„Dalyvaujant Ramūnui buvo labai geras pokalbis, kaip matote – platus, truko daugiau nei tris valandas. Balsuojant mūsų prezidiumo ir frakcijos nariams, gavau įgaliojimus penktadienį pasirašyti sutartį“, – sakė G. Kirkilas.

G. Kirkilo teigimu, balsuojant 25 pasisakė „už“, o trys susilaikė.

Socialdarbiečių lyderis patvirtino, kad jiems lieka užsienio reikalų ministro pozicija, ir esą pažadėta dar bent viena ministro pozicija, kurios jie neįvardija.

G. Kirkilas teigiamai vertina dabartinio užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus darbą.

„Manau, kad valstybės požiūriu būtų labai svarbu, kad jis išliktų Vyriausybėje. Kaip žinote, čia ne tik Lietuvos reikalai, ir prezidentas tik pradeda savo darbą. Europoje yra labai sudėtinga padėtis, todėl mes šitų klausimų nekeliame. Kiek suprantu, ir ministrą pirmininką taip pat jo darbas tenkina“, – sakė G. Kirkilas.

Ultimatumas dėl Pranckiečio

Koalicijos sutartyje turėtų likti memorandume jau patvirtintas punktas, kad Seimo pirmininko pozicija atitenka socialdarbiečiams. Partijų lyderiai griežtai pasakė, kad, jei Seimas neatstatydins Viktoro Pranckiečio, tai sutartis negalios.

„Dėl Seimo pirmininko bus balsuojama (…) turbūt antradienį, tai yra sutarties dalykas, jeigu nenubalsuojame, reiškia, kad sutartis neįsigalioja. (…) Labai keista, kad Seimo pirmininkas nesupranta, kad formuojama nauja koalicija, ir yra visiškai kiti pasiūlymai, bet ką darysi“, – sakė G. Kirkilas.

„Jeigu koalicinės sutarties sąlygos nėra vykdomos, koalicinė sutartis negalioja“, – patvirtino ir R. Karbauskis.

Pasak jo, koalicijos sutartyje liks tie dalykai, kurie buvo numatyti ir memorandume. Tai reiškia, kad Seimo pirmininko pozicija perleidžiama socialdarbiečiams.

„Mūsų nuomone, norėdami sudaryti koaliciją ir įtraukti dar dvi naujas partijas, mes turime padaryti tam tikrus sprendimus, ir atsisakyti tam tikrų pozicijų, ir Seime, ir Vyriausybėje“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak R. Karbauskio, valstiečių-žaliųjų frakcija dar tikisi, kad V. Pranckietis pats pasitrauks iš užimamų pareigų.

„Aš tik nusistebėčiau, kad vienas žmogus savo įkaitu padarys visą valstybę, jeigu nesupras, kad pagal koalicinę sutartį jis yra išrinktas, ir pagal koalicinę sutartį gali būti ir pakeistas. (...)

Jam pretenzijų niekas neturi, keičiasi aplinkybės, formuojasi nauja valdančioji dauguma. Ir man teko savo laiku tai patirti, antroje kadencijoje aš trumpą laiką buvau Seimo pirmininko pavaduotojas, keitėsi koalicija, ir mane nuėmė. Tai yra normalus politinis gyvenimas“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak valstiečių žaliųjų partijos pirmininko, gali būti pokyčių ir tarp Seimo vicepirmininkų.

„Bus kažkoks pokytis. Nežinau, kaip susiklostys balsavimas dėl Seimo pirmininko, kas bus pasiūlytas iš socialdemokratų darbo partijos į pirmininkus. Gali būti vienas pokytis susijęs su tuo. O kitų siūlymų dėl pavaduotojų pakeitimų šiandien nėra“, – sakė R. Karbauskis.

Koaliciją sudarinėja keturios partijos

Šiuo metu valdančiąją koaliciją Seime bando sudaryti keturios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Šios partijos turi Seime 76 narius.

Šiuo metu daugiausiai viešai ginčijimąsi dėl to, kiek nuo kitų metų reikėtų didinti vaiko pinigus, kurie šiuo metu siekia – 50 eurų vaikui – visoms šeimoms ir 70 eurų – daugiavaikėms ir socialiai remtinoms.

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad būtų realu vaiko pinigus kitais metais didinti visoms šeimoms – iki 70 eurų, o socialiai remtinoms – 100 eurų.
Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį po susitikimo su derybininkais irgi sakė, kad kitų metų biudžete yra pinigų 100 eurų išmokai daugiavaikėms šeimoms.

Socialdarbiečiai sako, kad išmoka galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai).

Socialdarbiečiai ir valstiečiai žalieji dar nesutaria ir dėl to, kas turėtų užimti socialinės apsaugos ir darbo ministro postą. Socialdarbiečiai nori į jį deleguoti savo žmogų, o valstiečiai žalieji yra įsitikinę, kad ši pozicija turi likti jiems.

Po prieš tai buvusio Prezidiumo posėdžio socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad derybas tęs ir įvardijo, kad neketina keisti savo įvardytų siekių: vaiko pinigai, valstybės remiamos pajamos, nemokamas maistas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų sumažinimas bent 15 procentų, taip pat dėl miško kirtimo mažinimo.