Deja, netrukus situacija pasikeitė kardinaliai: banga R. Adomavičių nubloškė į marias, o įgulos narių mestos virvės pagauti nepavyko.

Kaip patvirtino kartu su minimu kapitonu plaukę Laivybos istorijos skyriaus muziejininkas, istorikas Daumantas Kiulkys ir ūkio tarnybos viršininkas Aurimas Rumša, kurėno kapitonas nedėvėjo gelbėjimosi liemenės. Abu jie matė, kaip R. Adomavičius paniro po bangomis. Jo kūno gelbėtojams rasti vis dar nepavyko.

Tiesa, R. Adomavičiaus sūnus Romualdas mano aptikęs kurėną – jis esą užplaukė ant seklumos ir yra matomas iš kranto. Trečiadienio rytą kartu su kolegomis jis leidosi laivo link.

Sūnus aptiko kurėną, narai bandys rasti kūną

DELFI primena, kad apie nelaimę buvo pranešta antradienį, apie 13 val. 54 min. Tuo metu Bendrasis pagalbos centras sulaukė skambučio, kad Šilutės r., Kintų seniūnijoje, ties Ventės kaimu, skęsta laivas.

Kaip paaiškėjo vėliau, aptariamu laivu plaukė trijų asmenų įgula, visi jie dirbo Jūrų muziejuje. Deja, išgelbėti nepavyko R. Adomavičiaus. Antradienio vakarą jo paieška nutraukta.

„Trečiadienio rytą su mumis susisiekė Klaipėdos apskrities Priešgaisrinės gelbėjimo valdybos operacinio gelbėjimo skyriaus viršininkas Vaidas Masiliauskas, kuris dirbo ir Jūrų muziejuje. Kartu su R. Adomavičiaus sūnumi jie išplaukė į įvykio vietą. Žinomos nuskendusio kurėno koordinatės, jis yra užneštas ant seklumos, teigiama, kad yra matomas. Antradienį R. Adomavičiaus sūnus buvo prie marių, sakė, kad kurėnas matyti. Narai bandys rasti kūną“, – DELFI sakė Jūrų muziejaus atstovė Nina Puteikienė.

Romaldas ir Romualdas Adomavičiai

Dar nežino, ar oro sąlygos bus palankios narams

Paklaustas, ar tiesa, kad jo tėvas nebuvo linkęs dėvėti gelbėjimosi liemenę, R. Adomavičiaus sūnus patikino, kad paprastai tokiomis oro sąlygomis, kokios buvo tuomet, jos dėvimos.

„Kiek žinau, liemenės jis nedėvėjo. Tokia informacija buvo suteikta gelbėtojams. Aišku, tai apsunkina ir paiešką, ir išgyvenimo tikimybę stipriai sumažina. Bet kokiu atveju tai – didelė pamoka“, – pripažino jis.

Anot pašnekovo, šiuo metu vėjas yra kiek aprimęs, tačiau narų komanda dar svarsto, ar jiems dirbti pavyks. Tai paaiškės tik įvykio vietoje.

„Šiuo metu su gelbėjimo komanda plaukiame į įvykio vietą, bandysime ieškoti. Antradienio vakarą sraigtasparniu skridę gelbėtojai matė „priskendusį“ laivą prie seklumos, marių vidury“, – DELFI sakė dingusio kapitono sūnus.

Nina Puteikienė

Liemenės nedėvėjo: vėjas nubloškė į marias, mestos virvės pagauti nepavyko

Anot jos, kartu plaukę R. Adomavičiaus kolegos įvykį nupasakojo taip: kilus stipriam vėjui, kurėną pradėjo semti, vandenį iš laivo jie ėmė pilti kibirais, tačiau jis apvirto.

„Vėjas buvo tikrai labai stiprus, vėjo šuorai kilo labai staigiai. Apvirtus kurėnui vienas įgulos narių liko prie laivo, R. Adomavičius buvo nublokštas tolyn. Jam metė virvę, tačiau jos jis nepagavo ir dingo vandenyje“, – kalbėjo N. Puteikienė.

Pašnekovės žiniomis, gyvi likę įgulos nariai dėvėjo gelbėjimosi liemenės, R. Adomavičius buvo be jos. Paklausta, gal žino, kodėl, N. Puteikienė sakė, kad tai greičiausiai nulėmė asmeninės priežastys.

„Jis buvo didelis, stiprus vyras. Su polėkiu, ąžuolas. Kaip čia pasakyti, jis niekuomet nesidėvėdavo liemenės. Galbūt jis galėdavo pajuokauti, kad istoriniuose laivuose įgula plaukiodavo be liemenių, bet, aišku, marių bangos žvejų laivelius pasiglemždavo, nes jų bortai būdavo smaluoti, patys – iš ąžuolinių lentų“, – kalbėjo pašnekovė.

Romaldas Adomavičius (Audronės Adomavičienės nuotr.)

Laivą statė savo rankomis

Kaip žinoma, R. Adomavičius aptariamą laivą pasistatė savo rankomis 2000 metais. Tai buvo plaukiojantis Jūrų muziejaus eksponatas, neretai į priekį jis vesdavo kitus istorinius laivus.

„Jis pats šį laivą ir prižiūrėjo, ir dervavo, žinojo kiekvieną jo dalelę. Su šiuo kurėnu plaukiota nuo Vyslos, Nemuno iki Kuršių marių, Amsterdame būta, taip atstovauta Lietuvai“, – sakė N. Puteikienė.

Antradienį laivas plaukė į Nacionalinės ekspedicijos laivų sąplauką, ji įvyks Kaune liepos 6 dieną. R. Adomavičius į sąplauką išplaukė antradienio rytą. Paklausta, ar oro sąlygos tuomet nekėlė įtarimų, N. Puteikienė pripažino, kad jiems dvejonių būta, tačiau galutinį žodį visuomet taria kapitonas.

„Ar išplaukti, ar ne, visuomet sprendžia kapitonas. Kaip trečiadienio rytą sakė R. Adomavičiaus žmona, jos vyras kaip niekada ramiai ruošėsi kelionei, dėjosi daiktus. Yra ir nuotraukų. Jose matyti, kad debesys – grėsmingi, bet likus valandai iki nelaimės sūnui R. Adomavičius (pats jis patikslino, kad kalbėjo su kitu įgulos nariu – DELFI) sakė, kad „eina puikiai ir su bure, ir su varikliu“. Jei „bangos užpila variklį“, jis nebedirba. Dar valandą iki tragedijos R. Adomavičius, matyt, buvo pažabojęs stichiją, įkinkęs burę“, – sakė N. Puteikienė.

Romaldas Adomavičius (Audronės Adomavičienės nuotr.)

Mano, kad pritrūko vos vienos valandos

R. Adomavičiaus sūnus Romualdas Adomavičius DELFI patikslino, kad prieš nelaimę jis kalbėjosi ne su tėvu, o su vienu įgulos narių.

„Kalbėjau su vienu įgulos nariu, kuris plaukė kartu. Su tėvu tuo metu susisiekti nepavyko. Man skambino darbiniu klausimu, paklausiau, kaip sekasi, atsakė, kad plaukia ramiai, „su burėmis“. Prieš pietus viskas buvo gerai. Panašu, išplaukus į marių vidurį vėjas pastiprėjo, didesnė banga... Bangos pasidarė nebevaldomos. Daugiau, tiesą pasakius, sunku pasakyti“, – nelaimės priežastis bandė įžvelgti jis.

Pasak pašnekovo, prieš kelionę buvo aišku, kad vėjas stiprės, tačiau tai nebuvo palaikyta lemtingu ženklu.

„Buvo aišku, kad vėjas yra, jis stiprės, bet ciklonas, kai užeina, pučia 2 – 3 paras. Stengiamasi išplaukti anksti ryte, kai vėjas nepakilęs, nemažai, būna, plaukia. Kai pradėjo kilti, manau, niekas negalvojo, kad bus toks didelis bangavimas. Gal valandos trūko, būtų prašokę srovę, bet tiesiog nespėjo. Kiek žinau, bangos tiesiog buvo per didelės“, – sakė R. Adomavičius.

Šeima laikosi stoiškai

Į kelionę šiuo metu žuvusiu laikomą kapitoną išlydėjo šeima. Ir jo sūnus, ir žmona dirba Jūrų muziejuje.

„Mes vakar patys jiems pranešėme šią žinią. Kai pamatėme informaciją apie nelaimę naujienų portaluose, nepagalvojome, kad tai – mūsų laivas. Paskambino A. Rumša, vienas iš išsigelbėjusių, iš greitosios medicinos pagalbos automobilio ir pasakė, kad juos veža į medicinos įstaigą, o R. Adomavičius dingo bangose“, – prisiminė N. Puteikienė.

Trečiadienio rytą R. Adomavičiaus žmona atvyko į darbą, tęsia pradėtą pasiruošimą Jūros šventei.

„Šeima laikosi labai stoiškai. Be galo. Sūnus vakar važiavo ieškoti tėvo, prie jo prisijungti norėjo ir kiti bendradarbiai, bet jis pasakė, kad nėra prasmės, marios klastingos, o srovės stiprios. Antradienį jis išvyko su draugais, trečiadienį – su narais ieškoti kūno, matyt, reikėtų taip pasakyti“, – sakė N. Puteikienė.

Pagalbą išsikvietė patys

Anot jos, laimė, kad A. Rumša su savimi neperšlampame dėkle turėjo mobilųjį telefoną. Pagalbą jis išsikvietė jau plūduriuodamas vandenyje.

„Gelbėjimo tarnybų jie laukė apie valandą. D. Kiulkys nuo kurėno buvo nutolęs apie puskilometrį, gal net daugiau“, – sakė N. Puteikienė.

Pašnekovės teigimu, išgelbėti įgulos nariai šiuo metu jaučiasi gerai.

„Abu jie antradienį buvo išleisti iš ligoninės, rimtų sužalojimų nepatyrė, nors, be abejo, išgyveno didelį sukrėtimą“, – pripažino Jūrų muziejaus atstovė.