„Šiandien (sutartis) gali būti pasirašoma, dar neatmetu tos galimybės. Galėsiu konkrečiai atsakyti į tą klausimą 11-12 val.“, – sakė R. Karbauskis.

Pasak jo, sutartyje būtų aptarti ne tik programiniai dalykai, bet ir pozicijų pasidalijimas.

„Manau , kad būtų pasirašoma dėl visko“, – sakė R. Karbauskis.

„Valstiečių“ lyderis kol kas nesileidžia į kalbas, kaip koalicijos partneriai dalinsis pozicijas Seime, ir kiek keisis Vyriausybės sudėtis.

Kalbėdamas apie programinius dalykus, R. Karbauskis sakė, kad šiuo metu su Vyriausybe yra derinami skaičiai, kurie galėtų būti įrašyti, kad nebūtų prasilenkta su realybe. Pasak jo, yra įmanoma pasiekti, kad daugiavaikėms ir socialiai remtinoms šeimoms vaiko pinigai siektų 100 eurų. Anksčiau minėta, kad likusioms šeimoms jie būtų 70 eurų.

„Kitas dalykas – situacijos, susijusios su atsakomybėmis, kurios už kurią sferą būtų atsakingos. Ir tai deriname. Esame labai arti“, – sakė jis.

Vakar socialdarbiečių lyderis Gediminas Kirkilas sakė, kad Seimo pirmininko pozicija jiems yra joks prioritetas. R. Karbauskis sakė, kad jo vietoje kalbėtų taip pat.

„Jie nieko kito neturi pasakyti. Čia nėra ambicijų klausimas. (…) Tai yra susitarimo klausimas. Dėl ko susitarei, tas ir būna. Aš taip pat jų vietoje pasakyčiau, kad „mes neturime ambicijų, bet, jeigu bus susitarta, tai mes savo žmogų skirsime“, – sakė R. Karbauskis.

Skvernelis: artėjame prie loginės derybų pabaigos

Premjeras Saulius Skvernelis konstatavo, kad yra artėjama prie loginės derybų pabaigos. Jis nebuvo linkęs komentuoti socialdarbiečių viešai išsakytų reikalavimų.

„Tai yra derybos. Ne pirmą kartą Jums kartoju – natūralu, kad kiekviena politinė jėga nori kuo daugiau . Tai ir reiškiasi įvairios nuomonės viešoje erdvėje, bet bet kokiu atveju artėjame prie loginės pabaigos. Tai reiškia, kad bus, arba nebus sutarties“, – sakė S. Skvernelis.

Jis nebuvo linkęs diskutuoti apie tai, kokios ministrų pozicijos kam atiteks.

„Aš jokių postų neperleidinėju, neperleidinėsiu, ir dėl postų jokių turgų ir derybų nevyksta, ir negali vykti“, – sakė S. Skvernelis.

Pasak jo, ar bus keičiami ministrai, spręs Ministras Pirmininkas, kuris po liepos 12 d. grąžins įgaliojimus, ir teiks prezidentui naujos Vyriausybės sudėtį.

Kalbėdamas apie Seimo pirmininko poziciją, premjeras sakė, kad „valstiečiai“ gali džiaugtis, nes socialdarbiečių ši pozicija nedomina.

„Aš supratau, kad ji nebedomina mūsų partnerių, tai - džiugi žinia, valstiečiai šitą poziciją galės išlaikyti“, – sakė S. Skvernelis.

Žemaitaitis: liko susitarti socialdarbiečiams ir „valstiečiams“

„Tvarkiečių“ lyderis Remigijus Žemaitaitis irgi patvirtino, kad tikėtina, kad koalicinė sutartis bus pasirašyta šiandien, 14 val. Jeigu ne, pasak jo, tada tai bus padaryta kitą savaitę.

Pasak jo, šiuo metu kyla ginčas dėl vaiko pinigų. „Tvarkiečiai“ šiame ginče palaiko „valstiečių“ poziciją.

„Biudžetas nėra guminis. (…) Manau, kad tai, kas yra šiandien pasiūlyta, yra priimta ir biudžetui, ir mums visiems. Priešingu atveju turime peržiūrėti pensijų indeksavimą, (…) ir peržiūrėti valstybės tarnautojų (algų didinimą)“, – sakė R. Žemaitaitis.

Pasak jo, preliminariai susitarta ir dėl ministerijų.

„Liko klausimas dėl dviejų ministerijų, kieno tai turėtų būti kompetencijų srityje. Įsivaizduoju, kad mano kolegos, kadangi tai liečia socialdarbiečius ir „valstiečius“, iki 14 val. gal ir susitars“, – sakė R. Žemaitaitis.

Jis teigė negalįs pasakyti, kokia ministerija atiteks jų atsakomybei, tačiau užsiminė, kad vieną asmenį jie turėtų deleguoti į ministro postą.

„Viena ministerija tikrai priklauso mums, o kita ministerija – kadangi, kaip žinote mūsų frakciją paliko vienas frakcijos narys, „darbietis“, likome šeši, tai yra 1,5 norma, tai antrą ministeriją dalinsimės per pusę su „valstiečių“ frakcija.

Tai reiškia, kad galbūt bus jų ministras, mūsų – viceministras, o gal paliksime tą patį ministrą ir viceministrus“, – sakė R. Žemaitaitis.

Pasak jo, kol kas „tvarkiečiai“ nerado žmogaus, kad galėtų atkurti frakciją Seime.

Derybose dalyvauja keturios partijos

Dėl valdančiosios koalicijos sudarymo derasi keturios partijos – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, partija Tvarka ir teisingumas, Lietuvos lenkų rinkimų akcija.

Derybų dėl koalicijos įkarštyje antradienį sugriuvo „tvarkiečių“ frakcija, nes, „darbiečiams“ iš jos atšaukus Valentiną Bukauską, nebeliko septynių narių, reikalingų frakcijai Seime sudaryti.

Pagal Konstituciją, išrinkus prezidentą Vyriausybė turi grąžinti įgaliojimus naujajam šalies vadovui. Įgaliojimai bus grąžinti iškart po G. Nausėdos inauguracijos liepos 12 dieną, rašė BNS.