Protesto organizatoriai paskelbė keletą reikalavimų vyriausybei, tokių kaip VRM vadovo Georgijaus Gacharijos, davusio nurodymą išvaikyti mitinguotojus, atsistatydinimas.

Jie taip pat pareikalavo ištirti galimą policijos pareigūnų įgaliojimų viršijimą per vakarykštę akciją ir pereiti prie proporcinio atstovavimo rinkimų sistemos. Prie penktadienio protesto prisijungė ir studentai, kurie pareiškė, kad netoleruos smurto nei iš valdžios, nei iš opozicijos pusės.

Protestas Tbilisyje

Gruzijos vidaus reikalų ministras Georgijus Gacharija dėl nakties įvykių Tbilisyje penktadienį apkaltino politikus ir partijas. „Vakar politikai ir politinės partijos sugebėjo teisingą ir nuoširdų mūsų piliečių protestą paversti prievarta, nukreipta į policiją ir institucijas, galiausiai peraugusią į parlamento šturmą“, – sakė jis žurnalistams.

Ministras L. Linkevičius, komentuodamas dabartinius protestus Sakarvele, tikino, kad žmonės pyksta ir reikalauja sprendimų.

„Neramumai nenuslopo, vyksta protestai, žmonės pyksta ir reikalauja sprendimų, reikalauja įvykių ištyrimo, kur buvo galimai panaudota perteklinė jėga. Tai yra svarbu. Šalis turi suprasti, kad ji neturi daryti įspūdžio, kad ji yra nestabili valstybė. Šalis turėtų laikytis įstatymų ir Konstitucijos. Protestai turėtų būti nenaudojant jėgos ir nesibraunant į Parlamentą.

Manau, kad buvo labai svarbus valdančiosios partijos tarybos posėdis, kurio metu buvo pareikšta apie pokyčius rinkimų sistemoje, lyg ir buvo pritarta tai daryti, kad būtų Sakartvele proporcinė rinkimų sistema su labai mažu barjeru, kiek aš girdėjau, su 0,66 proc., kas yra praktiškai neegzistuojantis barjeras. Tačiau, kaip ir sakiau, valdžia turės atsakyti į klausimus dėl jėgos panaudojimo“, – DELFI laidoje padėtį apibūdino L. Linkevičius.

Sakartvelo valdančiosios partijos lyderis pirmadienį pranešė apie plataus masto rinkimų sistemos reformas, kurių nuo praėjusios savaitės per antivyriausybinius protestus reikalavo Tbilisyje susirinkę protestuotojai.

Ministro teigimu, šioje šalyje yra paradoksas – kai kur ji turi labai vieningą, o kitose srityse – labai prieštaringą nuomonę.

„Tai yra viena iš tų šalių, kuri NATO klausimais, europinės politikos klausimais, yra tikrai gana vieninga, tik jie yra labai susiskaldę kitose pozicijose. Yra daug revanšizmo nuotaikų“, – sakė ministras.

Linas Linkevičius

„Visiškai nesikalbėti su žmonėmis valdžia negali, bet kaip toli bus nueita – čia jau kitas klausimas. Akivaizdu yra vienas – tas proeuropinis kursas ir galbūt kai kur net per aštrus.“

Didžioji kaimynė Rusija jau pradeda ir ekonominį karą – uždraudė skrydžius į Sakartvelą ir gruziniško vyno importą į Rusiją, remdamasi esą suprastėjusia kokybe.

„Rusija visa tai traktavo kaip rusofobiškus išpuolius, neva čia rusų kalba yra svarbiausias dalykas. (…) Rusijos reakcija vienareikšmiškai yra neadekvati. Žinau, kad mūsų raginimas nelabai ką padės, bet raginčiau vykti į Sakartvelą ilsėtis į kurortus. Tai nėra tokie neramumai, dėl kurių reiktų patarti nevykti. Čia ne tas atvejis, dabar yra iššūkis.

Žinoma, Rusijos turizmas būtų nepalyginamas su mūsų turizmu, bet pats simbolinis veiksmas, mėginimas solidarizuotis būtų naudingas. Juolab ir tie patys Rusijos piliečiai, kurie yra pamėgę Sakartvelo regioną ir tradicines poilsio vietas, staiga ribojimai sukėlė tam tikrą nepasitenkinimą ir tarp jų. Reikia nesuteikti terpės skleistis Rusijos interesams“, – DELFI aiškino ministras L. Linkevičius.

V.Putinas

Šių įvykių kontekste Europos Tarybos Parlamentinė Asamblėja (ETPA) antradienį sutarė leisti Rusijos įstatymų leidėjų delegacijai sugrįžti į šią instituciją.

Prieš penkerius metus dėl neteisėtos Ukrainai priklausančio Krymo aneksijos iš Rusijos buvo atimtos balsavimo teisės Europos Tarybos parlamentarų forume.

Nepaisant griežtų Ukrainos protestų 118 parlamentarų iš Europos Tarybai priklausančių valstybių nusprendė, kad Rusija gali atsiųsti savo įstatymų leidėjų delegaciją. Tai atveria kelią Rusijai dalyvauti trečiadienį numatytuose naujo Europos Tarybos generalinio sekretoriaus rinkimuose.

L. Linkevičiaus teigimu, Rusijos grąžinimas pakerta Europos Tarybos autoritetą.