„Teisėjų kolegija atkreipė dėmesį, kad byloje nekilo ginčo dėl ieškovo teisinio statuso – ieškovas yra Lietuvos Respublikos Seimo narys, t. y. viešasis asmuo, o viešasis asmuo nesinaudoja tokiu pačiu garbės ir orumo gynimu kaip privatus asmuo, viešajam asmeniui taikoma mažesnė pažeidžiamų teisių apsauga“, – pranešime teigia LAT.

A. Skardžius nurodė, kad 15min.lt paskelbė dešimt publikacijų, kuriose jis yra apibūdinamas itin neigiamai: abejojama jo lojalumu Lietuvai, jis kaltinamas neva neskaidriais ir abejotinais ryšiais su įtakingais Rusijos ir Baltarusijos verslininkais ir šių verslininkų interesų protegavimu Seime.

Pasak A. Skardžiaus, portalas sistemingai skleidė jį itin neigiamai apibūdinančią informaciją ir taip apgalvotai ir tyčia sistemingai žemino jo, kaip politiko, garbę ir orumą.

Šį politiko ieškinį tiek pirmosios, tiek apeliacinės instancijos teismai atmetė.

Kasaciniu skundu Seimo narys prašė jo ieškinį tenkinti. A. Skardžius nurodė, kad ginčo teiginiai yra žeminančio pobūdžio, be to, jis akcentavo, kad atsakovė apie jį paskleidė žinias, o ne nuomonę.

Kasacinis teismas nurodė, kad, sprendžiant dėl visuomenės informavimo priemonės atsakomybės, būtina įvertinti aplinkybę, jog žurnalisto profesinė etika reikalauja skelbti tik patikrintą, tikrą informaciją, todėl visuomenės informavimo priemonės turi pareigą padaryti viską, ką konkrečioje situacijoje buvo įmanoma padaryti, siekiant nustatyti skelbiamos informacijos tikrumą.

Teisėjų kolegija pažymėjo, kad 15min.lt žurnalistai, atlikę žurnalistinį tyrimą dėl ieškovo veiklos ir pateikdami informaciją, jį atliko objektyviai ir nepaskleidė duomenų, žeminančių ieškovo garbę ir orumą ir neatitinkančių tikrovės.

Ši Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

2017 metų birželį Specialiųjų tyrimų tarnyba po naujienų portalo 15min.lt pranešimų grupei Seimo narių prašant pradėjo ikiteisminį tyrimą, ar A. Skardžius nepadarė korupcinių nusikaltimų, dalyvaudamas svarstant teisės aktus dėl vėjo energetikos, kai tuo pat metu nuomojo žemės sklypus šiam verslui plėtoti. Tyrimas nutrauktas, nenustačius nusikalstamų veiksmų.

A. Skardžiui 2018 metais taip pat siūlyta rengti apkaltą, tačiau jo veiklą tyrusi laikinoji komisija nusprendė, jog tam nėra pagrindo.