlė nerimą, kad mes keičiame politinę kryptį, mes keičiame pažadus, mes einame į išdavystę (…) Ne aš pasikeičiau, man atrodo, kad pasikeitė frakcija“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė nesutinkąs su vertinimu, kad politikoje nėra raudonų linijų.

„Jos turi būti. Tai yra vertybinės linijos, nes žmonės renka politikus, jais pasitiki, ir tikisi, kad bus atstovaujami žmonių interesai. Mes žadėjome atstovauti interesus, siūlydami aukščiausią politinę kultūrą. (…)

Aš čia cituoju pono Karbauskio žodžius: „galiu tik pasakyti su kuo mes nedirbsime tikrai. Tai su Tvarkos ir teisingumo ir Darbo partijomis. 2016 m. rugsėjį jis sakė: „tikiuosi, kad rinkėjų valia lems, jog mūsų frakcija Seime bus didžiausia, bei taps naujos skaidrios valdančiosios koalicijos ašimi“. Taip rinkėjų valia lėmė, kad frakcija tapo didžiausia, bet man sunku dabar pasakyti, kad ji tapo skaidrios politikos ašimi“, – kalbėjo V. Bakas.

Politikas įvardijo tris priežastis, kodėl pasitraukė. Viena jų – dėl to, kad per derybas buvo „išmesta antikorupcinė darbotvarkė“.

„Vyko koalicijos derybos, aš tikrai derėjausi su visais vadovais, visais derybininkais, kad išliktų prioritetu antikorupcinė darbotvarkė. Tai yra priemonės, kurias parengė Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas, remdamasis į tyrimą, kuris perlaužtų stuburą žmonėms, kurie ardo valstybę iš vidaus. (…) Tai yra pažangiausių šalių praktika: civilinis turto konfiskavimas, skaidrus visų interesų deklaravimas. (…) Visa šita antikorupcinė darbotvarkė buvo išmesta, nepaisant derybų, mūsų „nepriekaištingos reputacijos“ partnerių reikalavimu“, – pasakojo V. Bakas.

Antra – tai, kad koalicija buvo sudaryta su teisiama Tvarkos ir teisingumo partija.

Trečia – kad Tvarkos ir teisingumo partijai deleguota siūlyti krašto apsaugos ministro poziciją.

„Krašto apsaugos ministerija su galingu karinės žvalgybos padaliniu, su beveik milijardu eurų mūsų visų pinigų, kur yra nemaža dalis įslaptintų pirkimų, kur apskritai, kai patiki tą sritį ministrui, tu tiesiog tikiesi, kad žmogus bus sąžiningas, (…) mes atiduodame šitą ministeriją teisiamai partijai“, – stebėjosi V. Bakas.

Jam neatrodo priimtinas argumentas, kad reikėjo kompromisų, kad būtų galima sudaryti aritmetinę daugumą Seime.

„Aritmetinė dauguma yra bebrų politika“, – sakė V. Bakas, kurio teigimu svarbesnis klausimas yra atsakomybė už duotus pažadus.

Dirbs opozicijoje, trauksis iš NSGK pirmininko posto

V. Bakas sakė, kad dirbs opozicijoje, Mišrioje Seimo narių grupėje. Jis pažadėjo, kad trauksis iš Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko pozicijos.

Jo nuomone tas postas galėtų atitekti opozicijai.

„Tai būtų geras parlamentinės kontrolės sprendimas“, – sakė V. Bakas.

Paklaustas, ar jo planuose yra nauja partija, politikas atsakė, kad „šiandien apie tai kalbėti dar anksti“.

„Man reikia užbaigti darbus, kuriuos mes pradėjome. Išėjimas iš frakcijos arba iš komiteto nereiškia, kad tampi bejėgis. Politikas turi nemažai įrankių. Veikti opozicijoje taip pat galima, tiesiog yra tam tikras laikmetis. Jeigu pagrindinė valdančioji partija atsisako savo vertybinių nuostatų, opozicija turi kontroliuoti, kad jos grįžtų į politinę darbotvarkę. Tą mes ir darysime“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė kalbėjęs apie savo nuogąstavimus su LVŽS pirmininku R. Karbauskiu.

„Kai tik prasidėjo derybos, frakcijoje visiems kolegoms priminiau, kad, eidami su teisiama partija, išduodame žmones, kurie už mus balsavo, ir, kad tai yra visiškai nesuderinama nei su mūsų programa, nei su mūsų vertybėmis. Ir pasakiau, kad tokiu atveju aš nematyčiau galimybės tęsti darbo frakcijoje.

Po to vyko derybos. Po to atskirai dar kalbėjausi ir su partijos pirmininku, ir su derybininkais, ir su kitais kolegomis“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė netikįs, kad galimas partijos reformavimas iš vidaus.

„Man teko dalyvauti. Ten yra daug puikių žmonių. Partijai reikia šiek tiek daugiau laiko. Vienintelis, kas gali paskatinti reformas partijoje, tai yra jos lyderis. Jeigu jis norės, partija taps tikrai demokratiška, vadovai bus renkami ne plojimais, vyks diskusija su skyriais. (…)

Pati savaime ji tikrai neatsinaujins. Čia turi lyderis nuspręsti, ar jam patinka taip vadovauti. Aš nesu partijos narys, nes nesusiklostė tokios aplinkybės, kad tikėčiau, kad galiu partijoje kažką pakeisti“, – sakė V. Bakas.

Jis teigė šiandien ryte kalbėjęs apie pasirinkimą su premjeru S. Skverneliu.

„Aš labai vertinu tą darbą, kurį mums pavyko atlikti kartu su premjeru. Jis šiandien pasirinko tokį kelią. Paprašiau premjero, kad, kiek įmanoma, mes galėtume apsaugoti mūsų strateginius valstybės interesus, kad mūsų krašto apsaugos sistemos, sritys, susijusios su nacionaliniu saugumu, kad mūsų patikimumas, kaip šalies, kaip partnerio, nenukentėtų. Pakartojau, kad, mano galva, Krašto apsaugos ministerijos atidavimas teisiamai partijai (…) gali turėti įtakos valstybės reputacijai“, – sakė V. Bakas.

Sprendimą pranešė antradienį

Antradienį Seimo plenarinio posėdžio metu V. Bakas paprašė išbraukti jį iš „valstiečių“ frakcijos Seime. Sprendimą paskelbė Seimo posėdžiui pirmininkavęs „tvarkietis“ Remigijus Žemaitaitis.

V. Bakas nebuvo partijos nariu, tačiau buvo išrinktas su LVŽS sąrašu į Seimą.

LVŽS pirmininkas R. Karbauskis sakė, kad sprendimas jo nenustebino, nes parlamentaras padarė tai, ką žadėjęs.

Bakas jau sudarant koaliciją, anot R. Karbauskio, buvo pasakęs, jog pasirašius koalicinę sutartį su "Tvarkos ir teisingumo" frakcija, jis pasitrauksiąs.

R. Karbauskio teigimu, pasitraukęs iš frakcijos, V. Bakas negalės likti Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininku.

Antradienį prie šio komiteto prisijungęs Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirmininkas Gabrielius Landsbergis mano kitaip.

TS-LKD pirmininko nuomone, būtų geriausia, jeigu V. Bakas liktų NSGK pirmininku. Pasak jo, tai būtų logiška, „ypač turint galvoje, kad „valstiečiai“ deda visas pastangas, kad ponia Širinskienė išliktų Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininke, nors ji pasitraukė iš frakcijos“.

„Man atrodo, kad taikant tas pačias analogijas būtų galima siekti tokio kompromiso. Juo labiau, kad ir Tėvynės sąjunga turi vieną nepanaudotą kvotą, vieną žmogų, kuris galėtų būti kur nors skirtas. Manau, kad mūsų kvotą būtų panaudoti tuo pačiu principu, kaip „valstiečiai“ tas kvotas yra persidalinę per tris frakcijas, kad ponas Bakas išsaugotų poziciją“, – sakė G. Landsbergis.