V. Matijošaitis pavasarį užtikrintai laimėjo tiesioginius mero rinkimus, tačiau viešoje erdvėje pasirodo vis daugiau negatyvios informacijos.

Politologai mano, kad pamažu prasideda pasiruošimas kitų metų Seimo rinkimams. Jei iki šiol Kauno savivaldybė investavo didžiulius pinigus į viešuosius ryšius, tą patį pradėjo daryti ir konkurentai, o viešojo vaizdo fonas jau pradeda keistis, pastebi politologai.

Reitingai kris?

Politologas Lauras Bielinis kol kas neskuba daryti išvadų – laikotarpis kol kas per trumpas.

„Kol kas tai trumpalaikė tendencija. Neigiamos žinios galbūt sumažins jo šansus. Tačiau jei ateityje tai bus pakeista, sakykim, jei mero komanda suvaldys krizę ir viešajame lauke negatyvų kalbėjimą pakeis pozityviu, tai niekas nepasikeis, o Matijošaitis ir toliau bus pirmaujantis ir vienintelis“, - įsitikinęs L. Bielinis.

Politologas savo komentare pamini žodį „krizė“, tačiau patikslina, kad apie ją kalbėti kol kas ankstoka.

„Nemanau, kad tai yra krizė. Tai vadinti krize būtent per nelyg dramatiška. Iš tikrųjų tai yra tam tikras komunikacijos susilpnėjimas iš mero komandos pusės. Kita vertus, pamatėme negatyvų komunikacijos pliūpsnį iš jo oponentų pusės. Gali būti, kad jie savotiškai susiorganizavo, bet viskas priklausys nuo ilgesnės tendencijos. Kalbėti apie krizę kol kas sunku, nes kol kas nematome pasekmių. Tiesiog dabar kreivė krenta žemyn. Populiarumo krizė šiek tiek krenta žemyn, tačiau tai nereiškia kracho. Mes turime stebėti procesą, kuris yra ilgalaikis. Tada galėsime kalbėti, ar įvyko krizė“, - teigia L. Bielinis.

„Kol kas per trumpas laikas, kad galėtume pateikti išvadas. Reitingai ateina su pavėlavimu, tai manau situacija bus aiškesnė po kokių trijų mėnesių“, - pritaria politologas Šarūnas Liekis.

Neigiamos informacijos pliūpsnis

Politologai pastebi, kad iki šiol V. Matijošaitis bene geriausiai išnaudojo viešųjų ryšių suteikiamas galimybes. Dabar tą patį pradeda daryti ir oponentai.

„Iš tiesų pastebėjau, kad padaugėjo neigiamos informacijos, tačiau tai nereiškia, kad viskas yra blogai. Tarkime prie manęs Vilniuje prieš du mėnesius išasfaltavo gatvę, o prasidėjus karščiams kelias išvažiavo į visus šonus. Bet kažkaip niekur neskaičiau, kad pas Šimašių labai blogai ir visi keliai ištižę. Čia yra klausimas, kieno tai informacinis paketas. Neigiamos informacijos atsiranda, bet jos atsiranda apie visus. Tarkime, ir ta pati nuo Lietuvos respublikos Prezidento posto nueinanti Dalia Grybauskaitė. Pasigirdo daug neigiamos informacijos, kai pajuto silpnumą. Šiuo atveju krizė koalicijoje, o Matijošaitis save asocijuoja su koalicija, tai silpnumas reiškiasi ir viešuosiuose ryšiuose“, - sako Š. Liekis.

L. Bielinis mano, kad visuomenė netinkamai supažindinama su vykdomais ar planuojamais darbais.

„Klaidos įvyksta tada, kad nevykdomi proaktyvūs veiksmai. Tai yra, kai iki kažkokios akcijos – gatvių tiesimo, vandentiekio komunikacijų keitimo – visuomenė nėra parengiama. Tai yra, per viešuosius ryšius supažindinti, perspėti visuomenę ir ją supažindinti su situacijos sudėtingumu ir nauda po to, kai darbai bus baigti. Šiuo atveju, matyt, mero komanda proaktyvių veiksmų nesiėmė arba ėmėsi labai mažai ir gavo rezultatą – negatyvumo bangą. Užmigo ant laurų“, - sako L. Bielinis.

„Tai yra tam tikras valdymo stilius. Iš tiesų visame pasaulyje, kai yra daromi dideli projektai, yra labai deramasi su gyventojais, palaikomas glaudus ryšys. Visame pasaulyje glaudžiai bendradarbiaujama su visomis įstaigomis, samdomi netgi konsultantai interesų derinimui, kad visi būtų patenkinti. Kalbama su žmonėmis, atliekami sociologiniai tyrimai, kaip žmonės reaguos. Pas mus tiesiog nusprendė, kad reikia ir darom. Aišku, ne visada tai yra blogai, nes tokioje pasyvioje visuomenėje, kokia yra pas mus, jau yra gerai, kai kažkas daroma. Tačiau sutinku, kad kalbant apie bendrą foną atsiranda vis daugiau blogų dalykų“, - pritaria Š. Liekis.

Šarūnas sutinka, kad jau pradeda jaustis ir artėjantys Seimo rinkimai.

„Akivaizdu. Opozicija pamažu kyla, konservatoriai Kaune revanšo siekia. Tai viskas jau prasideda. Tai rodo, kad oponentai taip pat pradėjo investuoti į viešuosius ryšius“, - sako Š. Liekis.

Kauniečiai merą palaiko

Pavasarį mero rinkimuose V. Matijošaitis jau pirmajame ture surinko beveik 80 proc. dalyvavusių rinkėjų balsų ir mero kėdėje liko dar vienai kadencijai. Visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“ taryboje turi net 33 vietas iš 41. Likusias 8 laimėjo konservatoriai, tačiau jų balsas iš esmės mažai ką lemia.

DELFI Laisvės alėjoje kalbinti kauniečiai palaikė V. Matijošaitį, tačiau buvo ir tokių, kurie linkėjo daugiau įsiklausyti į miestiečių nuomonę.

„Mišką kertą ir skiedros lekia – yra toks posakis. Tai nereikia norėti, kad viskas vyks be sutrikimų. Nepasakyčiau, kad meras man kažką man padarė blogo. Manau, jis tikrai padarė daugiau, nei tie, kurie daug kalbėjo. Turbūt žinote apie kalbu“, - teigė kaunietis.

„Jo darbai yra tobuli. Rūpinasi Kaunu, man patinka. Ar meras kaltas dėl vandens? Gali rausti gatves, tvarkyti, bet juk tai baigsis ir bus suremontuota“, - teigė kaunietė Laima.

„Mero darbą vertinu teigiamai, bet visiems negali įtikti. Vieniems mašina per brangi, kitiems dar kažkas. Aš vertinu jo darbus ir žiūriu kas padaryta. Nemanau, kad kažkokia kritika atsilieps reitingams“, - teigė kaunietis Sigitas.

„Kalbant apie gatvę Šančiuose aš sutinku, kad tie, kas ten gyvena, jos nenori. Bet žiūrinti visų miesto gyventojų poziciją manau, kad ir kiti turėtų galimybę atvykti. Kalbant remontus, tai o kaip kitaip padaryti? Kaip jūs įsivaizduojate reikia sutvarkyti miestą, kad neuždaryti gatvių?“, - teigė kaunietė Violeta.

„Aš manau, kad nėra žmonių, kurie viską darytų blogai ar viską darytų blogai. Problema ta, kad žmonės, o ypač vadovai, labai jautriai priima kritiką ir iškart galvoja, kad tai yra bandymas išversti iš sosto. Jei kalbėti apie dabartinį merą tai manau, kad jis tikrai nemažai padarė. Aišku, buvo klaidų, tarkime duobės naujose gatvėse, tačiau nereikia pulti kaltinti. Bet manau, kad gal reikia daugiau pasitarti, kalbėti, nes kyla pasipiktinimo bangos ir tai labai gerai, nes turi būti dinamika tarp to, kuris daro ir tų, kurie koreguoja. Aš manau, kad nėra tokių, kurie neklysta. Protingas vadovas, kuris gauna pozityvios kritikos, į ją atsižvelgs. Visuomet reikia tartis su miestiečiais, net jei jie neteisūs, pagarbiai juos išklausyti, o sprendimą priimti kartu“, - teigė nenorėjęs prisistatyti kaunietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (645)