Kaip skelbia portalas gismeteo.lt šiąnakt dangus maišysis su žeme. Neramiausi orai numatomi nakties metu: iš trečiadienio į ketvirtadienį. Tuo metu per šalį keliaus griausmingos permainos: lis, vietomis gausiai. Kai kur galima ir kruša, perkūnija, smarkesni vėjo gūsiai. Temperatūra naktį svyruos tarp 16–21 laipsnio.

Meteorologai ragina dar šįvakr pritvirtinti kieme esančius daiktus, kuriuos galėtų nunešti stiprus vėjas.

Kaip teigiama portale, remiantis Europos audrų prognozių centru, Lietuva drauge su Baltarusija patenka į pirmo lygio audros zoną. Tai reiškia, jog artimiausią parą šalyje galimos stiprios liūtys, kruša, škvalinis vėjas.

Remiantis prognozėmis, tikėtina, kad stipriausiai šie reiškiniai gali pasireikšti nakties valandomis kai kur rytiniuose ir pietrytiniuose šalies rajonuose. Tačiau pavieniai lietaus, perkūnijos židiniai pasirodys ir likusiose šalies vietovėse.

Kaip informuoja Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba, birželio 27-os naktį numatomi trumpi lietūs, kai kur smarkūs. Perkūnija, vietomis škvalas 15–20 m/s. Kai kur galima kruša. Temperatūra 15–20 laipsnių šilumos. Dieną daug kur trumpai palis, vietomis su perkūnija. Rytą ir dieną šiaurės vakarų vėjo gūsiai daug kur sieks 15–20 m/s. Temperatūra 20–25 laipsniai.

Portalo meteo.lt kritulių žemėlapyje matyti, kad daugiausiai kritulių iškris pietrytinėje šalies dalyje – Alytuje, Kaune ir Vilniuje bei šių miestų aplinkiniuose rajonuose.

Karštą dieną visuomenės sveikatos priežiūros specialistai rekomenduoja:

Sekti oro temperatūrą ir UV indeksą, kurį galima rasti Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos tinklalapio skiltyje „Prognozės– UVI prognozės“.

Stengtis būti patalpose, kuriose yra įrengti ventiliatoriai ar oro kondicionieriai.

Dažniau gerti skysčių – visą dieną po truputį, nelaukiant, kol pradės kamuoti troškulys.

Vengti riebių ir sunkiai virškinamų patiekalų.

Einant į lauką, užsidėti galvos apdangalą ir dėvėti saulės akinius su UVA ir UVB filtru.

Dėvėti lengvus, šviesius, natūralaus audinio, neveržiančius, orui pralaidžius drabužius.

Naudoti apsauginį kremą nuo saulės su kuo didesniu apsaugos faktoriaus skaičiumi (30 SPF ir daugiau).

Poilsiui gamtoje pasirinkti vietą pavėsyje, vengti saulėkaitos, tiesioginių saulės spindulių, riboti buvimo atviroje saulėje laiką, būti po skėčiu.

Nepalikti uždarytame automobilyje vyresnio amžiaus ar neįgalių žmonių, vaikų, gyvūnų, net ir tuomet, jei visi langai atviri.

Riboti fizinį aktyvumą, ypač vidudienį – nuo 11 iki 17 valandos.

Palaikyti namų aplinką vėsią. Jeigu yra galimybė, miegoti vėsesniame kambaryje.

Sergant širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, stebėti savo sveikatos būklę. Pasitarti su šeimos gydytoju dėl nuolat vartojamų vaistų dozės koregavimo.

Skubiai kreiptis medicinos pagalbos:

esant gausiam prakaitavimui ir raumenų mėšlungiui (traukuliams);
kūno temperatūrai pakilus >40oC, esant karštai ir šlapiai odai;
radus sumišusį ar be sąmonės žmogų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (200)