„Tikrai institucijos yra pasirengusios, yra labai aiškiai surašyta, kokios institucijos ką privalo daryti, kad vienos atsakingos už aplinkos dezaktyvavimą, kitos – už jodo dalinimą, trečios – už informavimą“, – Žinių radijui ketvirtadienį teigė E. Misiūnas.

Jis sako girdintis kolegų Vyriausybėje įspėjimus, jog tarnyboms dar trūksta bendros koordinacijos ir šie trūkumai taisomi bendromis pratybomis.

„Taip, yra problema dėl koordinacijos, bet mokomės dėliojamės. Esame ramūs, bet turime būti budrūs“, – teigė jis.

Anot ministro, gegužės pradžioje vykdytos bendros institucijų stalo pratybos, kur nustatyti trūkumai, artimiausios funkcinės pratybos, kada bus realiai imituojama žmonių evakuacija bei savivaldybių ir valstybės institucijų sprendimų priėmimas, vyks rudenį.

Ministras taip pat pabrėžė, kad Lietuvoje „paties blogiausio scenarijaus“, kai iš vėjas pučia iš rytų į vakarus, atveju evakuoti reikėtų apie 20 tūkst. gyventojų, esančių 30 kilometrų nuo statomos elektrinės Astrave zonoje. Anot ministro, tokio scenarijaus tikimybė yra labai maža, t.y. vidutiniškai tokios meteorologinės sąlygos susidaro 16 dienų per metus.

„Slėpimasis nereiškia, kad reikėtų slėptis slėptuvėse. Vakar irgi buvo pasakyta: geriausia būti namuose, užsidaryti langus, neiti į lauką, išlaukti tam tikro laikotarpio, kol radiacinis aktyvumas pasibaigs. Nėra kalbos, kad pusei Lietuvos reikėtų slėptis slėptuvėse“, - tvirtino E. Misiūnas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovai trečiadienį informavo, jog ruošiantis Astravo elektrinės veiklos pradžiai bus perkama apie 4 mln. vienetų jodo tablečių už beveik milijoną eurų. Jos dar šiemet turėtų būti dalijamos pasienio gyventojams bei vilniečiams. Kaip skelbta, Vilnius avarijos Astrave atveju evakuojamas nebūtų.

Atominė elektrinė Astrave Baltarusijoje statoma apie 50 kilometrų nuo Vilniaus ir mažiau nei 30 kilometrų nuo Lietuvos sienos. Pirmojo jėgainės reaktoriaus paleidimo data numatyta šiemet rudenį.

Lietuvos vyriausybė sako, kad jėgainė statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos reikalavimų. Baltarusija tokius priekaištus kategoriškai atmeta.