Pasak specialistų, akiniai yra būtinybė, nes saulė gali stipriai pažeisti akis. Tačiau geri ir kokybiški gali ir turi kainuoti kelias dešimtis eurų, o akinius reikėtų rinktis specializuotose parduotuvėse. Pirmiausia prieš perkant atkreipkite dėmesį, ar akiniai atitinka Europos Sąjungos kokybės reikalavimus, teigiama LNK žinių reportaže.

„Svarbiausia, kad būtų CE ženkliukas, jeigu jis yra, reiškia, kad akiniai yra sertifikuoti ir greičiausiai bus tikrai pakankamai geros kokybės“, – sako akių gydytojas Almantas Makselis.

Kaip pasakojama reportaže, kitas svarbus dalykas renkantis akinius – tinkamas UV spindulių filtras. Akinių filtrai skirstomi į kategorijas nuo silpniausio, kuris yra skirtas nešiojimui debesuotą dieną, iki stipriausio, kuris yra skirtas tik dėvėjimui kalnuose. Anot akių gydytojo, universaliausi mūsų sąlygoms yra 2-3 kategorijos akiniai.

Jei jau išsirinkote tinkamus, kokybiškus akinius, juos reikėtų prižiūrėti vadovaujantis keletu taisyklių. Anot optometrininkės Žydrūnės Nariūnienės, pirmiausia reikėtų nepalikti akinių automobilyje, nes dėl didelių temperatūros skirtumų gali deformuotis rėmai, kitos dalys. O valyti akinius reikėtų specialia servetėle, prieš tai nuplovus juos vandeniu ar apipurškus specialiu skysčiu, taip sumažinsite galimybę subraižyti stiklus.

Tačiau dažniausiai daroma klaida yra akinių nešiojimas ant galvos, kaip lankelio. Tokiu būdu klaiposi akinių kojelės, gali nulūžti prilaikančios detalės, akiniai pradės kristi, taps per dideli. Laikantis šių kelių taisyklių akinius galima nešioti bent penkis sezonus.

Taip pat į klaidų sąrašą patenka ir suaugusių užmaršumas, kad ir jų atžalos turi nešioti akinius, nes jų akys yra dar jautresnės. Optometrininkė Ž. Nariūnienė sako, kad akiniai yra ne aksesuaras, o būtinybė, nes saulė gali stipriai pažeisti akis, todėl akinius rinktis reikėtų specializuotose parduotuvėse.

„Jos gali parausti, pradėti ašaroti, bijoti šviesos, ilgainiui nuo UV spindulių poveikio mūsų akys gali susirgti, išsivystyti akių ligos“, – perspėja optometrininkė, praneša LNK žinios.

„Vaikus reikia pratinti prie akinių, jie yra padidintos rizikos grupė. Suaugusių žmonių akis natūraliai įgyja filtrą nuo saulės ultravioletinių spindulių, nes kietėdamas lęšiukas apsaugo, o vaikai to filtro neturi “, – įžvalgomis dalinasi oftalmologas A. Makselis. Akiniai vaikams taip pat turi priglusti, „sėdėti“ ant nosytės, nesmukti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (108)