Prieš kelias savaites subyrėjus „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijai Seime joje liko tik šeši nariai. Tam, kad frakcija gyvuotų, reikia mažiausiai septynių narių. R. Žemaitaitis DELFI vardijo, kad svarsto kelias galimybes, nors sprendimo priimti neskuba.

R. Žemaitaitis tikino, kad žmogaus frakcijai ieškos kitą savaitę, jei nepavyks taip greitai rasti – ieškos rudenį. „O kam skubėti? Dabar svarbiausia penktadienį pasirašyti koaliciją“, – teigė R. Žemaitaitis.

Pagalbos ranką „tvarkiečiams“ tiesia ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) frakcijos narė Agnė Širinskienė. R. Žemaitaitis teigė, kad svarsto šią galimybę, tačiau konkrečiai tartis su ja dar nebuvo susitikęs. „Nėra dar reikalo. Kai bus koalicija, matysime, kokia situacija ir jeigu reikės, susitiksime, – tvirtino „tvarkiečių“ pirmininkas. – Ji yra Seimo narė, gavusi tautos palaikymą, visi Seimo nariai yra lygūs ir vienodi. Jei į frakciją prisijungtų ji, tai būtų sveikintinas dalykas.“

R. Žemaitaitis įvardijo, kad prisijungti prie „tvarkiečių“ siūlė ir Mišriai Seimo narių grupei priklausantį Naglį Puteikį. „Esu Naglį pakvietęs, kad galėtų prisijungti prie mūsų, nes yra partijos pirmininkas, partijos atstovas Seime, todėl būtų protinga, jei prisijungtų prie mūsų, – teigė R. Žemaitaitis ir tvirtino, kad daugiau kandidatūrų nesvarstė ir kitų Seimo narių jungtis nekvietė. – Nelabai ką yra iš Mišrios kalbinti. Adomėnas – konservatorius, Steponavičius – faktas, kad liberalas yra. Nelabai ten didelis pasirinkimas žmonių, kuriuos gali kviestis.“

O ar nesvarstė kviestis ką nors iš LVŽS frakcijos? „Dar tokios minties, kad imti kažką kalbinti, nebuvo“, – tvirtino R. Žemaitaitis.

Prieš savaitę „tvarkietis“ teigė, kad svarsto dvi galimybes, kaip gelbėti frakciją: arba rasti reikiamą narį, arba jungtis su kita frakcija. Antrą galimybę R. Žemaitaitis teigė vis dar svarstantis. „Mano galva, būtų protingas variantas, jei pavyktų taip padaryti. Nebūtinai dabar, bet rudenį, spalio-lapkričio mėnesiais. Manau, tai būtų teisingas sprendimas“, – kalbėjo Seimo narys.

Į klausimą, su kuo galėtų susijungti „tvarkiečiai“, R. Žemaitaitis atsakė svarstydamas, kad gali gimti nauja frakcija. „Gali būti pavieniai Seimo nariai, kurie galėtų kažką naujo sukurti. Visokių variantų yra. Svarstymų ir galimybių pilna, bet dabar reikia sulaukti, kokia bus Vyriausybė, kokie ministrai. Tada, manau, tai bus kitas žingsnis, kaip ir partijos pavadinimo keitimas, atsinaujinimas ir visa kita“, – vardijo R. Žemaitaitis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pavadinimo, anot R. Žemaitaičio, jau neliks nuo rudens. „Manau, kad „Tvarka ir teisingumas“ išsisėmė visas galimybes. Manau, kad darome ką galime, – kalbėjo R. Žemaitaitis. – Reikia kviesti ir burti naujus žmones.“

R. Žemaitaitis teigė, kad visi laukiantys pokyčiai – pasiruošimas kitų metų Seimo rinkimams.

DELFI primena, kad dėl koalicijos derasi keturios partijos: Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškųjų šeimų sąjunga, partija „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos socialdemokratų darbo partija.

Trys partijos iš keturių yra pasirašiusios memorandumą, tačiau derybos vyksta iki šiol.

Memorandumo nėra pasirašė Valdemaro Tomaševskio vadovaujama Lietuvos lenkų rinkimų akcija. Jie dar svarsto, ar jungtis prie koalicijos.