Žadama, koalicijos sutartis bus pasirašyta penktadienį. G. Kirkilo teigimu, balsuojant šiuo klausimu 25 bendražygiai pasisakė „už“, 3 susilaikė.

Jis taip pat patvirtino, kad socialdarbiečiams pažadėta Seimo pirmininko ir užsienio reikalų ministro pozicijos. Tartasi esą ir dėl dar vieno ministro kėdės, tačiau viešai ji kol kas neįvardijama.

„Dėl Seimo pirmininko bus balsuojama (…) turbūt antradienį, tai yra sutarties dalykas, jeigu nenubalsuojame, reiškia, kad sutartis neįsigalioja. (…) Labai keista, kad Seimo pirmininkas nesupranta, kad formuojama nauja koalicija, ir yra visiškai kiti pasiūlymai, bet ką darysi“, – sakė G. Kirkilas.

Mano, kad galima dirbti ir mažumos Vyriausybės sąlygomis

Pats V. Pranckietis ketvirtadienį rengia trumpą spaudos konferenciją. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis tikisi, kad dabartinis Seimo pirmininkas pasitrauks iš užimamų pareigų.

„Jeigu koalicinės sutarties sąlygos nėra vykdomos, koalicinė sutartis negalioja.<...> Mūsų nuomone, norėdami sudaryti koaliciją ir įtraukti dar dvi naujas partijas, mes turime padaryti tam tikrus sprendimus, ir atsisakyti tam tikrų pozicijų, ir Seime, ir Vyriausybėje“, – patvirtino R. Karbauskis.

Savo ruožtu „Žinių radijui“ V. Pranckietis dar trečiadienį sakė, kad, jei į valdančiąją daugumą socialdarbiečiai nesijungs, valstybė be valdžios neliks. Pasak jo, ankstesni pavyzdžiai rodo, kad galima dirbti ir mažumos Vyriausybės sąlygomis.

„Buvo ir premjeras pasisakęs, kad ir mažumos Vyriausybės sąlygomis būtų galima dirbti“, – sakė V. Pranckietis, pridurdamas, kad G. Kirkilo vadovautos mažumos Vyriausybės pavyzdys rodo, kad „dangus dėl to nesugriuvo“.

Vadina sprendimu iš bėdos: vyksta žaidimas, kas pirmas sumirksės

Mykolo Romerio universiteto (MRU) docento Virgio Valentinavičiaus teigimu, mažumos Vyriausybės – sprendimas iš bėdos, kuris priklauso nuo pozicijos ir opozijos atsakingumo. Tiesa, anot jo, niekas nenori dirbti mažumos Vyriausybėje.

„Aš manau, kad dar anksti kalbėti apie mažumos Vyriausybę. Ši dauguma turi visas sąlygas sudaryti daugumą. Arba tai bus formaliai mažumos vyriausybė, o de facto lenkų rinkimų akcijos dėka vis vien – daugumos“, – kalbėjo jis.

Anot pašnekovo, dėmesį reikia atkreipti ir į aplinkybę, kad iki naujų Seimo rinkimų liko dar daugiau nei metai.

„Jei socialdarbiečiai nepasirašo, negauna ministerijų, negauna postų. Vyksta balsavimai Seime. Iki šiol jiems nebuvo jokių problemų dauguma klausimų balsuoti kaip valstiečiai–žalieji. Ar jie yra koalicijoje, ar nėra koalicijoje, valstiečius–žaliuosius ir socialdarbiečius jungia daug daugiau nei kiekvieną šių partijų atskirai su konservatoriais ar Gintauto Palucko vedamais socdemais.

Dabar juos skiria tik G. Kirkilo ir Juozo Bernatonio godulys. Vyksta žaidimas, kas pirmas sumirksės, tačiau socialdarbiečiams liko pusantrų metų politikoje ir geriau juos praleisti postuose nei be jų. Į Seimo rinkimus geriau eiti valdžioje, dar geriau – daugumos valdžioje, ir tai puikiai supranta visi dėlionės dalyviai“, – pastebėjo jis.

dr. Virgis Valentinavičius

Pažėrė kritikos G. Kirkilui

V. Valentinavičiaus teigimu, jei socialdarbiečiai vis dėlto nuspręs nedirbti koalicijoje, dar labiau sugadins ir taip pastaruoju metu prastą savo reputaciją.

„Aš manau, kad jie pasmerkti susitarti ir tai bus padaryta. Matau, pusiau nesąmoningai išnaudojamas visas laikas iki inauguracijos savireklamos tikslais. G. Kirkilas įsivaizduoja, kad kiekviena diena, kai jis su dideliu užsidegimu kalba apie vaiko pinigus, jam išeina į naudą.

Kita vertus, Kęstutis Girnius yra pasisakęs apie Sauliaus Skvernelio galimybes laimėti prezidento rinkimus taip: kad laimėtų prezidento rinkimus, jam reikėtų išgelbėti iš gaisro tris mažamečius vaikus. Aš manau, kad laimėtų bet kokius rinkimus, G. Kirkilui tai reikėtų daryti kartą per savaitę tuos pusantrų metų“, – juokavo pašnekovas.

Mano, kad koalicija bus sukurta

Pasak V. Valentinavičiaus, šiuo metu R. Karbauskio ir S. Skvernelio galvose vyrauja krizė, kurią sukėlė rinkimų rezultatai.

„Jie triuškinamai pralaimėjo 3 rinkimus, kuriuos žadėjo laimėti. Vienintelė pergalė, kurią R. Karbauskis gali užsikišti už savo diržo, pavyko mobilizuoti balsavimą prieš Ingridą Šimonytę antrajame balsavimo dėl Lietuvos prezidento rinkimų ture. Tai padarė būtent R. Karbauskis, Valdemaras Tomaševskis ir kiti valdantieji partneriai.

Visais kitais atvejais tai – triuškinantis pralaimėjimas, kuris reiškia tam tikrą pakrikimą, valdančiojoje koalicijoje pašlijusią drausmę. Tuo labiau, kad buvo pažadėta visokių nesąmonių. Pavyzdžiui, kad S. Skvernelis trauksis, taip siekiant išgąsdinti žmones. Dabar šias melagystes, taip sakant, reikia praryti ir gesinti paniką. Taip pat parodyti, kad gali valdyti situaciją, įvesti tvarką, todėl koalicija ir kuriama.

Galų gale, manau, ir bus sukurta. Vienintelė galimybė valstiečiams–žaliesiems atsilošti yra kažką nuveikti, o, visų pirma, palaikyti stabilumą ir parodyti, kad galime valdyti padėtį, įskaitant Vyriausybės sudarymą“, – situaciją analizavo jis.

Svarbi – ir prezidento pozicija

Politikos apžvalgininkas Rimvydas Valatka taip pat tikino manantis, kad Lietuvoje nebus sudaryta mažumos Vyriausybė. Tiesa, jis priminė, kad dėmesį reikėtų atkreipti ir į naujai išrinkto prezidento poziciją.

„Jei prezidentas „užsikeptų“ kelis ministrus pašalinti, pakeisti, tai bet koks keitimas tokiai trapiai Vyriausybei – labai skausmingas. Tai veikia kaip domino. Palietus vieną figūrą ima griūti kitos.

Prezidentui pradėti dalyvauti politikoje su mažumos Vyriausybe, jei sieki įtvirtinti savo autoritetą, yra palanku. Jei daugumos nėra, prezidento balsas daug kur tampa lemiamas. Kita vertus, prezidentas, kuris pradeda su mažumos Vyriausybe, gali greitai tapti atsakingas už tai, kas vyksta valstybėje. Liaudies pyktis nuo „valstiečių“ ar „kirkiliečių“ labai greitai gali būti nukreiptas į G. Nausėdą. Jei G. Nausėda, darydamas lemiamus sprendimus, padarys klaidų, jam nebus už ko pasislėpti, jis negalės rodyti į Seimą. Taigi yra ir pliusų, ir minusų.

Tačiau man jau seniai nuojauta kužda, kad iš didelio debesies bus labai mažai lietaus. Kur bepajudinsi, reikia judinti iš esmės, o iš esmės pajudinimas parodė, kad jie net Seimo pirmininko negali pakeisti. Jei tu negali pakeisti žmogaus tokiame poste, kur, iš esmės, nėra įtakos nei valstybei, nei partijai, nei Seimui, ką tu pakeisi žmogus Vyriausybėje. Galiausiai lieka ramiai išlaukti, kol pasikeis kadencija“, – kalbėjo R. Valatka.

Rimvydas Valatka

Mano, kad G. Kirkilas ir J. Bernatonis tiesiog užsižaidė

Tiesa, jis sutiko, kad prognozuoti valstiečių–žaliųjų elgesį nėra labai lengva.

„Kartais vaikiškas užsispyrimas gali visiškai pakeisti susiklosčiusią situaciją. Pavyzdžiui, jei R. Karbauskis ir S. Skvernelis nebūtų kalbėję, kad atsistatydins, pasitrauks ir atiduos valdžią, visos tos 38 dienų košės galėjo ir nebūti. Viskas būtų buvę taip pat, kaip buvo“, – aiškino pašnekovas.

Anot politikos apžvalgininko, socialdarbiečių situacija jam kelia asociacijų su sportu – kai žaidėjas jau yra už aikštės ribų, bet vis dar mano esantis aikštėje, žaisti jam lengva, bet ar prasminga?

„Užsižaidė, man atrodo, G. Kirkilas su J. Bernatoniu, nes jie tą moka gerai ir kas gi tiems vyrams daugiau beliko. Bent pažaisti duokit“, – kalbėjo R. Valatka.

Koaliciją sudarinėja keturios partijos

Šiuo metu valdančiąją koaliciją Seime bando sudaryti keturios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Šios partijos turi Seime 76 narius.

Šiuo metu daugiausiai viešai ginčijimąsi dėl to, kiek nuo kitų metų reikėtų didinti vaiko pinigus, kurie šiuo metu siekia – 50 eurų vaikui – visoms šeimoms ir 70 eurų – daugiavaikėms ir socialiai remtinoms.

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad būtų realu vaiko pinigus kitais metais didinti visoms šeimoms – iki 70 eurų, o socialiai remtinoms – 100 eurų.
Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį po susitikimo su derybininkais irgi sakė, kad kitų metų biudžete yra pinigų 100 eurų išmokai daugiavaikėms šeimoms.

Socialdarbiečiai sako, kad išmoka galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai).

Socialdarbiečiai ir valstiečiai žalieji dar nesutaria ir dėl to, kas turėtų užimti socialinės apsaugos ir darbo ministro postą. Socialdarbiečiai nori į jį deleguoti savo žmogų, o valstiečiai žalieji yra įsitikinę, kad ši pozicija turi likti jiems.

Po prieš tai buvusio Prezidiumo posėdžio socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad derybas tęs ir įvardijo, kad neketina keisti savo įvardytų siekių: vaiko pinigai, valstybės remiamos pajamos, nemokamas maistas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų sumažinimas bent 15 procentų, taip pat dėl miško kirtimo mažinimo.