Raštą iniciavo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis ir Laurynas Kasčiūnas, ji pasirašė dar septyni skirtingų frakcijų nariai: Arūnas Gumuliauskas, Paulius Saudargas, Vytautas Juozapaitis, Stasys Šedbaras, Andrius Kupčinskas, Eugenijus Jovaiša, Povilas Urbšys.

„Esame įsitikinę, kad iniciatyva pervadinti K. Škirpos alėją dėl tariamo jo asmenybės kontraversiškumo yra nepagrįsta, kelianti įtampą ir skatinanti visuomenės susipriešinimą. Vieša Lietuvos istorinių asmenybių „revizija“, pvz., K. Škirpos, A. Ramanausko-Vanago ir t. t., pasiremiant abejotinais argumentais, visiškai atitinka Kremliaus ir jo šalininkų Vakaruose vykdomos Lietuvos antisovietinės ir antinacinės kovos kompromitavimo kampanijos tikslus. Atsižvelgdami į tai, prašome R. Šimašiaus nepalaikyti ir nutraukti šios iniciatyvos svarstymą Vilniaus miesto savivaldybės taryboje“, – teigė A. Ažubalis.

Pasak L. Kasčiūno, Vilniuje netrūksta paminklų ir pavadinimų, šlovinančių tikruosius totalitarinių režimų kolaborantus.

„Vertindami praėjusio laikmečio ir sudėtingų istorinių aplinkybių metu išsakytus teiginius, negalime prisiimti teisuolių vaidmens ir vertinti juos vien per dabarties prizmę, nes tai dažnai nuveda prie absurdo. K. Škirpa pirmasis iškėlė trispalvę Gedimino bokšte – jo dėka sausio 1 d. minime vėliavos dieną, kurios, vadovaujantis iniciatyvos pervadinti Škirpos alėja autorių logika, irgi turėtumėme atsisakyti. Siūlau merui ir iniciatyvos autoriams sutelkti dėmesį ir pagaliau atsikratyti tikruosius kolaborantus šlovinančių atminimo ženklų Vilniuje“, – teigė Seimo narys.
Diplomato, pulkininko ir Lietuvių aktyvistų fronto (LAF) įkūrėjo veiklą II Pasaulinio karo metais Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras (LGGRTC) vertina nevienareikšmiškai.

LGGRTC išvadoje rašoma, kad K. Škirpai ir jo vadovaujamai Lietuvių aktyvistų fronto organizacijai galima prikišti tai, kad antisemitizmas joje buvo iškeltas į politinį lygmenį ir „tai galėjo paskatinti dalį Lietuvos gyventojų įsitraukti į Holokaustą“. LAF siūlė žydus išvaryti iš Lietuvos.

LGGRTC pažymėjo, kad apie nacių planus vykdyti holokaustą LAF nariams II pasaulinio karo išvakarėse nebuvo žinoma.