Konstitucinio Teismo bei kitų įstatymų pakeitimams šią savaitę Seime po pateikimo buvo pritarta vienbalsiai, už balsavus 69 Seimo nariams. Toliau projektus nagrinės Seimo komitetai, į plenarinių posėdžių salę svarstymui jie turėtų grįžti liepos pradžioje.

„Pagrindinis projektų tikslas – įgyvendinti šiais metais rugsėjo 1 dieną įsigaliosiančias Konstitucijos 106 ir 107 straipsnių pataisas, kitaip sakant, Lietuvoje įtvirtinti individualaus konstitucinio skundo institutą“, – pristatydamas projektus sakė teisingumo ministras Elvinas Jankevičius.

Ministras pažymėjo, kad galimybė kreiptis į Konstitucinį Teismą yra beveik visose Europos Sąjungos šalyse, išskyrus Bulgariją ir Italiją. Seimo priimtos Konstitucijos pataisos dėl individualaus skundo Lietuvoje įsigalios nuo rugsėjo.

„Į Konstitucinį Teismą galės kreiptis asmenys, tačiau tik tuo atveju, kai yra išnaudotos visos teisinės gynybos priemonės visų instancijų teismuose. Pareiškėjai turi turėti jau galutinį ir neskundžiamą sprendimą, tuomet, nepraėjus trijų mėnesių laikotarpiui, atsiranda galimybė kreiptis į KT“, – apie pataisas sakė E. Jankevičius.

Seimas kovą priėmė Konstitucijos pataisas, kurios gyventojams leis pateikti individualų konstitucinį skundą dėl teisės aktų, jeigu jų pagrindu priimtas sprendimas pažeidė jų konstitucines teises ar laisves.

Seimui pateiktuose projektuose numatyta, kad besikreipiantieji į Konstitucinį Teismą turės galimybę gauti nemokamą teisinę pagalbą. Savo advokatus samdantys pareiškėjai turėtų galimybę atgauti bylinėjimosi išlaidas, jeigu laimėtų bylas.

Įstatymų projektuose numatyta, kad asmens prašymo padavimas Konstituciniam Teismui nesustabdytų priimto galutinio teismo sprendimo jo atžvilgiu vykdymo, tačiau siūloma galimybė išimtiniais atvejais leisti KT tai padaryti.

Tais atvejais, kai po individualaus skundo KT priimtų nutarimą dėl teisės aktų prieštaravimo Konstitucijai, procesiniuose įstatymuose numatomas pagrindas atnaujinti žmogaus pralaimėtą teisminį procesą.

Siūloma, kad į Konstitucinį Teismą žmonės galėtų kreiptis, jeigu nuo skundžiamo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos praėjo ne daugiau kaip trys mėnesiai.

KT kasmet gauna apie 30 prašymų ištirti teisės aktų atitiktį Konstitucijai.

Iki šiol Konstitucijoje įtvirtinta, kad kreiptis į KT dėl teisės aktų atitikimo pagrindiniam šalies įstatymui gali tik Seimas, Seimo narių grupė, prezidentas, Vyriausybė ir teismai.