– Baigiasi birželis, kuris buvo rekordinis. Kur ir kokie rekordai fiksuoti?

– Rekordų buvo daug. Jeigu kalbėtume apie temperatūros rekordus, tai tiek birželio 5-6 dieną, 11-12 ir 13 dienomis, galima suskaičiuoti penkias dienas, tuomet fiksavo aukščiausią temperatūrą. Oras įkaito iki 35 laipsnių karščio. Birželio 12 dieną Kaišiadoryse buvo pasiektas rekordas, oras sušilo iki 35,7 laipsnių. Tai yra iki šiol fiksuota aukščiausia ir rekordinė birželio temperatūra.

– Bet tai nėra visų matavimų rekordai?

– Ne, aukščiausia oro temperatūra yra gerokai aukštesnė, buvo registruota liepa.

– Kas mes turėjome paskutinį kartą tokius karščius?

– Kol birželis dar nesibaigė, mes dar negalėtume įvardyti, ar istorijoje būta tokių rekordų, kalbant apie birželio mėnesį. Jis dar kaip ir nėra apibendrintas.

– Ar yra suskaičiuota, kiek audrų ir liūčių turėjome per birželio mėnesį?

– Tos dienos nėra skaičiuojamos, bet pavojingų liūčių, kurios pasiekė tam tikrus Lietuvos regionus, jų išties buvo fiksuota, nors lietaus sulaukė ne visi regionai. Jeigu žiūrėtume iki ketvirtadienio dienos, tai mažiau negu norma beveik pusė. Pasitaikė regionų, ypač Vakarų Lietuvoje, kur norma yra pasiekta ir net viršyta, galėtume paminėti ir Mažeikių atvejį, kai buvo pasiektas stichinis kritulių kiekis, buvo viršytas 50 milimetrų kiekis, bet tai buvo pavienis atvejis. Liūčių fiksuota tikrai nmažai visoje šalyje.

– Pastarosiomis dienomis labai atvėso. Kodėl?

– Šiauriau Lietuvos yra tiek prasisukęs ciklonas ir jis davė mums šiaurinį orą. Dėl to mes sulaukiame gerokai vėsesnio oro. Jeigu pastebėjote, ir ketvirtadienio naktį jau buvo gerokai vėsiau. Naktys jau nebe tropinės, bet tai yra laikina.

– Kas numatoma savaitgalį?

– Savaitgalį oras bus permainingas. Šeštadienio naktį dangus ir toliau giedrės. Nelis. Vėjas pamažu suksis iš vakarų, pietvakarių ir pavojingų gūsių nebesieks, išliks apysmarkis. Rytas numatomas vėsus, vietomis net šaltokas. Temperatūra pasiskirstys tarp 8-13 laipsnių šilumos. Kai kur Žemaitijoje bei smėlingame Varėnos rajone gali būti vos apie 6 laipsnius šilumos. Šeštadienio dieną per Lietuvą ims slinkti šiltasis atmosferos frontas, jis atvers kelią naujai šilumos porcijai.

Debesuotumas kaitaliosis, daugiausia saulės sulauks rytiniai šalies regionai. Vakariniuose rajonuose įdienojus, o gal ir arčiau vakaro trumpai negausiai palynos. Vakarų, pietvakarių vėjas vėl trumpam sustiprės, šiauriniuose ir šiaurės rytiniuose rajonuose kai kur bus fiksuojami 15-17 m/s gūsiai. Plūstelėjus šilumai termometrai vakarėjant rodys nuo 21 iki 26 laipsnių šilumos.

Pirmadienį išsilaikys maža lietaus tikimybė. Žvaigždėta naktis alins 17-22 laipsnių šiluma. Dieną karščio banga jau ims trauktis, tiesa, šalies pietryčiuose oras spės įkaisti iki 29-31 laipsnio karščio. Kitur bus vėsiau - šiauriniuose rajonuose 26-28, pajūryje ir Žemaitijoje 22-25 laipsniai šilumos. Pietų, pietvakarių vėjas vėl sugrįš prie vakarų, šiaurės vakarų krypties, kad į mūsų kraštą atgintu šaltesnę oro masę.

– Ar galima sakyti, kad šios dienos yra trumpas atokvėpis ir grįš karštis?

– Tropinis karštis grįš, bet tik dvejoms dienoms.

– Europa kenčia karščio bangą. Ar gali būti, kad toji karščio banga užsuks į Lietuvą?

– Sekmadienį ir pirmadienį tas karštas oras atslinks, bet kitomis dienomis – ne.

Visas pokalbis DELFI laidoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)