Jungtinės Karalystės žinia – kad esame čia, kad ketiname būti čia ilgai, kad ketiname daryti daugiau“, – interviu BNS sakė pareigūnė.

Aplankiusi didžiausias per šimtmetį britų karines pratybas Baltijos jūroje, ji teigė, kad sąjungininkai yra pasirengę agresyvėjančios Rusijos akivaizdoje.

„Rodome, kad esame vieningi ir pasiruošę. Rusija tampa vis kategoriškesnė; matome, kad ji dislokuoja daugiau pajėgų ir naujų ginklų, taip pat įsivaizduojame, kokie scenarijai gali klostytis ateityje“, – spaudos konferencijoje kalbėjo P. Mordaunt.

Jos teigimu, britų vadovaujamos Jungtines ekspedicinės pajėgos (JEF) stiprina pasirengimą vykdyti įvairiausias misijas.

„Per šias pratybas stebėjome didžiausią Karališkųjų jūrų pajėgų dislokavimą Baltijos jūroje per daugiau kaip 100 metų“, – sakė P. Mordaunt.

„Tai stiprina mūsų gebėjimą prisitaikyti, dislokuoti daugiau kaip 10 tūkst. žmonių įvairiausioms misijoms – nepriklausomai arba dalyvaujant NATO operacijose,“, – pridūrė ji.

P. Mordaunt Lietuvos uostamiestyje susitiko su Baltijos ir Šiaurės šalių, kuriančių JEF pajėgas, gynybos ministrais ir kariuomenių vadais.

Šios pajėgos nuo gegužės Baltijos jūroje vykdo pratybas, kur dalyvauja 3 tūkst. karių ir 17 laivų.

Jungtinė Karalystė taip pat vadovauja tarptautiniam NATO batalionui Estijoje, šioje šalyje yra dislokavusi apie 900 karių.

Kitose neseniai pasibaigusiose tarptautinėse sausumos pajėgų pratybose „Geležinis Vilkas“ Lietuvoje dalyvavo apie 120 britų karių su sraigtasparniais „Apache“.

„Siekiame padaryti daugiau. Vienas iš klausimų, kurį aptarinėjome per mūsų šiandienos susitikimus – spartėjantis mūsų veiklos ritmas – pratybų, bet taip pat reguliaraus patruliavimo (klausimas), taip pat kokius išteklius mes su tuo susiesime“, – kalbėjo P. Mordaunt.

„Aišku, kad norime nuveikti daugiau tokiomis iniciatyvomis kaip JEF, bet taip pat darydami kitus dalykus visoje Britanijos vyriausybėje, taip pat kituose departamentuose, kad sustiprintume saugumą ir atsparumą Baltijos šalyse ir visame regione“, – sakė sekretorė.

„Pakeitėme savo biudžetus, kad labiau susitelktume į regioną, ir atsižvelgdami į konkrečius pajėgumus toliau tai svarstysime“, – pridūrė ji.