DELFI žiniomis, gegužę Seimas turės teikti tris Konstitucinio Teismo kandidatūras, nes baigiasi kadencijos trims teisėjams, tarp jų – ir Konstitucinio Teismo pirmininko Dainiaus Žalimo.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, Prezidentas ir Seimo pirmininkas turės pateikti kandidatūras. Seimas dėl to balsuos.

Su tuo susijusios procedūros prasideda šiek tiek anksčiau. Seime užkulisiuose kalbama, kad tokia karjeros perspektyva numatoma J. Bernatoniui.

„Apie tai buvo neformaliai kalbėta tarp socialdarbiečių valdybos narių“, – teigė šaltinis, norėjęs likti anonimišku.

Pačiam J. Bernatoniui nepavyko prisiskambinti, jeigu pavyks susisiekti su parlamentaru, DELFI papildys publikaciją jo komentaru.

Bernatonis formaliai atitinka reikalavimus

Vienas iš aktualių klausimų pagal šį scenarijų yra toks, ar J. Bernatonis išpildytų Konstitucinio Teismo teisėjams keliamus reikalavimus. Konstitucinio Teismo teisėjais vienai devynerių metų kadencijai gali būti skiriami nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos piliečiai, turintys aukštąjį teisinį išsilavinimą ir ne mažesnį kaip 10 metų teisinio ar mokslinio pedagoginio darbo pagal teisininko specialybę stažą.

„Jis atitinka tuos reikalavimus. Yra Vyriausybės nutarimas, kuriuo apibrėžiama, kas yra teisinio darbo stažas. Seimo nario veikla yra prilyginta, kad tai yra teisinis darbas“, – paaiškino parlamentaras, pagal išsilavinimą teisininkas, socialdemokratas Julius Sabatauskas.

65 m. J. Bernatonis yra baigęs Kauno politechnikos institutą, kur įgijo chemiko technologo išsilavimą, ir Čekoslovakijos Socialistinės Respublikos aukštosios politikos mokyklos aspirantūroje buvo filosofijos mokslų kandidatas.

Jau atgavus nepriklausomybę jis baigė Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Neakivaizdinių studijų skyrių, kur įgijo teisės magistro išsilavinimą.

J. Bernatonis yra 19 m. buvęs Seimo nariu. 2003-2004 m. jis yra buvęs Seimo Konstitucijos pataisų komisijos pirmininku, o 2012-2016 m. Algirdo Butkevičiaus Vyriausybėje ėjo teisingumo ministro pareigas.

Kitais laikotarpiais jis yra buvęs ambasadoriumi, dirbęs vidaus reikalų ministrų, premjerų Algirdo Brazausko ir Gedimino Kirkilo patarėju.

Kandidatūros turi paaiškėti gruodį

J. Sabatauskas paaiškino, kad likus tris mėnesiams iki Konstitucinio Teismo teisėjų kadencijos pabaigos, Seimo pirmininkas, Prezidentas ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas teikia naujas kandidatūras.

„Taigi gruodį tos kandidatūros turi būti pateiktos. Tada ta informacija pateikiama viešai, kad visuomenė galėtų irgi reaguoti, teikti informaciją, pastebėjimus. Po to, kovo mėnesį, Seimas balsuoja dėl tų kandidatūrų“, – sakė parlamentaras.

Pasak jo, Seime sklando ne vienas gandas, kas galėtų būti siūlomas į tą poziciją.

„Visokių gandų būta – gal tai bus ponas Bernatonis, gal – ponia Širinskienė, gal – dar kažkas. Bet faktas yra tas, kad iš tikrųjų dabar baigiasi trijų teisėjų kadencija. Tai yra Konstitucinio Teismo pirmininko D. Žalimo, Konstitucinio Teismo teisėjų Gedimino Mėsonio ir Vytauto Miliaus“, – sakė J. Sabatauskas.

Kas iš paskirtų teisėjų užims Konstitucinio Teismo pirmininko poziciją, spręs prezidentas Gitanas Nausėda.

„Po to, kai bus paskirti visi teisėjai, prezidentas teikia naujo Konstitucinio Teismo pirmininko kandidatūrą“, – sakė J. Sabatauskas.

Jam atrodo neatmestina, kad ta kova dėl Seimo pirmininko pozicijos gali būti susijusi ir su šituo procesu.

„Visko gali būti, kad todėl yra taip plėšomasi dėl Seimo pirmininko kėdės“, – sakė J. Sabatauskas.

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas vis kartoja, kad Seimo pirmininko pozicija jiems nėra prioritetas, tačiau trečiadienį po prezidiumo posėdžio pasakė, kad, jei ši pozicija neatiteks jų partijai, koalicinė sutartis bus laikoma negaliojančia.