Specialisto teigimu, partija taptų liberalesnė, jos valdymas – racionalesnis, tačiau to rezultatas galėtų turėti ir kitų pasekmių. T. Janeliūnas mano, kad tuomet neatmestina sąjungos skilimo galimybė.

„Partijos lyderis turi didelę įtaką ideologinėms pozicijoms, užduodant toną visai partijos veiklai. Jeigu S. Skverneliui pavyktų tapti partijos pirmininku, partija transformuotųsi iš esmės“, – teigia Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius T. Janeliūnas.

„Greičiausiai tai būtų mažiau konservatyvi partija, būtų galima matyti posūkį nuo kartais radikalesnių, konservatyvių nuostatų, susijusių su vertybėmis. (...) Gali būti, kad partija taps šiek tiek liberalesnė kai kuriais atžvilgiais“, – pridėjo jis.

Pasak politologo, S. Skvernelio vadovaujama LVŽS įgytų ir naujų bruožų – manoma, partija būtų labiau linkusi į kompromisus.

„S. Skvernelis yra žymiai racionalesnis žmogus, jam daug svarbesnis rezultatas. Būdamas premjeru jis ne kartą demonstravo ir siekį kompromiso. Galima prisiminti ir kadencijos pradžią, kai buvo kalbama su konservatoriais dėl galimybių palaikyti Vyriausybės programą ir biudžetą“, – teigia T. Janeliūnas, kartu paminėdamas, kad likus prie partijos vairo R. Karbauskiui, esminių pasikeitimų sąjungos vadovavime tikėtis būtų sunku.

Politologo teigimu, su S. Skverneliu pasikeistų ir LVŽS pozicijos visuomenėje.

„Nuo asmens populiarumo priklauso ir pačios partijos reitingai. Kiekviena partija nori, kad lyderis temptų ją į viešumą, o ne kad partija pridėtų lyderiui populiarumo. Šia prasme Ramūno Karbauskio vadovavimas partijai yra iš dalies stabdantis partijos augimą elementas“, – tikino jis.
Remiantis Eltos užsakymu „Baltijos tyrimų“ gegužės 27-birželio 9 dienomis atliktos apklausos duomenimis, palankiausiai visuomenėje vertinamų asmenų sąraše premjeras S. Skvernelis dukart lenkia R. Karbauskį. Šis užima 30 vietą su 22 proc. palankiais ir 69 proc. nepalankiais vertinimais, o 13 vietoje esantis S. Skvernelis turi 44 proc. palankių ir 48 proc. nepalankių atsiliepimų.

Kita vertus, pokytis partijos vadovybėje turėtų ir kitų pasekmių, sako T. Janeliūnas. Gali būti, kad R. Karbauskis, praradęs partijos pirmininko postą, kartu su šalininkais nuspręstų pasitraukti iš politinės jėgos atstovavimo.

„Jeigu konfliktas būtų labai ryškus, tuo atveju, jei S. Skverelis taptų partijos pirmininku, su tuo taikstytis nenorėtų R. Karbauskis. Žinoma, jis turi labai tokių ištikimų rėmėjų grupę, matyt, nemažą, gali būti, kad jie pasitrauktų iš partijos su buvusiu pirmininku“, – sakė politologas.
Kaip jau buvo skelbta, premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas teigė, kad S. Skvernelis svarsto galimybę prisijungti prie LVŽS ir tapti jos pirmininku.

„Prieš dvi dienas S. Skvernelis labai aiškiai nurodė šiuo metu nematantis, kad LVŽS būtų pasiruošusi pokyčiams ir tų pokyčių norėtų. Tačiau, jei taip atsitiktų, jis, be jokios abejonės, svarstytų stoti į šią politinę partiją ir, aš manau, kad tokiu atveju tuos pokyčius geriausiai galėtų daryti taip, kaip ir kitose politinėse jėgose vyksta – konkuruodamas dėl lyderio pozicijos“, – DELFI sakė S. Malinauskas.

Tokią galimybę palankiai įvertino ir Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, sakydamas, kad tai būtų „teisingas veiksmas“.
Dabartinis „valstiečių“ R. Karbauskis sakė, kad tokiais pareiškimais S. Skvernelis „žvangina ginklais“ ir iš pirmininko posto savo noru nesitrauksiąs.

ELTA primena, kad liepos 15 dieną R. Karbauskis ketina pasitikrinti pasitikėjimą partijos taryboje.