Ieškinį sumažino

Lazdijų gyventoja Aušra Jankauskienė prieš kelerius metus sužinojo, kad yra nevaisinga. Teigiama, kad be jos žinios, galimai atliekant cezario pjūvį, buvo atliktas kiaušintakių atidalijimas. Tai buvo padaryta Lazdijų ligoninėje 2004 metų sausio 26 dienos atliktos Cezario pjūvio operacijos metu po vaisiaus užgimimo.

Teismas nusprendė, kad ieškinys tenkinamas iš dalies - moteriai priteista iš viso 26 tūkst. Eur - 25 tūkst. Eur neturtinės ir 1 tūkst. turtinės žalos.

Moters vyrui priteista 6 tūkst. Eur neturtinės žalos.

Šias sumas turės sumokėti Lazdijų ligoninė.

„Nenustatyta, kuris iš medikų atliko veiksmus, kurie pažeidė pacientės teises", - teigė Kauno apygardos teismo atstovė Joana Daubaraitė.

Šioje operacijoje dalyvavo keturi medikai, kurie savo kaltę neigė. Byla buvo nagrinėjama uždaruose teismo posėdžiuose, todėl daugiau detalių neatskleidžiama.

Šis teismo sprendimas dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

Skelbiant nuosprendį nė vienas iš proceso dalyvių nedalyvavo.

Sužinojo po daugelio metų

Teismo medicinos ekspertai patvirtino, jog ši procedūra galėjo būti padaryta tik ligoninėje. Šiuo metu 42 metų A. Jankauskienė, dėl cerebrinio paralyžiaus prikaustyta prie vežimėlio, 2004-aisiais su vyru Dariumi, po cezario pjūvio operacijos susilaukė sūnaus.

Medikai patvirtino, kad būtent tuomet A. Jankauskienei buvo atliktas ir kiaušintakių atidalijimas, nes kitų chirurginių operacijų moteriai nebuvo atlikta. Nors moteris su vyru iš ligoninės nori prisiteisti apie 150 tūkst. eurų kompensaciją, tačiau pirmiausiai ji nori sužinoti, kas ir kodėl ją sužalojo ir atėmė bet kokią galimybę pastoti.

Pats medikas sako daręs tik cezario pjūvį, bet ne sterilizaciją.

Šeima apie tai, jog negali turėti daugiau vaikų dėl chirurginės intervencijos, sužinojo 2016-aisiais, kai po kelerius metus nepavykusių bandymų susilaukti daugiau vaikų jie kreipėsi į privačią medicinos įstaigą.

Jos medikai ir nustatė kiaušintakių defektą.

Teismo medicinos ekspertai konstatavo, kad nustatyti gimdos kiaušintakių defektai buvo simetriški ir vienodi – komisijos nuomone, tai buvo „mechaninės kilmės poveikis“, kurio negalima paaiškinti įgimta patologija, juolab dėl to, jog moteris prieš tai susilaukė vaiko. Medikai konstatavo, kad kitų chirurginių pilvo operacijų be Cezario pjūvio ir 2016-aisiais atliktos diagnostinės laparoskopijos, moteriai nebuvo atlikta.