„Šis ETPA sprendimas sukuriant išskirtines sąlygas Rusijai, kuri ir toliau nesilaiko tarptautinės teisės bei nekeičia savo agresyvių veiksmų kitų ET narių atžvilgiu, pakerta pamatines Europos Tarybos vertybes ir organizacijos autoritetą. Svarbu pažymėti, kad Rusija nepadarė nieko, kad įgyvendintų ETPA 2014 ir 2015 metų rezoliucijas, kuriomis buvo pasmerkta Krymo aneksija ir Ukrainos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas, bei toliau vykdo grubius tarptautinės teisės pažeidimus, suteikdama Rusijos pilietybę okupuoto Donbaso gyventojams, ignoruodama Tarptautinio Jūrų Teisės Tribunolo reikalavimą paleisti neteisėtai sulaikytus Ukrainos jūreivius.

Rusijos nihilistinį požiūrį į ET vertybes atskleidžia sprendimas įtraukti į Rusijos delegacijos sudėtį parlamentarus, kurie aktyviai prisidėjo prie Krymo aneksijos. Tuo pat metu Lietuva vertina grupės ETPA šalių parlamentarų (iš Latvijos, Lenkijos, Estijos, Jungtinės Karalystės, Sakartvelo, Ukrainos, Nyderlandų, Švedijos ir kt.) pastangas ginti ET vertybes ir principus. Tai leidžia pagrįstai tikėtis, kad Rusijos vykdomi tarptautinės teisės pažeidimai bei Krymo aneksijos klausimas ir toliau išliks ETPA darbotvarkėje“, – rašoma URM pranešime spaudai.

Rusijos delegacijos dalyvavimo ir atstovavimo teisės ETPA buvo suspenduotos 2014 ir 2015 metais, reaguojant į Rusijos įvykdytą Krymo okupaciją ir aneksiją bei agresiją prieš Ukrainą. ETPA priėmė dvi rezoliucijas, kuriomis pasmerkė šiuos Rusijos veiksmus, kaip šiurkščiai pažeidžiančius tarptautinę teisę ir nesuderinamus su ET Statuto nuostatomis.

Rusijos delegacija nuo 2016 metų nebepateikė prašymo akredituoti jos įgaliojimus dalyvauti ETPA darbe boikotuodama ETPA sankcijų mechanizmą, o nuo 2017 metų Rusija sustabdė savo įmokų į ET biudžetą mokėjimą ir ėmėsi neteisėto finansinio spaudimo ET atžvilgiu.

Gegužės 17 dieną vykusioje ET Ministrų Komiteto sesijoje Helsinkyje ministras L. Linkevičius išreiškė Lietuvos nepritarimą procedūrų pakeitimams, kuriais siekiama sudaryti palankias sąlygas Rusijos Federacijos delegacijos vienašališkam sugrįžimui į ETPA.