Pasak E. Gentvilo, dabartinės derybos yra gana trapios, o jose svarbų faktorių turi G. Kirkilas, esą supratęs, kad visgi Seimo pirmininku būti nepavyks.

„Užtenka dabar ir mažo destabilizuojančio faktoriaus, pavyzdžiui, Gedimino Kirkilo, kuris gali atvesti iki to, kad nebus ir jokios koalicijos“, – „Žinių radijuje“ kalbėjo E. Gentvilas.

„Viskas pateikiama per prizmę, kad reikia Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), (...) tačiau užkulisiuose vis tiek tvyro Seimo pirmininko posto klausimas. Ponas G. Kirkilas suprato, kad niekas neketina teikti balsavimui pono Viktoro Pranckiečio atsistatydinimo klausimo, niekas neplanuoja išmesti V. Pranckiečio, jeigu ir iškeltų tą klausimą, kažin ar pavyktų išmesti, jeigu ir išmestų, kažin, ar kas nors Seime balsuotų pakankama balsų dauguma už G. Kirkilą. Tada G. Kirkilas pasako – ne, mums šitas Seimo pirmininko nėra prioritetas postas, mums prioritetas yra esminiai dalykai ir SADM postas“, – teigė liberalas.

Pasak Seimo nario, tokia situacija verčia G. Kirkilą keisti savo pozicijas derybose, kurios gali pasibaigti ir be jokio sutarimo.

„Man atrodo, kad G. Kirkilas, supratęs, kad netaps Seimo pirmininku, pradeda abejingai žiūrėti į koalicijos formavimą. Ir dabar pateikinėja viską taip, kad yra labai principingas politikas, sakydamas, kad ne – mes bet kokiomis sąlygomis nesirašysime (sutarties. – ELTA), tačiau Seimo pirmininko postas mums nėra prioritetas. Pamatęs, kad vynuogės yra aukštai, pradeda sakyti, kad jos jam nerūpi, o rūpi kiti dalykai“, – mano E. Gentvilas.
Liberalų sąjūdžio pirmininkas teigia, kad mažumos Vyriausybė atrodo vis realiau. Ne veltui apie tai yra užsiminę ir V. Pranckietis, ir S. Skvernelis.

„Artėjant prezidento priesaikai, laikas senka. Lenkų rinkimų akcija akivaizdžiai pro pirštus žiūri į koalicijos formavimą – tai štai Valdemaras Tomaševskis Briuselyje, tai gal bus kitą penktadienį. Jau kelintą kartą atidėtas sutarties pasirašymas rodo, kad „valstiečiams“ bandymas mobilizuoti savo rinkėjus gali baigtis tų rinkėjų demobilizacija. (...) Tai veda to, kad gali neatsirasti šita valdančioji koalicija, link. Ne be reikalo S. Skvernelis ir V. Pranckietis pradėjo kalbėti apie mažumos Vyriausybę“, – sakė E. Gentvilas.

Liberalo teigimu, jeigu taip nutiktų, klausimas, ar premjeru likti sutiktų S. Skvernelis, o tuomet gali grėsti pirmalaikiai Seimo rinkimai.

Lietuva galėtų iškentėti ir mažumos Vyriausybę, sunkiai dirbančią, sunkiai ir garsiai traškančią, besisvaidančią žaibais, bet šitaip žaidžiant galima ir prisižaisti iki pirmalaikių Seimo rinkimų. Kai paaiškės, kad S. Skvernelis nenori eiti į premjerus, kitas premjeras gali negauti palaikymo Seime su savo programa ir Ministrų Kabinetu, ir tada neišvengiamai bus pirmalaikiai rinkimai“, – tikino E. Gentvilas.