„Priimtas sprendimas, kad vaiko pinigai bus didinami, kad jie bendroje sumoje pasieks ne mažiau kaip 100 eurų. (...) Norisi visiems daugiau, bet yra galimybės, realybės. Tada kalba eina apie papildomus šaltinius arba išlaidų sumažinimą“, - sakė S. Skvernelis.

Iš premjero atsakymų matyti, kad kitų socialdarbiečių reikalavimų įgyvendinti nematoma galimybių.

„Man atrodo mes sutarėme, kad mes nebe didinsime valstybės remiamų pajamų dydžio, nes ta suma yra nustatyta. (…) Diskusijos vyko dėl nemokamo maitinimo, tas klausimas likęs. Įgyvendinsime pilotinius projektus, jeigu rasime sutarimą su savivaldybėmis, o po to vertinsime, ar verta įgyvendinti plačiau šalies mastu. Dėl miškų kirtimų normos nebuvo net diskutuojama“, – sakė S. Skvernelis.

Skvernelis: gal penktadienį bus galutinis variantas

Premjeras tikino, kad dėl postų pirmadienį nebuvo diskutuojama.

„Džiaugiuosi, kad visos politinės partijos deklaruoja, kad postai joms nėra svarbu, tai labai stipri žinia. Mane ji džiugina, manau, kad tai nebus kažkokios detalės, kurios galėtų sutrukdyti sutarties pasirašymui“, – sakė S. Skvernelis.

Jis ir toliau nekalba apie tai, ar ketina likti premjero poste.

„Jeigu nėra koalicinės sutarties, mano sprendimai gali būti įvairiausi. Reikia, kad būtų koalicija. Jeigu nėra koalicijos, ką mes galime kalbėti“, – sakė S. Skvernelis.

Dėl Seimo pirmininko pozicijos dar nėra aišku. „Tvarkiečių“, „valstiečių“ ir socialdarbiečių pasirašytame memorandume numatyta, kad ji turi atitekti socialdarbiečiams. Tačiau paskutiniu metu šios partijos lyderis Gediminas Kirkilas tvirtino, kad ta pozicija jiems ne prioritetas.

„Memorandumas yra pasirašytas, bet jeigu socialdarbiečiai lieka prie tos pozicijos, ką sakė praėjusią savaitę, kad jiems tai yra visiškai nereikšminga pozicija, tai jis gali keistis“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak premjero, trečiadienį vyks socialdarbiečių posėdis. Jis neatmetė, kad penktadienį jau gali būti pasirašyta ir koalicijos sutartis.

„Gal penktadienį bus galutinis variantas“, – sakė S. Skvernelis.

Socialdarbiečiai spręs trečiadienį

Susitikime su premjeru dalyvavęs socialdarbiečių frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis sakė, kad jų partija spręs, ar situacija juos tenkina trečiadienį.

„Mes tik išklausėme ir padiskutavome, o ar tinka, ar netinka, pas mus bus trečiadienį prezidiumo posėdis, ir tada bus atsakymas“, – sakė A. Palionis.

Lenkų rinkimų akcija teigia, kad derybos gerame kelyje, bet jų tikslas didesnis

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškųjų šeimų sąjungos derybininkų grupei priklausanti Rita Tamašunienė DELFI teigė, kad derybos vyksta sklandžiai, jos gerame kelyje.

„Galutinio sprendimo dar nėra, šiandien pasitarėme, – apie pasitarimą su S. Skverneliu kalbėjo R. Tamašunienė ir pridūrė, kad 100 eurų daugiavaikėms šeimoms yra neblogai, bet jų tikslai didesni. – Mūsų siekis – 120. Šiandien pasitarime pateikėme galimus pinigų šaltinius ir kaip tai įgyvendinti, vyko konstruktyvus pokalbis. Galutinių taškų nesudėjome, bet viskas yra gerame kelyje.“

Ji teigė, kad dar nežino, kada jų partija apsispręs – jungtis prie koalicijos ar ne. Pirmiausia derybininkų grupė pateiks išvadas Tarybai, tada bus sprendžiama, jungtis ar ne. „Jei matysime, kad galima įgyvendinti savo programines nuostatas: vaistai pensininkams ir vaiko pinigų didinimas, jei visi sutarsime, manau, kad neturėtų ilgai trukti“, – apie apsisprendimą kalbėjo R. Tamašunienė.

R. Tamašunienės teigimu, derybos dar tęsiasi: „Dar galima pamodeliuoti“.

Seime bandoma sudarinėti valdančiąją koaliciją

Šiuo metu valdančiąją koaliciją Seime bando sudaryti keturios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos lenkų rinkimų akcija, Tvarka ir teisingumas ir Lietuvos socialdemokratų darbo partija. Šios partijos turi Seime 76 narius.

Šiuo metu daugiausiai viešai ginčijimąsi dėl to, kiek nuo kitų metų reikėtų didinti vaiko pinigus, kurie šiuo metu siekia – 50 eurų vaikui – visoms šeimoms ir 70 eurų – daugiavaikėms ir socialiai remtinoms.

Valstiečių-žaliųjų lyderis Ramūnas Karbauskis yra sakęs, kad būtų realu vaiko pinigus kitais metais didinti visoms šeimoms – iki 70 eurų, o socialiai remtinoms – 100 eurų.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija reikalauja, kad vaiko pinigai būtų didinami iki 120 eurų. Socialdarbiečiai sako, kad išmoka galėtų būti 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurai).

Socialdarbiečiai ir valstiečiai žalieji dar nesutaria ir dėl to, kas turėtų užimti socialinės apsaugos ir darbo ministro postą. Socialdarbiečiai nori į jį deleguoti savo žmogų, o valstiečiai žalieji yra įsitikinę, kad ši pozicija turi likti jiems.

Praėjusią savaitę po Prezidiumo posėdžio socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas teigė, kad derybas tęs ir įvardijo, kad neketina keisti savo įvardytų siekių: vaiko pinigai, valstybės remiamos pajamos, nemokamas maistas pradinukams, valstybės valdymo išlaidų sumažinimas bent 15 procentų, taip pat dėl miško kirtimo mažinimo.