„Daug įvykių. Prisimenu juos lyg būtų įvykę šią ar praėjusią savaitę. Jie gyvi, jie svarbūs, kai kurie jaudinantys. Džiaugiuosi kai kuriais laimėjimais. Per tuos dešimt metų, man atrodo, yra ypatingi du faktai, kurie visiems žinomi: Lietuvos įstojimas į Europos Sąjungą ir narystė NATO. Tai, sakyčiau, istoriniai įvykiai, užtikrinę ne tik mūsų grįžimą į tarptautinę bendruomenę, bet ir užtikrinę Lietuvos saugumą“, – kalbėjo V. Adamkus.

Prezidentas teigė, kad džiaugiasi praėjusiais metais, nors priduria, kad kai kurie dalykai galėjo kitaip pakrypti arba galėjo būti įgyvendinti intensyviau. „Bet atvirai galiu pasakyti, galiu drąsiai ir ramiai pasižiūrėti į akis kiekvienam Lietuvos piliečiui į akis ir pasakyti, kad dariau tai nuoširdžiai ir vedamas vienos minties, kad Lietuva būtų saugi ir kad Lietuvos gerovė būtų užtikrinta“, – teigė prezidentas.

Valdas Adamkus

Šiuo metu kadenciją baigianti prezidentė Dalia Grybauskaitė norėtų, kad jai toliau pagelbėtų keturi padėjėjai, V. Adamkui po kadencijos pabaigos padeda trys. „Ji pasirinko keturis, aš iki šiol gyvenau su trimis, bet jei ji gaus keturis ir aš gausiu vieną papildomai, tuo nesiskųsiu“, – kalbėdamas nusišypsojo V. Adamkus.

Valdas Adamkus
Galiu drąsiai ir ramiai pasižiūrėti į akis kiekvienam Lietuvos piliečiui į akis ir pasakyti, kad dariau tai nuoširdžiai ir vedamas vienos minties, kad Lietuva būtų saugi ir kad Lietuvos gerovė būtų užtikrinta.

Jam padeda namų šeimininkė, varuotojas ir vienas apsaugos darbutojas. Su apsauga prezidentas gyvena nuo pat tos minutės, kai buvo išrinktas prezidentu ir teigia, kad tam buvo nusiteikęs.

„Žinojau, kad tą minutę, kai uždėsiu ranką ant Konstitucijos, mano asmeninio gyvenimo tokio daugiau nebebus. Ir tai yra faktas, bet tuo pačiu reikia pripažinti, kad to neišvengiau nei aš, neišvengė niekas kitas, būdamas mano pozicijoje pasaulyje, todėl su tuo turiu gyventi turbūt iki paskutinės savo gyvenimo minutės“, – kalbėjo prezidentas.

Valdas Adamkus

O ar prezidentas turi patarimų naujai išrinktam prezidentui Gitanui Nausėdai? „Laikausi tokios nuomonės, kad jei jam reikės patarimų, jis žinos, į ką kreiptis ir mūsų santykiuose tai bus labai lengva padaryti, – tvirtino V. Adamkus. – To ir laikysiuosi.“

Valdas Adamkus
Žinojau, kad tą minutę, kai uždėsiu ranką ant Konstitucijos, mano asmeninio gyvenimo tokio daugiau nebebus. Ir tai yra faktas, bet tuo pačiu reikia pripažinti, kad to neišvengiau nei aš, neišvengė niekas kitas, būdamas mano pozicijoje pasaulyje, todėl su tuo turiu gyventi turbūt iki paskutinės savo gyvenimo minutės.

Trečiadienio popietę vyko pirmųjų „Tautiškos giesmės“ šauklių – 11 jachtos „Ambersail“ įgulų kapitonų, – ir Prezidento Valdo Adamkaus susitikimas, skirtas prisiminti iniciatyvos „Tautiška giesmė aplink pasaulį“ pradžią ir pasidžiaugti, jog per dešimtmetį ji tapo gyva tautos tradicija, V. Adamkui buvo įteiktos padėkos už palaikymą.

Prieš 10 metų Lietuvos buriuotojų surengta „Tūkstantmečio odisėja“, skirta Lietuvos vardo tūkstantmečio minėjimui, turėjo svarbią misiją – pakviesti lietuvių bendruomenes Valstybės dieną, liepos 6-ąją, vieningai giedoti „Tautišką giesmę“ visame pasaulyje.

Valdas Adamkus

„Buvo jaudinantis momentas, kai mes sutikome tas jachtas ir kapitonus Jungtinėse Amerikos Valstijose. Kai aš pirmą kartą išgirdau apie tą idėją, buvau paklaustas kaip Amerikos lietuvis, ar su dideliu entuziazmu žiūrime ir aš nė sekundės nesuabejojęs pasakiau taip, – kalbėjo V. Adamkus ir prisiminė, kaip jungė jėgas su Kanados lietuviais bei organizavo jų sutikimą už Atlanto. – Čikagoje tikrai buvo didelis sujudimas, prilyginčiau Vasario 16 dienos iškilmėms. Visa Čikaga buvo šventiškai nusiteikusi, laukėme, ruošėmės Jaunimo centre, o tuo metu, kai atvyko, manau, neužmirš tie, kurie dalyvavo, tų įspūdžių ir nuotaikos, kuriomis gyveno visa bendruomenė. Tie prisiminimai ir šiandieną mane jaudina.“

„Tautiškos giesmės“ šauklių susitikimo akimirkos: