Į keblią situaciją A.Kaušikaitė pateko dirbdama buvusio Seimo kontrolieriaus Kęstučio Virbicko tėvo Henriko Virbicko advokatų kontoroje. Į tuometį Seimo kontrolierių K.Virbicką 2003 metais kreipėsi Norvegijoje už prekybą narkotinėmis medžiagomis ir žmonėmis suimtas Arvydas Minkštimas.

Nors tapęs Seimo kontrolieriumi K.Virbickas sustabdė savo, kaip advokato, veiklą, jis aktyviai domėjosi suimtojo reikalais, buvo net nuvažiavęs į Norvegiją. Kiek vėliau A.Minkštimo byla pradėjo rūpintis ir A.Kaušikaitė.

2004 metais gavusi advokato licenciją, A.Kaušikaitė tų pačių metų balandžio mėnesį kreipėsi į Vilniaus miesto 2-ąjį apylinkės teismą su pareiškimu, kad už šmeižimą sunkių nusikaltimų padarymu būtų patraukta baudžiamojon atsakomybėn J.T. (pavardė redakcijai žinoma), pateikusi Norvegijos teisėsaugai tokius duomenis apie A.Minkštimą. Anot A.Kaušikaitės, šmeižikiškų duomenų esmė ta, kad 2001 metų rudenį naudodamas smurtą, A.Minkštimas moterį išvežė dirbti prostitute iš Lietuvos į Švediją ir Norvegiją.

Tuo metu, kai A.Kaušikaitė kreipėsi į Vilniaus 2-ąjį apylinkės teismą, Norvegijoje jau buvo baigtas ikiteisminis tyrimas baudžiamojoje byloje dėl prekybos žmonėmis. J.T. byloje buvo svarbi įslaptinta liudytoja, turėjusi atvykti į Oslo teismą liudyti iš Lietuvos.

Tuometis Vilniaus 2-ojo apylinkės teismo teisėjas Dainius Rinkevičius, dabar dirbantis Vilniaus apygardos teisme, priėmė A.Kaušikaitės pareiškimą, nors jis šiam teismui buvo neteismingas, ir paskyrė teismo posėdžio Vilniuje datą likus kelioms dienos iki prekeivių žmonėmis bylos nagrinėjimo Osle. Spėjama, kad, pasinaudojant Lietuvos teismu, stengtasi padaryti poveikį svarbiai liudytojai.

Baudžiamasis kodeksas numato iki dvejų metų laisvės atėmimo bausmę už poveikį liudytojui, nukentėjusiam asmeniui. "Tokie advokatės A.Kaušikaitės veiksmai nesuderinami ne tik su advokato priesaika, Advokatų etikos kodekso reikalavimais, bet ir nusikalstami", - sakoma Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) rašte Advokatų tarybai.

Prieš metus VTEK neigiamai įvertino tuomečio Seimo kontrolieriaus ir A.Kaušikaitės kolegos K.Virbicko veiksmus A.Minkštimo atžvilgiu ir nustatė, kad jis viršijo savo kompetenciją neoficialiai advokataudamas Norvegijoje suimtam Lietuvos piliečiui. Po VTEK sprendimo K.Virbickas iš Seimo kontrolierių atsistatydino.

Rimas Andrikis, Advokatų tarybos pirmininkas, "Ekstrai" sakė, kad A.Kaušikaitės veiksmus planuojama įvertinti artimiausiame posėdyje gruodžio 15 dieną, jeigu iki to laiko bus gautas advokatės paaiškinimas.

Į klausimą, ką pats mano apie A.Kaušikaitės veiksmus, R.Andrikis nuo atsakymo išsisuko. "Advokatų tarybos pirmininko nuomonė – viena iš vienuolikos jos narių ir jokiu būdu negali būti išankstinė. Mes priimsime tikrai pagrįstą sprendimą", - patikino R.Andrikis.