– „Kas svarbiau mūsų derybininkams – vaikų ar oligarchų ir korumpuotų politikų interesai? Koalicijos partnerių vadovams ir derybininkams pasiūliau į koalicijos sutartį įrašyti teisės aktų, būtinų, NSGK išvadai įgyvendinti, priėmimą“, – tai ištrauka iš jūsų įrašo feisbuke. Kodėl tokios mintys?

– Aš frakcijoje visada keliu klausimą – vardan ko deramės, nes derėtis dėl postų, tai nematau prasmės. Ketvirtadienį turėjau pokalbį su partijos pirmininku ir aš jam priminiau mūsų pokalbį prieš daugiau nei dvejus metus. Mes kalbėjome apie lyderystę Seime, tiesiai šviesiai pasakiau, kad jei mes būtume galėję nuspėti, kad derybos vyks postų pagrindu, aš abejoju, ar ta komanda iš viso būtų susiformavusi. Frakcijos narių pareiga yra priminti vertybinį pagrindą. Koalicija, paremta postų klausimu, niekada nebus tvari.

– Ką jūs atsakė R. Karbauskiui, kai jūs iškėlėte nemalonų ir nepatogų klausimą?

– Tikiuosi, kad frakcijoje atsiras dar daugiau žmonių, kurie kels tokius klausimus, kokie yra punktai. Aš tikiuosi, kad derybose atsiras nuostatos, vertybinės nuostatos, kurios didintų žmonių gerovę, nes pažadėti vaiko pinigų yra neįmanoma.

Vytautas Bakas

– Ką jums atsakė Ramūnas Karbauskis?

– Kol kas aš neturiu atsakymo. (...) Mes turėjome pokalbį akis į akį, turėjome frakcijoje.

– Kokia yra Karbauskio pozicija?

Tikiuosi, kad frakcijoje atsiras dar daugiau žmonių, kurie kels tokius klausimus, kokie yra punktai. Aš tikiuosi, kad derybose atsiras nuostatos, vertybinės nuostatos, kurios didintų žmonių gerovę, nes pažadėti vaiko pinigų yra neįmanoma.
V.Bakas

– Aš gerbiamam premjerui ir R. Karbauskiui pasakiau, kad jeigu mes einame link tokios koalicijos, kuri sunkiai nuspėjama, tai būtų gerai, kad atsirastų konkrečios nuostatos, dėl kurių būtų sutariama. Pavyzdžiui, atsirastų sprendimai, kurie padėtų kovai su korupcija. Tada būtų galima derėtis ir su pragmatikais, nes būtų sutarta, kad yra taip, yra išvardyti punktai.

– Kodėl „socialdarbiečiai“ nesutinka dėl įstatymų aktų kovai su korupcija?

– Sunku pasakyti, čia reikėtų jų paklausti. Aš domiuosi ir kalbuosi su mūsų derybininkais, klausiu, kaip yra tas paketas klausimų, nes aš noriu priminti, kad kai prasidėjo derybos, vienas frakcijos narys tokiame ilgame posėdyje išsakė savo lūkesčius, jie buvo apibendrinti, pačioje frakcijoje pritarta.

Dabar aš gaunu žinutes, kad tam antikorupciniam paketui yra kategoriškai nepritariama. Tiesiog siūloma apsiriboti fraze, kad kovosime su korupcija. Lietuva ilgai su tuo kovoja ir jai sunku išlipti iš tos duobės.

Tai daro mūsų valstybę pažeidžiamą. Kodėl tam priešinamasi – nežinau, bet mes dirbame su įstatymų paketu ir galiu pasakyti, kad mes preliminariai užprašėme STT ir kitų institucijų padaryti analizę, kiek Lietuvoje yra turto, kurį būtų sunku pagrįsti.

Tai yra šimtai milijonų eurų. Mes tuos skaičius pateiksime, manau, rudenį. Gali būti, kad pradėjus veikti šiam institutui, ne vienam politikui arba jo artimiesiems teks paaiškinti, iš kur jis įsigijo tokį turtą, kurio negali pagrįsti.

– Ar teisingai suprantu iš jūsų įrašo feisbuke, kad tokių politikų galėtų būti „socialdarbiečių“ gretose?

Vytautas Bakas

– Negaliu nieko pasakyti. Tiesiog įstatymas yra nukreiptas į tuos, kurie gali įgyti turto iš organizuoto nusikalstamumo. Tas priešinimasis, kai visi pritaria ir sutaria, kad tai yra svarbu, kodėl yra toks priešinimasis, matyt, tai rodo tam tikrą vertybinį lygmenį siekti kažkokio proveržio ar progreso.

– Kaip yra su kitomis partijomis?

– „Tvarkiečių“ pozicija man iki šiol yra nežinoma, nežinau, ar juos galima vadinti koalicijos partneriais, nes nėra frakcijos, o lenkų frakcija elgėsi visada labai solidžiai, ji nuosekli, tai, ką sutarėme išvadose, įgyvendiname, nekyla kažkokių problemų. Manau, kad tai galėtų būti patikimi partneriai.

– Ar šiose derybose nevyksta daugiau prekyba postais ir įtakos sferomis nei norais įgyvendinti idėjas?

Aš galvoju, kad tie žmonės, kurie dabar labai susireikšmina, deja, yra labai patyrę, bet reikia pasakyti, kad tai yra nelabai ką lemiantys politikoje žmonės. Man keista, kai „socialdarbiečių“ vadovybė reikalauja Seimo pirmininko posto, kur reikia visuomenės pasitikėjimo.
V.Bakas

– Aš kol kas nematau idėjų, kaip ir visa Lietuva. Prisiminkime, nuo ko prasidėjo derybos – nuo Seimo pirmininko posto. Buvo toks laikas, kai dalyvavo viena partija, kuri šiuo metu yra teisiama, kai balais buvo vertinami postai. Tai ciniškas požiūris – pirmiau postai, o paskui kaip nors. Aš kol kas nematau tų darbų. Pajuokaujant galėčiau pasakyti, kad gal kažkurioms partijoms reikia duoti postus, kad jų karjera baigtųsi visiškai.

– Naujos koalicijos sutarties pasirašymas nukeltas jau kelis kartus. Dėl ko labiausiai nesutariama?

– Aš galvoju, kad tie žmonės, kurie dabar labai susireikšmina, deja, yra labai patyrę, bet reikia pasakyti, kad tai yra nelabai ką lemiantys politikoje žmonės. Man keista, kai „socialdarbiečių“ vadovybė reikalauja Seimo pirmininko posto, kur reikia visuomenės pasitikėjimo, reikia rimtos reputacijos, nes mes kalbame apie pasitikėjimą Seimu. Jie neužsitarnavo visuomenės paramos. Aš manau, kad reikėtų daugiau dėmesio skirti tiems, kurie iš tikrųjų politikoje kažką lemia. Tai lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcijai, nes ji yra prognozuojama, ir opozicijai. Be konservatorių mums būtų labai sudėtinga priimti bet kokius sprendimus.

Vytautas Bakas

– Ir pats premjeras užsiminė, kad metas nustoti kariauti.

– Visiškai pritariu, nesuprantu logikos, nes visų rinkimų metu štabe mes analizavome giliau visuomenės nuomonę, mes nesuprantame, kodėl „valstiečiai“ kovoja su konservatoriais. Konservatorių rinkėjas niekada nebalsuos už „valstiečius“ ir atvirkščiai. Aš visada kviečiau nekariauti su opozicija.

– Ar Seimo pirmininko postas jau nuspręstas?

– Tikrai nėra sprendimų. (…) Kalbant apie tuos koalicijos partnerius, su kuriais derimės, tai sunkiai įsivaizduoju.

– O ponas Kirkilas?

Aš manau, kad ponas Kirkilas pats supranta, kad visuomenės pasitikėjimas jo vadovaujama partija, nėra toks didelis, kad jis galėtų vadovauti Seimui.
V.Bakas

– Aš manau, kad ponas Kirkilas pats supranta, kad visuomenės pasitikėjimas jo vadovaujama partija, nėra toks didelis, kad jis galėtų vadovauti Seimui. (…) Tik noriu priminti, kad vienas iš „valstiečių“ programos smaigalių yra grąžinti galios centrą į Seimo pirmininko postą, pakelti pasitikėjimą Seimu, kaip svarbiausios institucijos. Kad grąžintume pasitikėjimą, reikia žmogaus, kuriuo būtų pasitikima.

– Neoficialiomis žiniomis, derybos stringa dėl to, kad „socialdarbiečiai“ reikalauja daugiau ministerijų nei siūloma. Kaip yra, jūsų žiniomis?

– Reikėtų nusileisti ant žemės, jiems būtų galima atiduoti ir šešias ministerijas, bet jie negali garantuoti sprendimų. Tai yra 11 žmonių frakcija. Mes gi pradedame nuo darbų, kuriuos reikia padaryti, yra patvirtinta Vyriausybės programa, veikia ministrai, pradėtos reformos, bet visuomenė pakankamai palankiai vertina dalį reformų, gal reikėtų tęsti.

– Ką ir kaip jūs keistumėte, jeigu būtumėte derybininkas?

- Aš pirmiausia kalbėčiau apie darbus, o ne postus.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI laidoje.