Inauguracijos komisijos pirmininkės Algės Budrytės teigimu, pagrindinė šių renginių koncepcija yra Lietuva yra viena, nepriklausomai nuo to, kur žmogus gimė, arba kur mokėsi.

„Organizuodami inauguracijos iškilmes siekėme pasakyti, kad Lietuva yra viena, nesvarbu, kur gimėte, prie rugių lauko ar prie jūros, nesvarbu, kur mokėtės, kur esate – Elektrėnuose ar Londone, bet liepos 12 dieną, išrinktajam LR Prezidentui ištarus priesaiką tautai, kviečiame kiekvieną pilietį, gyventoją, švęsti naują valstybės raidos etapą kartu“, – sakė A. Budrytė.

Pasak inauguracijos komisijos pirmininkės, iškilmes siekiama padaryti demokratiškomis, atviromis.

„Siekiame, kad tai būtų kvietimas ir padrąsinimas kiekvienam iš mūsų aktyviau dalyvauti Lietuvos valstybės gėrovės kūrime. Įgyvendindami šią koncepciją, stengdamiesi perteikti ją į iškilmes, artimiausiu metu kreipsimės į kultūros židinius, tai yra į bibliotekas, muziejus, kino teatrus, kviesdami prisidėti prie programos – atverti savo duris visuomenei, visiems mums.

Kad nesvarbu tai, kad fiziškai negalėsime atvykti į Vilnių ir dalyvauti ceremonijose, turėtume galimybę bent jau nuotoliniu būdu tapti inauguracijos iškilmių dalimi. Kviesime įsijungti nacionalinio radijo ir televizijos tiesioginę transliaciją, o taip pat pagalvoti apie edukacines, kultūrines veiklas, kurios galėtų įtraukti į šią iškilmingą dieną mus visus“, – sakė A. Budrytė.

Pasak A. Budrytės, G. Nausėdos inauguracijos kaina galėtų siekti apie 60 tūkst. eurų.

Programa - visai dienai

Inauguracijos dieną prezidento programa bus tokia:

10 val. apsilankymas prie patriarcho Jono Basanavičiaus paminklo
11 val. iškilmingas Seimo posėdis, skirtas Lietuvos Respublikos Prezidento priesaikos ceremonijai
12 val. Lietuvos ginkluotųjų pajėgų rikiuotė Nepriklausomybės aikštėje. Paradas Gedimino prospektu (iki Katedros aikštės)
13 val. Iškilmingos Šv. Mišios Vilniaus Šv. Stanislovo ir Šv. Vladislovo arkikatedroje bazilikoje
14 val. Lietuvos miestų ir miestelių bei užsienio lietuvių vėliavų pagerbimo ceremonija Katedros aikštėje
15 val. Lietuvos Respublikos Prezidento rūmų perdavimo ceremonija Daukanto aikštėje. Prezidento Gitano Nausėdos kalba tautai. Vyriausybės įgaliojimų perdavimas Prezidentūros Baltojoje salėje
16 val. Koncertas Daukanto aikštėje
19 val. Uždaras Priėmimas Prezidento kieme

Išskirtinis akcentas – apsilankymas prie

Pasak inauguracijos komisijos pirmininkės, per šventinį koncertą dalyvaus atstovai iš visų dešimties šalių apskričių.

„Pabaigoje visi atlikėjai atliks bendrą jungtinį kūrinį, su kuriuo ir išnešime tą žinią, jog Lietuva yra viena“, – sakė A. Budrytė.

Vienas iš netradicinių inauguracijos renginių akcentų bus G. Nausėdos apsilankymas prie J. Basanavičiaus paminklo. Inauguracijos komisijos pirmininkė teigė, kad pats būsimasis prezidentas paaiškins savo tokį pasirinkimą inauguracijos dieną.

Organizatoriai tikisi, kad uždarame priėmime dalyvaus apie 2000 svečių.

Į renginius nuspręsta nekviesti aukščiausio lygio užsienio svečių.

„Labai norėtume pakviesti visus. Deja, aukščiausio lygio užsienio vadovų nusprendėme nekviesti fiziškai dalyvauti dėl labai paprastos priežasties – išrinktasis prezidentas nori daugiau laiko skirti tautai, paprastiems žmonėms, o jei mes kviestume aukščiausio lygio vadovus iš užsienio, tai pareikalautų atskiros programos kiekvienam iš jų“, – sakė A. Budrytė.

Inauguracijos komisijos pirmininkė taip pat pasakė, kur yra didžiausia tikimybė, kad G. Nausėda prieis prie žmonių, ir paspaus ranką.

„Prezidentas su pirmąja ponia tikisi tikrai paspausti ranką kiek įmanoma daugiau žmonių po vėliavų ceremonijos, eidami nuo Katedros aikštės į Daukanto aikštę“, – sakė A. Budrytė.