„Aš nežinau, ką veiksiu po liepos 13-os. Iš tikrųjų mėnesį norėsiu turėti atostogų, nes jų neturėjau jau senokai, jas išnaudodavau darbui, – „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ pasakojo D. Ulbinaitė. – Paatostogausiu, tuomet svarstysiu, ką veikti.“

„Amatą turiu, kaip aš sakau. Ir tų patirčių turiu – 17 metų žiniasklaidoje ir 10 Prezidentūroje, dar keleri metai buvo kitur su viešaisiais ryšiais. Manau, kad mano patirtys kažkur bus naudingos. Visada gyvenimas padeda ten, kuri esi reikalingiausias“, – teigė prezidentės patarėja, neseniai pristačiusi knygą apie D. Grybauskaitę „Nustokim krūpčioti“.

Daiva Ulbinaitė
Manau, kad mano patirtys kažkur bus naudingos. Visada gyvenimas padeda ten, kuri esi reikalingiausias.

O kodėl knyga pavadinta būtent taip – „Nustokim krūpčiot“? D. Ulbinaitė teigė, kad šią frazę iš prezidentės komanda girdėjo nuo pat 2009 metų. „Kai ieškai sprendimų, ieškai sudėtingų sprendimų, bandai galvoti, o kaip bus priimtas šitas sprendimas, o kaip bus sutiktas, kaip žiniasklaida nušvies, kai priims vieni, o kaip kiti, o kaip reikės įtikinti politikus Seime? Tada prezidentė sakydavo: pirmiausia nustokit krūpčiot ir tada rasite sprendimus“, – knygos pavadinimą paaiškino D. Ulbinaitė.

„Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ D. Ulbinaitė taip pat kalbėjo ir apie viešųjų ryšių komandos uždavinius. Jos teigimu, viešieji ryšiai gali tik padėti išryškinti ar sušvelninti kai kurias lyderio savybes.

Daiva Ulbinaitė

D. Ulbinaitė atskleidė, kad siekiant antros kadencijos buvo atlikta focus apklausa, po kurios paaiškėjo, kad Lietuvai reikia tokio prezidento, kuris turėtų tvirtą kumštį, o ne atsiprašinėtų ar nusileistų kitiems – tokia eidama pareigas ir buvo D. Grybauskaitė.

Tiesa, D. Ulbinaitė tvirtino, kad apklausa buvo vykdoma norint tik pasitvirtinti, ar komanda dirba tinkama linkme. „Taip, žmonių atsakymai buvo vienareikšmiai, – kalbėjo D. Ulbinaitė. – Jie nevertino kaip Grybauskaitės, jie tiesiog atsakinėjo, koks lūkestis, kokį nori matyti prezidentą ir tas savybes prezidentė tiesiog turėjo, todėl mums nereikėjo nieko specialiai kurti.“

Vis dėlto, ar apklausos rezultatai turėjo įtakos formuojant D. Grybauskaitės įvaizdį? „Įvaizdžio nepakonstruosi, jei nėra iš ko jo konstruoti. Turi būti tos savybės, iš kurių formuojasi lyderio portretas“, – tvirtino D. Ulbinaitė.

Daiva Ulbinaitė
Įvaizdžio nepakonstruosi, jei nėra iš ko jo konstruoti. Turi būti tos savybės, iš kurių formuojasi lyderio portretas.

Laidos vedėjas Ridas Jasiulionis pasidomėjo, kiek galimybių, kad po liepos 12-osios prezidentė D. Grybauskaitė eis į pensiją, o kiek – kad užsiims vienokia ar kitokia veikla. „Nespekuliuosiu tikrai. Nenorėčiau kelti nereikalingų lūkesčių arba galvoti dar kitaip“, – teigė D. Ulbinaitė.

Prezidentė nei pirmos, nei antros kadencijos metu nebuvo labai artima žiniasklaidai. „Mes, žurnalistai, nelabai pažinome prezidentę per dešimt metų, ji interviu nedavė daug“, – teigė R. Jasiulionis. „Bet per interviu ir nepažinsi politiko“, – tvirtino D. Ulbinaitė.

„Prezidentė iš tikrųjų yra visai jautrus politikas, didelės širdies, labai empatiška ir tai pabandžiau knygoje atskleisti, – kalbėjo D. Ulbinaitė. – Iš tikrųjų nelabai yra kada būti tuo šiltu žmogumi, kai reikia priimti daugybę labai reikšmingų valstybei sprendimų.“

DELFI primena, kad kadenciją baigusi D. Grybauskaitė neliks be padėjėjų. Abiejų kadencijų metu jai talkino jos pačios suformuota komanda, o po kadencijos jai bus skirta ne tik apsauga, bet ir asmeninis vairuotojas ir net keturi padėjėjai.

Anksčiau kadencijas baigusiems prezidentams buvo skiriama po tris padėjėjus. Keturių, o ne trijų, prašė pati prezidentė.