Ministras BNS sakė, kad V. Valančius surinko daugiausia balų konkurse iš visų paraiškas pateikusių aštuonių kandidatų. Anot ministro, šį sprendimą atrankos komisija priėmė birželio viduryje.

Lietuva į šį teismą skiria du teisėjus. Praėjusių metų pabaigoje į šį teismą buvo siūlomas Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Rimvydas Norkus ir Konstitucinio Teismo teisėjas Gediminas Mesonis.

Pirmoji kandidatūra buvo patvirtinta, tačiau G. Mesonio kandidatūrą, kaip skelbiama, dėl nepakankamų prancūzų kalbos žinių, atmetė Liuksemburge įsikūręs pretendentus vertinantis komitetas, todėl antrajai teisėjo vietai prireikė naujo konkurso.

Į ES Bendrąjį Teismą siūlomas V. Valančius BNS teigė, kad dalyvavo konkurse ir tada, kai buvo atrinktos R. Norkaus ir G. Mesonio kandidatūros.

„Tai buvo pirmas konkursas, po to valstybė atrinko kitus kandidatus į mano ir teisėjo E. Bieliūno vietas. Tik po to, kai komitetas atmetė vieną iš kandidatų, tada buvo skelbiamas antras konkursas“, – BNS sakė V. Valančius.

„Tuo metu buvo tokie kandidatai, o kai antras konkursas, tai kiti kandidatai. Niekad nežinai, kada geresni kandidatai yra atrenkami“, – pridūrė jis.

Pagal skyrimo tvarką, V. Valančiaus kandidatūrai dar turės pritarti Vyriausybė ir prezidentas, taip pat dėl skyrimo turės vykti balsavimas Seime.

V. Valančiaus kandidatūrą greičiausiai jau turėtų tvirtinti liepos 12-ąją po inauguracijos iš Dalios Grybauskaitės šalies vadovo pareigas perimantis Gitanas Nausėda.

ES Bendrojo Teismo teisėju V. Valančius dirba nuo 2016 metų balandžio 13 dienos.

„2016 metais burtų tvarka buvo ištrauktos kai kurios valstybės–narės, kad jos deleguoja savo antrą teisėją, tai Lietuva pateko tarp pirmųjų ir tokiu būdu atsiradau aš tais metais“, – teigė V. Valančius.

2002 – 2008 metais jis vadovavo Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui, anksčiau Lietuvos apeliaciniame teisme vadovavo Civilinių bylų skyriui, iki to laiko jis yra dirbęs prokuroru, buvo Vilniaus miesto I apylinkės teismo teisėjas ir pirmininko pavaduotojas.

Be to, V. Valančius dėstė Vilniaus ir Mykolo Romerio universitetuose, buvo Europos teisėjų asociacijos pirmininkas bei Tarptautinės teisėjų asociacijos vicepirmininkas.

V. Valančius Vilniaus universitete 2000 metais apsigynė teisės mokslų daktaro disertaciją.

ES teismo teisėjai skiriami šešerių metų kadencijai nuo šių metų rugsėjo.

Atrankos komisijoje buvo teisingumo ministras E. Jankevičius, Seimo Europos reikalų komiteto pirmininkas Gediminas Kirkilas, premjero patarėjas Donatas Matuiza, Užsienio reikalų ministerijos Teisės ir tarptautinių sutarčių departamento direktorius Andrius Namavičius, taip pat Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Artūras Ridikas, Seimo pirmininko vyresnysis patarėjas Egidijus Rumbutis, prezidendės patarėja Rasa Svetikaitė ir Teisingumo ministerijos Tarptautinės teisės grupės vadovas Darius Žilys.