„Dalyvavau tik atidaryme, praėjau per visus skyrius, viskas buvo gerai, o paskui nedalyvavau nei kai „Ilgiausių metų“ dainavo, nei fejerverkų šaudyme. Mano režimas – nuo 22 valandos eiti miegoti, todėl net nežinau, kas ten įvyko“, – DELFI kalbėjo V. Uspaskichas.

Karys savanoris sulaužė kitam vaikinui žandikaulį

Incidentas Darbo partijos sąskrydyje įvyko 4 val. ryto. Prieš šeštą valandą ryto nukentėjęs vaikinas kreipėsi į medikus. Buvo nustatytas apatinio žandikaulio lūžis, nukentėjęs asmuo gydomas ambulatoriškai.

Nukentėjęs vaikinas (gim. 1995 m.) paaiškino, kad incidentas įvyko prie Lūksto ežero vykusiame Darbo partijos sąskrydyje. Teigė, kad jį sumušė tuo metu neuniformuotas neblaivus karys savanoris.

Policijos pareigūnai savanoriui (gim. 2000 m.), gyvenančiam Rukloje, Jonavos rajone, nustatė 0,58 prom. girtumą. Karys savanoris uždarytas į areštinę, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Uspaskichas: negalime sukontroliuoti, ką jie ten geria, ką valgo

V. Uspaskichas DELFI teigė, kad apie incidentą jis buvo informuotas jau sekmadienio vakarą, viską aiškinasi atsakingi asmenys.

V. Uspaskichas teigė, kad pašalinius asmenis pasikviesti į sąskrydį gali patys partijos nariai, į teritoriją taip pat galėjo užklysti ir praeiviai, nes sąskrydžio teritorija nebuvo užtverta.

Viktoras Uspaskichas, iliustracija - antrankiai

„Jei partijos nariai pasikviečia savo giminaičius – negalime drausti, – teigė V. Uspaskichas. – Visą laiką būna perspėjimų, kad žiūrėtų, kontroliuotų, bet kiekvienas savo atskirą palapinę statosi, negalime sukontroliuoti, ką jie ten geria, ką valgo. Žmonės gali šiaip ateiti poilsiauti. Vieną kartą poilsiautojai buvo atėję, pradėjo kabintis, incidentas buvo.“

DELFI primena, kad tai ne pirmas incidentas per Darbo partijos sąskrydį. Pastarąjį kartą, prieš ketverius metus vykusiame sąskrydyje taip pat prie Lūksto ežero, buvo kilusios net kelios muštynės.

Būstinės vadovas: oficiali programa buvo pasibaigusi, visas veiksmas vyko prie skyrių stovyklaviečių

Darbo partijos būstinės vadovas Viktoras Fiodorovas DELFI teigė, kad pati partija nesiėmė jokių veiksmų, nes viską aiškinasi policijos pareigūnai.

„Jis nėra mūsų partijos narys, sąskrydyje dalyvavo kartu su kitais partijos nariais ir tiek“, – apie incidentą sukėlusį karį kalbėjo V. Fiodorovas. Beje, nė vienas konflikte dalyvavęs asmuo nėra partijos narys, nukentėjęs asmuo į sąskrydį atvyko su kitais partijos nariais, o karys galėjo tiesiog atvykti, nes sąskrydis yra atviras.

„Sąskrydis yra atviras, kiekvienas partijos narys gali atvažiuoti su šeimos nariais, draugais. Vyksta sportinės varžybos ir kiti dalykai. Atvažiuojančiųjų narystės netikriname, – teigė V. Fiodorovas. – Prašome tik kad skyrius pateiktų žmonių, kurie atvyksta, sąrašą ir juos priimame ir netikriname: karys ar ne karys. Tai kiekvieno skyriaus pirmininko atsakomybė.“

Incidentas kilo ketvirtą ryto naktį iš šeštadienio į sekmadienį. V. Fiodorovas teigė, kad tuo metu oficiali renginio programa jau buvo pasibaigusi. „Kadangi oficiali programa buvo pasibaigusi, visas veiksmas vyko prie skyrių stovyklaviečių. Kas ten įvyko, kokia programa ten vyko, negaliu pasakyti, bet turbūt šiaip bendravimas, kurio metu tas incidentas ir įvyko“, – teigė partijos būstinės vadovas.

Jo teigimu, organizuojant sąskrydžius visuomet imamasi visų galimų saugumo priemonių. „Sąskrydžio metu budi medikai. Medikai net ne visuose renginiuose, kuriuos organizuoja savivaldybių institucijos, budi. Esame pasamdę apsaugą. Apsauga sureagavo į šitą įvykį ir iš esmės apsauga padėjo ir pačiai policijai, suteikė visą informaciją“, – kalbėjo V. Fiodorovas.

Partijos būstinės vadovas įvardijo, kad sąskrydyje dalyvavo apie 1,2-1,3 tūkst. žmonių. „Prie kiekvieno apsaugos nepastatysi“, – teigė V. Fiodorovas.

Būstinės vadovas DELFI tvirtino, kad per sąskrydį tai buvo vienintelis įvykis, kurio metu prireikė apsaugos darbuotojų įsikišimo, medikai rimtesnių traumų taip pat neužfiksavo.

Jo teigimu, šiuo atveju partijos atstovai atliko viską, ką reikėjo.

Kariuomenės atstovas: jei bus pripažintas kaltu, toliau tarnauti negalės

Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento Karinių viešųjų ryšių skyriaus atstovas mjr. Gintautas Ciunis DELFI teigė, kad jei karys savanoris pripažįstamas kaltu baudžiamojoje byloje, toliau tarnauti, kol neišnyks teistumas, negali.

„Incidente dalyvavęs karys savanoris paskatinimų ir nuobaudų tarnybos metu neturėjo, – teigė G. Ciunis. – Krašto apsaugos savanorių pajėgose tarnauja nuo 2018 m. kovo mėn., kario tarnybai ir pratybų lankomumui rinktinės vadovybė priekaištų neturi.“

DELFI primena, kad po incidento karys buvo uždarytas į areštinę, vyksta ikiteisminis tyrimas. Kariui savanoriui gresia baudžiamoji atsakomybė.