Anot R. Valatkos, realu, kad trečiadienį rengiamoje spaudos konferencijoje V. Bakas įvardys ir daugiau jo pėdomis ketinančių sekti bendražygių. Tai gali būti pražūtinga naujai sudarytai valdančiajai koalicijai – šiuo metu liko 75 Seimo nariai iš 141.

Politikos apžvalgininko teigimu, V. Bakas šiuo metu turi dvi realiausias pasirinkimo galimybes – arba jis prisijungs prie konservatorių frakcijos, arba lauks iniciatyvos iš premjero Sauliaus Skvernelio. Pats jis, neatmeta galimybės R. Valatka, gali bandyti prisijungti prie socialdemokratų.

Mano, kad frakciją gali formuoti ir S. Skvernelis

„Man atrodo, vyksta tai, kas vyksta su siena, kurioje vietoj cemento buvo naudojamas tik smėlis ir žvyras. Kai tik pajudini vieną plytą, krenta ir kita. Nebeskaičiuokime matelių, džiugelių, šakalienių, praėjo treji laimėti rinkimai, o staiga nebeklauso Viktoras Pranckietis, išeina V. Bakas, finansų ministras nebenori dirbti.

V. Bakas buvo kertinė figūra, kuri jungė S. Skvernelį ir „valstiečių“ frakciją. Jei jis išeina ir trečiadienį rengia spaudos konferenciją, tai ar nebus taip, kad dar kokie penki ar šeši išeis? Ir, tarkime, S. Skvernelis susiformuoja frakciją?“, – klausimus kėlė R. Valatka.

Pasak jo, R. Karbauskis su V. Pranckiečiu ir su S. Skverneliu kalbasi tik per portalus ir televizijas.

„Iš esmės, prasideda tas procesas, apie kurį ne vienas apžvalgininkas ir politikas kalbėjo 2016 m. pabaigoje. Turbūt keista, kad tas byrėjimas prasideda tik dabar. Kita vertus, surinkti tokie nepatyrę žmonės, kurie vieni Vilniuje bijo ir Vilniaus bijo. Tačiau dabar įsijungė savisaugos instinktai“, – kalbėjo R. Valatka.

Vytautas Bakas, Saulius Skvernelis, Ramūnas Karbauskis

Kalba apie dar bent 5 – 6 pasekėjus

Anot pašnekovo, V. Bakas visuomet pusiau konfrontuodavo R. Karbauskiui, tačiau nei praėjusias metais, nei prieš pusę metų jis tokių demaršų nedarė.

„Jei tu nori matyti save politikoje, tai su R. Karbauskiui tokiam kaip V. Bakas nebus pakeliui. Pirma, R. Karbauskis „nestatys“ V. Bako aukštai. Antra, ir pačiam V. Bakui ta kompanija nelabai patinka. Jis yra S. Skvernelio žmogus bent jau kol kas“ , – pastebėjo R. Valatka.

Paklaustas, kas gali pasekti V. Bako keliu, politikos apžvalgininkas priminė, kad anksčiau, kalbant apie galimą S. Skvernelio atsiskyrimą, buvo skaičiuojama 15 – 20 pavardžių.

„Aš manau, kad bet kuris Seimo narys iki 5 – 6 žmonių gali turėti, kurie panašiai mąsto. Tokie sprendimai taip pat nedaromi būnant vienam – su kažkuo kalbiesi, pasakoji, diskutuoji“ , – aiškino R. Valatka.

Kelia klausimų ir dėl R. Baškienės

Anot politikos apžvalgininko, Rimą Baškienę nuo drastiškų žingsnių šiuo metu greičiausiai sulaiko tik lojalumas.

„Atsižvelgiant į trintį, kuri viešoje erdvėje matyti, R. Baškienė jau seniai yra ne R. Karbauskio žmogus ir nelabai juo tiki. Tačiau ji ilgai priklauso „valstiečių“ partijai, dirba Seime, todėl ir nedaro staigių judesių. Tiesa, manau, daug nereikia, dar 2 – 3 pajudėjimai...

Penki išeina ir koalicijos popierius, formaliai, tampa draiskalu. Išėjus V. Bakui, koalicija turi 75 žmones. Dar penki ir reikia formuoti iš naujo. S. Skverneliui šiaip jau būtų įdomiau susikurti frakciją ir tuomet jam formuoti koaliciją“, – kartojo R. Valatka.

Neatmeta, kad S. Skvernelis gali pasukti pas socialdemokratus

Tiesa, jis nemano, kad S. Skvernelis pats imtų burti naują politinę partiją. Dabartinis premjeras esą labiau linkęs ateiti prie stalo, ant kurio išdėlioti valgiai, nei pats rūpintis, kaip tie valgiai ant stalo turi atsirasti.

„Gediminas Kirkilas tik sukūręs partiją suprato, kad neįmanoma jos sukurti be pinigų. O G. Kirkilas su Juozu Bernatoniu ir kitais turi beveik 30 m. politinę patirtį“, – sakė R. Valatka.

Tačiau jis neatmeta galimybės, kad S. Skvernelis gali bandyti prisėsti ir prie Gintauto Palucko vedamų socialdemokratų „stalo“.

„S. Skvernelis mąsto taip, kaip mąstė iki šiol – kad reikia surasti jėgą. „Tvarka ir teisingumas“ siūlo būti ministru, gerai. „Valstiečiai“ pasiūlė sąraše Nr.1, gerai. Iš esmės, jis oportunistas, tik, ko gero, nesupranta, kad 2020 m. pabaigoje vestuvėms gali būti pakviesti kiti generolai“, – įspėjo R. Valatka.