„(Prezidiumas) balsavimu pritarė. Sankcija yra įsigaliojusi, ir bus taikoma“, – žurnalistams sakė iš Prezidiumo posėdžio išėjęs Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

V. Benkunskas sakė, kad balsavimas buvo atviras. Pasak jo, sprendimas buvo priimtas ryškia persvara. Tačiau skaičių, kiek buvo balsavusiųjų už, kiek - prieš, V. Benkunskas įvardinti nenorėjo.

DELFI žiniomis, 18 Prezidiumo narių balsavo už, 3 - prieš, 2 susilaikė.

Priežiūros komitetas R. J. Dagiui yra pritaikęs ir dar vieną sankciją - suspendavęs jo narystę partijoje vieneriems metams. Dėl šio sprendimo papildomai balsuoti nereikėjo.

R. J. Dagio mestus kaltinimus esą partijoje yra susidorojama su kitaminčiais, per prezidento rinkimus palaikiusiais Gitaną Nausėdą, Priežiūros komiteto pirmininkas vadino bandymu viską sutirštinti.

„Nelabai net norėčiau komentuoti. Partija, kaip organizacija, turi savo taisykles, kurios yra privalomos visiems nariams. Asmenys, stodami į partiją, su jomis susipažįsta, ir savo laisva įsipareigoja jas vykdyti.

Tuos atvejus, kai yra nusižengiama taisyklėms, nagrinėja Priežiūros komitetas. Po rinkimų buvo daug atvejų, kuriuos buvo užfiksavęs vienas ar kitas partijos narys, mes pažiūrėjome, bet didžiąja dalimi tiesiog pasakėme, kad tai yra faktas, bet išėjome be didelių sankcijų“, – sakė V. Benkunskas.

Gabrielius Landsbergis: pasitikiu Priežiūros komitetu

TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis po prezidiumo posėdžio teigė balsavęs, kaip rekomendavo Priežiūros komitetas, taip išreikšdamas pasitikėjimą šia partine institucija.

„Aš pasitikiu Priežiūros komitetu. Mes turime tam instituciją, kuri svarsto ir priima sprendimus. Kaip ir Seime, jeigu mes balsuojame dėl Gražulio neliečiamybės, tai, tiesą sakant, mes išreiškiame, ar mes pasitikime, ar nepasitikime, prokuratūra. Mūsų atveju, tai yra analogiškas procesas. Yra institucija, išrinkta suvažiavimo, kuri priima sudėtingus, svarbius sprendimus, ir padeda mūsų bendruomenei funkcionuoti“, – sakė G. Landsbergis.

Partijos pirmininkas nekomentavo R. J. Dagio kaltinimų, kad partija tolsta nuo ideologijos, ir joje yra persekiojami kitaminčiai.

„Nežinau, ką ir atsakyti“, – sakė G. Landsbergis.

Krikdemiškų pažiūrų konservatoriai turi skirtingas nuomones

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos frakcijai Seime priklausantys krikdemiškų pažiūrų nariai turi skirtingas nuomones dėl R. J. Dagio, ir jo keliamų problemų.

Andrius Navickas išplatino viešą laišką partijos nariams, kuriame išreiškė apgailestavimą, kad į kritikų gretas įsijungia ir ilgą laiką kartu dirbę politikai. Politiko vertinimu, kalbos, kad TS-LKD nebeturi moralinio stuburo, yra propagandistų kartojamas melas.

Laurynas Kasčiūnas nepuolė kaltinti R. J. Dagio. Politikas Eltai sakė, kad jam yra gaila, kad taip susiklostė situacija.

„Man gaila, kad taip susiklostė, buvo galima iš abiejų pusių turbūt ieškoti sprendinių, kurie būtų leidę išvengti šios situacijos. Bet vėlgi, nesutinku suversti kažkam kaltę ir tokiomis spalvomis netapau mūsų partijos paveikslo“, – prieš konservatorių partijos prezidiumo posėdį trečiadienį Eltai sakė L. Kasčiūnas.

Dagiui pritaikė sankcijas

Kaip DELFI jau rašė, antradienį TS-LKD Priežiūros komitetas nusprendė sustabdyti R. J. Dagio narystę partijoje metams, ir siūlyti partijos prezidiumui neleisti jam su partija kandidatuoti kituose Seimo rinkimuose.

TS-LKD Priežiūros komitetas priėmė sprendimą, nepaisant to, kad parlamentaras prieš tai pats savo nuožiūra susistabdė narystę partijoje.

„Šiandien mes išgirdome, kad ponas Dagys susistabdė narystę. Noriu pabrėžti, kad čia yra jo teisė, kuri gali būti bet kada būti atšaukiama – tai yra šiandien jis susistabdo narystę, o rytoj gali atsišaukti.

Priežiūros komitetas, įvertinęs tas aplinkybes, kurias gavome iš pareiškėjo, nustatė, kad partijos narys pažeidė partijos įstatus, keturias partijos nario pareigas, ir pritaikė partinės atsakomybės priemones“, – sakė TS-LKD Priežiūros komiteto pirmininkas Valdas Benkunskas.

Pasak Priežiūros komiteto pirmininko, konstatuota, kad R. J. Dagys nesilaikė partijos valdymo priimtų sprendimų, kalbant apie vaiko teisių apsaugos įstatymo pataisas, ir padėtą parašą.
Komitetas konstatavo, kad partijos narys nesilaikė reikalavimo būti tolerantiškam kitiems partijos nariams.

„Tai yra susiję su jo pasisakymais frakcijos kolegų atžvilgiu“, – sakė V. Benkunskas.

Komitetas konstatavo, kad R. J. Dagys nevykdė partijos programinių nuostatų.

„Čia yra kalbama apie jo pasisakymus, sulyginant Europos Sąjungą su Tarybų sąjunga“, – sakė V. Benkunskas.

Pasak jo, taip pat buvo įvertinti ir R. J. Dagio pareiškimai Ingridos Šimonytės atžvilgiu.

„Buvo įvertinta nuomonė, kad partija turėjo oficialų kandidatą, remiamą prezidento rinkimuose. Pono Dagio pareiškimai, kad kandidatė pralaimėjo rinkimus dėl to, kad nusisuko nuo tradicinių vertybių, supraskite – ir partija nusisuko nuo vertybių, prieštarauja partijos įstatams. Taip partija buvo viešai diskriminuojama, šmeižiama be jokio pagrindo“, – sakė V. Benkunskas.
Pats susistabdė narystę

Kaip rašė BNS, parlamentaras R. J. Dagys pats sustabdė narystę TS-LKD partijoje nesutapus jo ir partijos požiūriui dėl Vaiko teisių pagrindų įstatymų nuostatų.

Per spaudos konferenciją trečiadienį, R. J. Dagys metė kaltinimus Gabrieliui Landsbergiui, kad jis pradėjo sistemiškai liberalizuoti partiją. Jo nuomone, tai yra problema, nes liberalios ir krikščioniškos nuostatos viena kitą anuliuoja, ir tada partija praranda ideologiją, o vienintelis jos tikslas būna gauti valdžią.

R. J. Dagys nesako, ar kandidatuos kituose Seimo rinkimuose, ir su kokia partija. Jis taip teigė dar neturįs atsakymo į klausimą, kokioje frakcijoje dirbs iki kadencijos pabaigos.

„Kol kas to sprendimo nepriėmiau. Šiandien bus partijos prezidiumas, turbūt ir taryboje bus kažkokių diskusijų. (…) Pamatysime, nedaug laiko liko. Priimdamas sprendimus vadovausiuosi vienu principu – kiek aš, kaip Seimo narys, kuris stengiasi taip, kaip aš suprantu, atstovauti krikščioniškas vertybes, galėsiu tą realizuoti dirbdamas Seime vienokiu ar kitokiu būdu, kiek man tai bus leidžiama daryti“, – sakė parlamentaras.

R. J. Dagys per spaudos konferenciją kalbėjo apie tai, kad kitaminčiai, pasak jo, partijoje yra persekiojami.

„Aišku, aš buvau išskirtinai mėginamas svarstyti, beje – irgi demokratijos pavyzdys – man nesant, negalint kažko paaiškinti. (…) Svarstomi visa eilė žmonių, kurie tyčia arba netyčia yra kokioje nors anoniminėje apklausoje paspaudę mygtuką, kad jie tiesiog balsuos už Gitaną Nausėdą. Ir tai jau yra pretekstas svarstyti, ir imtis sankcijų prieš juos. (…) Arba kaip kolegės, būsimos Seimo narės, atveju, koks nors tiesioginis susirašinėjimas su vienu žmogumi iš partijos narių papuola į Priežiūros komitetą“, – pasakojo R. J. Dagys.