„Žinių radijo“ eteryje politikė patikino, kad tą padaryti nebuvo lengva, tačiau, nepaisant vėliau sekusių komentarų, vėl pasielgtų taip pat.

„Ne, man nebuvo liepta. Aš esu labai nepaklusnus žmogus, kas mane artimiau pažįsta, tai žino. Man yra sunku ką nors liepti, kai aš nematau prasmės. Šiuo atveju aš mačiau prasmę. Mačiau, kad klostosi tokia situacija, kai, norint darniai dirbti koalicijoje, atskira frakcija yra reikalinga.

Aš pati pasisiūliau ir dar kartą galiu pasakyti, kad, nepaisant tų visų komentarų, aš tikrai džiaugiuosi, kad taip padariau ir tikrai pakartočiau dar kartą, jei tai reikėtų padaryti valstybės stabilumo labui“, – „Žinių radijui“ sakė ji.

Anot A. Širinskienės, tai buvo žingsnis, skirtas užtikrinti stabilumą.

„Aš manyčiau, kad būsiu tas pavyzdys, kuris leis peržengti tarpfrakcijines, tarpartinių interesų ribas, kalbant apie valstybės interesus. Šiuo atveju aš tą žingsnį žengiau, jis man asmeniškai tikrai nebuvo lengvas, vien dėl to, kad mūsų koalicija galėtų darniai dirbti, kad mūsų programa, su kuria mes atėjome į Seimą, būtų įgyvendinama. Be abejo, kad koalicijos partneriai – „Tvarkos ir teisingumo“ partija – į Seimo veiklą kur kas darniau gali įsilieti tada, kai, iš esmės, turi savo frakciją, dirba ir veikia savarankiškai“, – kalbėjo A. Širinskienė.

Pasak jos, turime suprasti, kad 6 minimos partijos bendražygiams likus mišrioje Seimo narių grupėje darbas koalicijoje būtų buvęs apsunkintas. Kita vertus, Seimo statutas esą labai aiškiai sako, kad daugumą sudaro frakcijų, kurios arba kurių partijos yra pasirašiusios koalicijos sutartį, nariai.

„Mano išėjimas leido po koalicinės sutarties sudarymo turėti ir teisinę daugumą Seime, kuo aš tikrai labai džiaugiuosi“, – tikino A. Širinskienė.

Jos teigimu, be minimų 75 Seimo narių, kurie jau sudaro teisinę daugumą, yra ir daugiau Seimo narių, kurie remia valstiečių – žaliųjų sprendimus.

„Ne vieno žmogaus buvimas vienoje ar kitoje frakcijoje yra esmė. Esmė yra ta, kad partija, su kuria aš atėjau į Seimą, gali realizuoti savo planus ir įsipareigojimus rinkėjams. Atsiranda darbų tęstinumas, koalicijos stabilumas ir galėjimas darniai veikti“, – savo sprendimą aiškino A. Širinskienė.

Paskelbė prisijungianti prie frakcijos

DELFI primena, kad A. Širinskienė formaliai prisijungė prie Seimo „tvarkiečių“, kad jie galėtų atkurti frakciją Seime. Nei ji pati, nei „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis neslepia, kad sprendimas yra tik formalumas, ji toliau liks sėdėti ten, kur sėdi – prie Seimo „valstiečių“, jai liks ir Teisės ir teisėtvarkos komiteto vadovės postas.

„Aš prisijungsiu prie Teisės ir teisingumo frakcijos. Tas yra svarbu norint sukurti Seime ir teisinę daugumą, nes statuto 40-asis straipsnis sako, kad daugumą Seime sudaro frakcijos, kurių partijos yra pasirašiusios koalicijos sutartį“, – sakė A. Širinskienė ketvirtadienį po „valstiečių“ frakcijos posėdžio Seime.

Lietuvos valstiečių žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis teigė, kad frakcija yra dėkinga „kolegei, kuri savanoriškai padeda išsaugoti stabilumą valstybėje“.

Jis paaiškino, kad šis žingsnis yra daugiau formalumas.

„Koalicija yra mūsų bendra. Praradimas būtų, jei žmogus išeitų iš koalicijos. Šiuo atveju, Seimo narė A. Širinskienė ir toliau sėdės ten, kur sėdi, ir toliau lankysis mūsų frakcijos posėdžiuose“, – sakė R. Karbauskis.

Partijos pirmininkas tikino, kad to negalima pavadinti frakcijos nario skolinimu.

„Aš nežinau, kaip jūs galėtumėte teigti, kad žmogų galima paskolinti? Žmogaus paskolinti neįmanoma. Seimo narys gali iš vienos frakcijos ateiti į kitą, užtikrinti frakcijos veikimą, bet jo skolinti niekas negali“, – kalbėjo R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, to žingsnio reikėjo tam, kad „tvarkiečiai“ galėtų atkurti frakciją.

„Statute parašyta, kad koalicijoje negali būti nefrakcija. Seimo dauguma sudaroma iš frakcijų. Tai yra atsakymas jums, kodėl reikia, kad Tvarka ir teisingumas turėtų frakciją“, – sakė R. Karbauskis.

Tvarkos ir teisingumo frakcija subyrėjo tada, kai „darbiečiai“ iš jos atšaukė Valentiną Bukauską, todėl jie nebeturėjo septynių narių frakcijai Seime sudaryti.