Nauja valdančioji koalicija Seime turės 76 balsus.

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas sakė,kad jų partijai teks užsienio reikalų ir žemės ūkio ministrų pozicijos.

Pasak G. Kirkilo, užsienio reikalų ministru liks Linas Linkevičius, o žemės ūkio ministras keisis.

„Užsienio reikalų ministru tikiuosi liks Linas Linkevičius. O žemės ūkio reikalų ministras keisis, mes deleguojame savo kandidatą, Ministras Pirmininkas buvo susitikęs su juo. Aš manau, kad jis jums pasakys“, – sakė G. Kirkilas.

Sutartyje, pasak jo, įrašyta ir tai, kad šiai partijai atiteks ir Seimo pirmininko pozicija, tačiau, anot G. Kirkilo, jiems tai nėra svarbiausias dalykas.

„Mūsų koalicijos partneriai liepos viduryje kvies Tarybą, spręs šitą klausimą. Tai nėra esminis dalykas, mums esminis dalykas, kad yra daugumos koalicija, Vyriausybė, programa, ir yra aiški Seimo dauguma“, – sakė G. Kirkilas.

Pasak jo, sutartis galios ir tuo atveju, jei V. Pranckietis liks Seimo pirmininko pozicijoje.

„Būtinai galios. Šiandien priėmėme esminį sprendimą dėl Vyriausybės, dėl valstybės stabilumo, visa kita yra antriniai dalykai“, – sakė G. Kirkilas.

Tvarkiečiai deleguos krašto apsaugos ministrą

Partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas Remigijus Žemaitaitis sakė, kad jie gavo krašto apsaugos ministro poziciją. Jis teigė, kad juo bus siūlomas dabartinis parlamentaras.

„Tai yra žmogus, kuris turi patirties ir tarptautinėje, ir politinėje, ir parlamentinėje arenoje“, – sakė R. Žemaitaitis.

Pasak jo, šiuo metu jis dirba Seimo nariu. Jis teigė, kad šis asmuo bus įvardintas liepos 16-17 dienomis.

Partijos pirmininkas taip pat teigė, kad pirmadienį kalbėsis su „valstiečių“ frakcijai priklausančia Agne Širinskiene dėl galimo jos prisijungimo, kad būtų galima atkurti „tvarkiečių“ frakciją Seime.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija deleguos asmenis į susisiekimo ir vidaus reikalų ministrus.

„Prioritetai yra surašyti sutartyje. Vidaus reikalai yra ne tik jėgos struktūros, policija, ugniagesiai, tai yra ir valstybinė administracija, savivalda. Tai yra labai svarbi sritis. Deja, Lietuvoje taip yra, kad turime vieną prasčiausių savivaldų, tik 14 proc. lėšų perskirstoma per savivaldą, tai yra antirekordas ES. Reikia tą keisti. Ir sutartyje numatyta didinti savivaldos galias, kadangi šita valdžios grandis yra arčiausiai žmonių.

O susisiekimo, transporto srityje (prioritetas) – keliai, jų būklė, regioniniai keliai, privažiavimas prie namų , kiekvienas pilietis turi tokių problemų. Reikia didinti finansavimą. Numatyta, kad vietiniams keliams bus padidinta 10 proc. lėšų, ir galėsime šitas problemas spręsti“, – sakė V. Tomaševskis.

Jis dar neįvardija, ką siūlys į ministrų pozicijas.

Seime, susiformavus naujai daugumai, Lietuvos lenkų rinkimų akcija neteks Etikos ir procedūrų komisijos pirmininko posto, kadangi jis priklauso opozicijai.

Dėl Seimo pirmininko spręs partijos Taryba

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis sakė, kad dėl Seimo pirmininko spręs partijos Taryba. Pasak jo, dėl to sutiko jų partneriai socialdarbiečiai.

„Aš labai džiaugiuosi, kad socialdemokratų darbo partija išgirdo mūsų prašymą, ir pritaria siūlymui, kad mes svarstytume tai Taryboje liepos 15 dieną. Bus partijos Tarybos sprendimas, ir po jo Seimo pirmininkas turės priimti sprendimą, bet ne pagal frakcijos balsavimą, kuris jau buvo, ir kurio Seimo pirmininkas nepriima kaip argumento, tai bus Tarybos sprendimas“, – sakė R. Karbauskis.

Jo teigimu, derybose buvo laikomasi pozicijos, kad jiems prioritetas buvo pozicijos Vyriausybėje, o ne Seimo pirmininko pozicija.

Jis teigė negalįs atsakyti į klausimą, ar jiems priklausančiose ministerijose bus pokyčių.

Valstiečių-žaliųjų lyderis sakė, kad norėtų, jog S. Skvernelis ir po išrinktojo prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos liktų premjero pozicijoje.

„Aš labai norėčiau, tą galiu pasakyti ir partijos, ir frakcijos vardu, kad S. Skvernelis būtų Ministras Pirmininkas po to, kai jis liepos 12 d. grąžins savo įgaliojimus“, – sakė R. Karbauskis.

Valstiečių žaliųjų lyderis patvirtino, kad keisis daugiau nei du ministrai, tai reiškia, kad Vyriausybėje bus pasikeitę daugiau nei pusė ministrų, ir Vyriausybei reikės tikrintis pasitikėjimą Seime. Tačiau, jo manymu, dėl to neturėtų kilti problemų.

„Pasikeis daugiau nei du ministrai, dėl to dėl pasitikėjimo Vyriausybe bus balsuojama Seime. Manau, kad šitos daugumos suformavimas yra atsakymas, kad iš tikrųjų pakankamas palaikymas bus“, – sakė R. Karbauskis.

Skvernelis pasakys, ar liks, antradienį

Pats S. Skvernelis teigė atsakysiąs, ar liks premjero pozicijoje atsakys antradienį.

„Kadangi yra toks didelis dėmesys, manau, kad antradienį suteiksiu jums tokią pat galimybę pabendrauti Vyriausybėje. Sprendimai yra priimti, o motyvai – kokie ir dėl ko jums visiems atsakysiu antradienį“, – sakė S. Skvernelis.

Ministras Pirmininkas neturi ketinimų kabinetą drastiškai pertvarkyti, kadangi nėra iš esmės keičiama Vyriausybės programa.

„Jeigu būtų esminiai programiniai, strateginiai pasikeitimai, tada būtų vienas variantas, dabar tie žmonės įgyvendina Vyriausybės programą, vieniems geriau sekasi, kitiems – prasčiau, bet Vyriausybės programa nesikeis, pasipildys tik Vyriausybės programos priemonių planas“, – sakė S. Skvernelis.

„Kalbant apie Seimo pirmininką, tai yra pozicija, kuri yra deleguota valstiečių-žaliųjų sąjungos. Seimo pirmininkas yra partijos narys. Kaip partija nuspręs, tai turi būti nuspręsta demokratiniu būdu partijos Taryboje, taip ir procesai toliau turės vykti. Partijos, bendruomenės narys turi priimti bendras žaidimo taisykles, kurios yra toje bendruomenėje“, – sakė S. Skvernelis.

Jo prioritetų sąrašas prasideda ne nuo Seimo pirmininko klausimo.

„Aš manau, kad pagrindinis dokumentas, kuris yra svarbiausias, yra pasirašyta koalicijos sutartis, programiniai dalykai, kurie apspręs artimiausių metų iki Seimo rinkimų pagrindinių prioritetinių darbų įgyvendinimą, čia yra esminis dalykas, pagrindas. Visa kita ne veltui įvardijama kaip galimi priedai, tiek Vyriausybės formavimo, tiek Seimo (pozicijų). Šitas etapas yra užbaigtas.

Antras labai svarbus etapas yra veiksmingos Vyriausybės suformavimas, pilnas procedūrų atlikimas Seime. Trečias etapas – suformuoti Seimo vadovybę ir komitetus. Šitas kelias yra racionalus, pragmatiškas, realus, atitinkantis tai, dėl ko šita koalicija ir sutarė toliau dirbti – dėl darbų, ne dėl postų“, – sakė S. Skvernelis.

„Valstiečiai“ išsaugojo socialinės apsaugos ir darbo ministro poziciją

Pagal koalicijos sutartį ir Vyriausybės formavimo principus matosi, kad „valstiečiai“ išsaugojo socialinės apsaugos ir darbo ministeriją, dėl kurios labai aktyviai viešai derėjosi socialdarbiečiai.

Sutarties priede dėl Vyriausybės formavimo principų nėra numatytos pavardės asmenų, kurios bus siūlomas į atskiras pozicijas, tik tai, kuri partija, už kokią sritį atsakinga.

Visas sąrašas atrodo taip:

Ministro Pirmininko kandidatūrą siūlo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga.

Atsakomybės už valdymo sritis tarp Koalicijos partnerių yra paskirstomos taip:

aplinkos ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

ekonomikos ir inovacijų ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

energetikos ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

finansų ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

krašto apsaugos ministro valdymo sritis – Partija „Tvarka ir teisingumas“;

kultūros ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, partija „Tvarka ir teisingumas“;

socialinės apsaugos ir darbo ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

susisiekimo ministro valdymo sritis – Lietuvos lenkų rinkimų akcija - Krikščioniškų šeimų sąjunga;

sveikatos apsaugos ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

švietimo, mokslo ir sporto ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

teisingumo ministro valdymo sritis – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga;

užsienio reikalų ministro valdymo srities – Lietuvos socialdemokratų darbo partija;

vidaus reikalų ministro valdymo sritis – Lietuvos lenkų ir krikščioniškųjų šeimų sąjunga;

žemės ūkio ministro valdymo sritis – Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Pagal sutartį ir jos priedą, ministrai, skirdami į pareigas viceministrus ir ministerijų kanclerius, kandidatūras į šias pareigas turi iš anksto suderinti su Ministru Pirmininku.

Bus formuojama koalicijos taryba

Pagal sutartį, ji netenka galios, kai Koalicijos partneriai bendru susitarimu susitaria ją pakeisti ar nutraukti. Jeigu vienas iš Koalicijos partnerių inicijuoja šios Sutarties nutraukimą, jis privalo apie tai iš anksto, ne vėliau kaip prieš mėnesį iki nutraukimo dienos, informuoti kitus Koalicijos partnerius. Tuomet sudaroma derinimo komisija, kuriai per mėnesį nesugebėjus surasti sutarimo, Sutartis nutraukiama, rašoma dokumente.

Sutartyje numatoma, kad koalicijos darbui koordinuoti suformuojama Koalicijos taryba, į kurią įeina Ministras Pirmininkas, Seimo Pirmininkas, šeši Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovai ir po tris kitų Koalicijos partnerių atstovus.