Tai paskelbta netrukus po to, kai į Seimą atvyko Lietuvos lenkų rinkimų akcijos pirmininkas Valdemaras Tomaševskis.

Anksčiau ketvirtadienį „valstiečių“ lyderis teigė, kad sutartį dėl koalicijos galbūt pavyks pasirašyti šiandien.

„Dabar planuotume (pasirašyti koalicinę sutartį) kitą penktadienį, tikiuosi – 14 val.“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak „valstiečių“ lyderio, nepavyko pasirašyti sutarties šiandien, nes programiniai ir kiti klausimai „nėra iki galo išspręsti“.

„Tai yra susiję ir su fiziniu tų žmonių, kurie pasirašinės, buvimu Lietuvoje“, – sakė R. Karbauskis.

Jis tikisi, kad bus susitarta ir socialdarbiečiais, ir kad koalicinė sutartis bus pasirašyta tarp keturių partijų. Tačiau R. Karbauskis neatmetė, kad, jeigu nepavyktų susitarti, sutartis būtų pasirašoma ir tarp trijų partijų.

„Būtų pasirašoma tarp trijų, jeigu nepavyktų susitarti su kolegomis“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, tokiu atveju būtų pasirašoma sutartis dėl mažumos Vyriausybės formavimo.

Partijos laikosi savo reikalavimų

Socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas jau anksčiau išreiškė dėl to abejonių. Ši partija siekia socialinės apsaugos ir darbo ministro posto. O Seimo pirmininko pozicija, pasak G. Kirkilo, jiems ne prioritetas.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija iki šiol daugiausiai kėlė klausimų apie programinius punktus. Ši partija prašė 100 eurų vaiko pinigų sumos. V. Tomaševskis sakė, kad jų partija dėl to neketina nusileisti.

R. Karbauskis anksčiau sakė, kad pagal biudžeto galimybes yra įmanoma, kad tokia suma (100 eurų) būtų mokama vaikams iš daugiavaikų arba socialiniai remtinų šeimų. Likusiems būtų mokama 70 eurų.

V. Tomaševskis tikisi, kad bus vykdomas jų reikalavimas.

„Aš manau, kad yra būtina šituos pinigus didinti iki 100 eurų, ir, jei yra galimybė didinti daugiau daugiavaikėms šeimoms“, – sakė V. Tomaševskis.

R. Karbauskis anksčiau yra sakęs, kad visos partijos turės savo atstovus ministrų pozicijose. Iki šiol nėra aišku, į kokią poziciją pretenduoja, ir, ar pretenduoja, Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

„Mes galime ir be ministerijų remti šitą Vyriausybę, jei pavyks susitarti dėl programinių nuostatų“, – sakė V. Tomaševskis.

Ši partija nėra pasirašiusi memorandumo dėl koalicijos sudarymo. Jį pasirašė „valstiečiai“, „tvarkiečiai“ ir socialdarbiečiai.

„Tvarkiečių“ lyderis R. Žemaitaitis skaičiuoja, kad jiems turėtų tekti 1,5 posto Vyriausybėje. Tai yra viena ministro pozicija, o dėl kitos pozicijos jie tartųsi bendrai su „valstiečiais“.

Pasak R. Žemaitaičio, ta viena ministro pozicija galėtų būti Aplinkos arba Žemės ūkio ministerijose.

Skvernelis: yra norai, ir yra galimybės

Premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad pirmadienį Vyriausybėje dar bus peržiūrėtos galimybės įgyvendinti potencialių partnerių reikalavimus.

„Pirmadienį dar Vyriausybėje galutinai pasižiūrėsime, kokie yra dar atsiradę poreikiai, nes kas dieną vis naujas atsiranda, ir tada sugrąžinsime visus į realybę, ir tada bus tokia realybė“, – sakė S. Skvernelis.

Kalbėdamas apie partnerių reiškiamus norus, premjeras išskyrė, kad yra lūkesčiai, o yra galimybės.

„Lūkesčių visą laiką būna, šiandien irgi, jeigu paklaustumėte, ar norėčiau, kad vaiko pinigai būtų 150 eurų? Tai aš norėčiau, kad jie būtų 250 eurų. Bet yra galimybės ir realybė. Kai parodai skaičius, galimybes, realybę, paprašai pateikti finansinius šaltinius, jeigu norima išlaidauti daugiau, tada visą laiką labai greitai procesai tampa racionalūs“, – sakė S. Skvernelis.

Vyriausybės vadovas kol kas labai nesureikšmina reiškiamų partnerių norų dėl pozicijų.

„Jeigu eini į derybas, tai visą laiką pasakai daugiau negu realiai gali tikėtis. Tai normali derybinė pozicija“, – sakė S. Skvernelis.

Paklaustas, kaip spręsti klausimą dėl socialinės apsaugos ir darbo ministro posto, kurį nori išlaikyti „valstiečiai“, bet į jį pretenduoja ir socialdarbiečiai, premjeras atsakė: „kadangi dvi pusės nenusileidžia, tai laimi didesnė“.

Socialdarbiečiai nenusileidžia

G. Kirkilas dar kartą patvirtino, kad jų patvirtino, kad jų partija neatsisako ambicijų į socialinės apsaugos ir darbo ministro postą.

„Mes išsakėme savo reikalavimus, vyksta derybos. Ką darysime, matysime“, – sakė socialdarbiečių lyderis.

Jis patikino, kad jis labai pozityviai vertina jų frakcijai Seime priklausančio užsienio reikalų ministro Lino Linkevičiaus darbą.

„Manau, kad užsienio reikalų ministras yra vienas stipriausių šioje Vyriausybėje, tikrai turėtų dirbti“, – sakė G. Kirkilas.

Jis neatmetė, kad gali taip atsitikti, kad L. Linkevičius būtų deleguojamas dirbti į Europos Komisiją, tačiau nesitiki, kad sprendimas dėl to būtų priimtas greitai.

„Gali taip atsitikti. Jau greitai sužinosime, ar Europos Vadovų Taryba ką nors nuspręs dėl EK prezidento. Panašu, kad nenuspręs, nes trys pirminiai kandidatai atmesti, dabar dar devyni iškelti. (…) Jeigu ne, tai komisaro paskyrimas bus ne anksčiau rugsėjo“, – sakė G. Kirkilas.

Jis neatmeta, kad susitarimas gali būti pasirašytas ir be jų.

„Galėjo ir šiandien pasirašyti. (…) Visokiose pozicijose esame buvę, opozicijoje irgi. (…) (Jei reikės dirbti opozicijoje) būsime valstybiškai konstruktyvūs“, – sakė G. Kirkilas.

Socialdarbiečių lyderis siūlė neskubėti su išankstiniais pareiškimais, kada bus pasirašyta koalicinė sutartis.

„Reikia susiderėti, o po to pasakyti, kada pasirašysime. Bet galbūt galvojama, kad toks spaudimas privers nusileisti. Aš niekada nesakyčiau, kol nesusiderėta iki galo“, – sakė G. Kirkilas.

Socialdarbiečiai nenusileidžia ir dėl reikalavimo vaiko pinigai būtų 1 valstybės remiamų pajamų dydžio (šiemet tai sudaro 122 eurus)

„Manau, kad yra galimybių tą padaryti. Dar kartą sakau, be rimtos socialinės atskirties programos sudarinėti koaliciją nėra labai daug prasmės“, – sakė G. Kirkilas.